Prema običaju, najprije stiže u Krapinsko - zagorsku županiju

PO 29. PUTA: Tradicionalni festival “Orgulje Heferer” krajem tjedna u Humu Košničkom i Krapinskim Toplicama

Objavljeno: 16.07.2023. zagorjeinternational

Festival “Orgulje Heferer” održat će se i ove godine i to 29. put po redu. Podsjetimo, riječ je o nacionalnom festivalu na kojem mladi, ali i afirmirani domaći i inozemni orguljaši, uz svoje kolege, vokalne i instrumentalne soliste, predstavljaju orguljsku baštinu Hrvatske. 

Ovogodišnji festival ponovno započinje u Krapinsko – zagorskoj županiji i to u pastoralnom okružju, u kapeli Marije Magdalene na Humu Košničkom, blizu Velikog Tabora, u petak 21. srpnja, a nastavlja se odmah drugi dan, u subotu 22. srpnja, u Krapinskim Toplicama u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Koncerti se inače održavaju diljem Hrvatske u sakralnim objektima i reprezentativnim prostorima koji posjeduju orgulje koje je izradila, restaurirala ili održava radionica Heferer. 

Održavanje koncerata na obnovljenim, iznimno vrijednim, povijesnim instrumentima doprinosi njihovoj revitalizaciji te time i očuvanju kulturne baštine, a važno je naglasiti kako je ulaz na koncerte slobodan, čime se kulturni sadržaj što ga Festival promovira, čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima. 

Također, mnoga mjesta u kojima se koncerti održavaju nemaju razvijeni koncertni i glazbeni život, stoga su koncerti festivala “Orgulje Heferer” jedan od rijetkih, no iznimno važnih doprinosa razvoju glazbene kulture tih lokaliteta.

Od 2022. godine, nositelj organizacije Festivala je udruga “Kajkaviana” iz Donje Stubice, a glavni partner s financijskom podrškom i dalje je Ministarstvo kulture i medija RH.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba