Grad Krapina raspisao dva javna poziva za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

“Ako će zahtjeva biti više od raspoloživih sredstava, naći ćemo dodatna. Nitko neće biti zakinut” 

Objavljeno: 18.07.2023. Vanja Hozmec

S današnjim danom Grad Krapina objavio je dva javna poziva. Jedan se odnosi na rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji s područja grada Krapine, dok se drugi odnosi na sufinanciranje stanarine građanima koji žive u najmu na području grada.

Za rješavanje stambenog pitanja mladih je u gradskom proračunu osigurano oko 66.365 eura, odnosno 58.110 eura, a ova razlika je za one koji su prijašnjih godina, s obzirom na to da je ovo treća godina provedbe, ostvarili pravo za sufinanciranje kamate na stambene kredite. 

Četiri mjere

– Objavili smo poziv za četiri mjere. Mjera ‘1’ je sufinanciranje gradnje obiteljske kuće u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova, najviše do 4645,30 eura. Mjera ‘2’ odnosi se na sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana, također u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno do iznosa od 4645,30 eura. Mjera ‘3’ je sufinanciranje kamate za stambene kredite kupnju ili gradnju prve nekretnine, stana ili kuće, ili pak rekonstrukciju obiteljske kuće kojom se osigurava novi stambeni prostor, a sve u iznosu 50 posto kamate za odobrene stambene kredite, odnosno, u maksimalnom iznosu do 99,54 eura mjesečno. To ćemo sufinancirati prvih pet godina. Posljednja je mjera ‘4’, a to je financijska pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi prostor, a također u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova, maksimalno do 2654,46 eura – pojasnio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. 

Kako je rekao, mnogi misle da se za spomenuta sredstva mogu prijaviti ako žele preurediti neke postojeće prostorije u svome domu, no to nije točno.

– Ova su sredstva namijenjena onima koji, primjerice, neuređeni tavan preuređuju u stan ili pak dograđuju kuću i time dobivaju novi stambeni prostor – pojašnjava gradonačelnik. 

Kako smo spomenuli, ovo je treća godina provedbe ovog natječaja, a prve dvije godine, kaže Gregurović, po odazivu su bile zadovoljavajuće.  

– Javni poziv je otvoren do kraja listopada ili do iskorištavanja svih dostupnih sredstava s tim da moram istaknuti da ćemo, ako bude potrebno, povećati sredstva u proračunu kako nitko ne bi ostao zakinut – poručio je gradonačelnik i dodao da su dosadašnji korisnici bili zadovoljni i da su im dana sredstva svakako dobrodošla.

Prvi puta 

Natječaj koji ide po prvi puta ove godine je javni poziv za sufinanciranje stanarine onima koji su u najmu na području grada Krapine.

– Javili smo se na javni poziv Središnjeg državnog ureda za demografiju i ostvarili smo potporu od 19.440 eura. Na taj se javni poziv mogu javiti mlade obitelji, a tu se misli na osobe do 45. godine života – pojasnio je gradonačelnik Gregurović.

Financijska potpora za mlade obitelji s djecom iznosi 180 eura mjesečno, odnosno najviše 2160 eura godišnje, a potpore se odnose za ovu godinu, od 1. siječnja do 31. prosinca.

– Tu zatim imamo i financijsku potporu za mlade obitelji bez djece i mlade osobe (od 18 do 30 godina). Tu potpora iznosi 120 eura mjesečno, odnosno, do najviše 1440 eura godišnje. Ova potpora također vrijedi za ovu kalendarsku godinu, od 1. siječnja do 31. prosinca – rekao je gradonačelnik i dodao da je uvjet za ostvarenje potpore ugovor sa stanodavcem.

I taj javni poziv otvoren je do kraja listopada, no ako će biti više zahtjeva nego sredstava, gradonačelnik je najavio da će se osigurati i dodatna sredstva.

Svi detalji oko ovih natječaja mogu se pronaći na službenim stranicama Grada Krapine.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba