Napisao esej iz hrvatskog tiskanim slovima i pao maturu

Otac: Ima ružan rukopis pa se prepao da neće biti čitljivo, ali velika i mala slova je jasno naglašavao

Objavljeno: 19.07.2023. zagorjeinternational

Maturant Graditeljsko tehničke škole u Zagrebu Rikard Friganović (18) na prijemnom ispitu za studij arhitekture bio je 4. na listi od petsto prijavljenih, no za njega ipak ništa od fakulteta ove godine jer je doznao da je pao državnu maturu, piše Jutarnji list.

On je esej pisao velikim tiskanim slovima, iako je pri pisanju vidno naglašavao velika i mala slova, no komisija je odlučila da njegov rad nije dovoljan za prolaz.

Previše rigorozno

Njegov otac je rekao kako je svjestan da je sin napravio grešku, ali smatra da je mjera previše rigorozna.

– On ima ružan rukopis i cijelo školovanje mu profesori to govore. Rekao nam je da se prepao kako neće biti čitljivo, što je također jedan od propisa za pisanje mature. Uoči pisanja je odlučio da je pametnije da piše tako. I mi smo se naljutili što je tako napravio i ne kažem da nije pogriješio, ali velika slova je pravilno istaknuo, ima interpunkcije, a Glembajevi koji su bili tema su baš drama koja mu je sjela… Strašno mi je žao da od šampiona i dečka koji je uvijek odličan ili najmanje vrlo dobar sad ispada ponavljač godine – govori tata te dodaje da su ga mogli kazniti oduzimanjem bodova.

– Žalili smo se i odgovorili su nam šturo da se nije držao propisa. Odgovor na drugostupanjsku žalbu nema veze s pravnom strukom jer je bez obrazloženja. Nije problem pravilo, koje je Rikard u najboljoj namjeri i prekršio jer se više bojao drugog pravila (neurednog i nečitljivog rukopisa). To nije napravio da mulja. Problem je posljedica/kazna koja je drakonska i potpuno nesrazmjerna grijehu. On je de facto osuđen na gubitak godine jer nije pisao nekakvim slovima. Gubitak godine u obrazovnom sustavu je najviša moguća kazna koja se primjenjuje u najtežim slučajevima, a on je to dobio preko noći jer je koristio krivi font. Esej je u suštini gramatički i leksički ispravan. Sustav je mog sina ispljunuo i dao histeričnu kaznu kao da je pijan porazbijao pola škole. Što njih briga – kaže otac.

Prigovor odbijen

Maturant je Nacionalnom centru za vrednovanje znanja napisao prigovor u kojem kaže da je ‘vjerovao, a i sada je takvog uvjerenja, da je postupio sukladno pravilima te da će pisanjem eseja velikim tiskanim slovima napisati pregledniji i uredniji esej, a osobito zato što je bio upoznat i možda uplašen prigovorima profesora da ima teško čitljiv rukopis, no prigovor mu je odbijen.

– Pristupnik je esej napisao velikim tiskanim slovima. U Ispitnome katalogu za Hrvatski jezik navodi se sljedeće: “Esej se neće vrednovati ako je esej napisan velikim tiskanim slovima. Prigovor se odbija – kratko je pojašnjenje iz NCVVO-a. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba