Zagorski dragovoljci prisustvovali obilježavanju 32. godišnjice osnivanja ZNG RH te predstavljanju knjige ratne kronologije autora Stjepana Šerića

Ivan Benc u čast poginulom bratu prošao biciklističku turu od Pregrade do Antunovca

Objavljeno: 20.07.2023. zagorjeinternational

Prošlog tjedna je u Antunovcu održano obilježavanje 32. godišnjice osnivanja ZNG RH te su tim povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče kod mjesne crkve u Antunovu. Obilježavanju su prisustvovali i dragovoljci iz Desinića, Huma na Sutli i Pregrade, zajedno sa svojim obiteljima.

Obilježavanje je počelo predstavljanjem knjige ratne kronologije “Antunovac 1991.g/1992.g, ključna točka južne obrane Osijeka u Domovinskom ratu”, autora Stjepana Šerića, a promovirana je u Domu kulture u Osijeku. 

U knjizi su opisani detalji o ratnim zbivanjima 1991. i 1992. godine koje autor, inače zapovjednik satnije u Antunovcu i jedan od ratnih zapovjednika obrane Antunovca, opisuje iz prve ruke, a posebno se naglašavaju i velike zasluge Zagorskih dragovoljaca. 

U knjigu su uključeni i zapisi po sjećanjima dragovoljaca Dragutina Šenjuga iz Pregrade i Mladena Ptičara. Inače, u obrani južnog dijela Osijeka 1991. i 1992. aktivno je sudjelovalo 45 dragovoljaca iz Zagorja. Od njih su, nažalost, neki i poginuli, među kojima su i Anton Rebić iz Rogatca i Marjan Pleteš iz Huma na Sutli. 

Potrebno je naglasiti da je u obrani Antunovca poginulo 68 branitelja, što je izrazito visoki broj, no to samo govori o junačkoj obrani mjesta jer su branitelji Antunovca odolijevali napadima neprijatelja od srpnja 1991. pa sve do 5. prosinca 1991. kada je Antunovac okupiran, što je preko 200 dana aktivne obrane, u kojem su u priličnom broju, kako je poznato, dragovoljno sudjelovali ljudi iz Zagorja.

Delegaciju branitelja iz Zagorja je predvodio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, a domaćine su predstavljali Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je kao maloljetnik branio Antunovac, saborska zastupnica Nataša Tramišak i načelnik Antunovca Davor Tubanjski. 

Nakon polaganja svijeća, svi branitelji i delegacije prisustvovali su svečanoj skupštini Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac prilikom čega su dodijeljene plakete zahvale zaslužnim institucijama i pojedincima u potpori udruzi. 

U čast pokojnom bratu, dragovoljcu i branitelju Antunovca, Zdravku Bencu, kao i u sjećanje na sve poginule i nestale branitelje Antunovca, Ivan Benc je biciklom prošao biciklističku turu od Pregrade do Antunovca. Krenuo je dan ranije,13. srpnja i usprkos lošem vremenu, stigao je biciklom na obilježavanje na vrijeme.

Također, branitelji iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli zahvaljuju Općini Desinić, Gradu Pregradi i Općini Hum na Sutli na podršci. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba