Evo o kojim se simptomima radi

Omiljenim kupalištem na Jadranu širi se virus?!

Objavljeno: 11.07.2023. zagorjeinternational

Širi li se na kupalištima u zapadnom dijelu Zadra rotavirus? Informacije o neobičnoj zarazi kod osoba koje su se kupale na području Borika pojavile su se ovih dana na društvenim mrežama. Većina oboljelih ima simptome crijevne viroze kao što su temperatura, proljev ili povraćanje. Jedni govore da je u “điru” crijevna viroza, dok drugi tvrde kako se oboljenja pojavljuju zbog fekalnih ispusta u more, piše Slobodna Dalmacija.

Kako bi provjerili što se točno događa na Boriku, Jutarnji je kontaktirao zadarsku “Odvodnju”. Direktor Grgo Peronja tvrdi kako već godinama ne postoje kanalizacijski ispusti na toj strani (od “Bambooa” pa sve do “Sunshinea”) te kako je cijeli hotelski kompleks na Boriku spojen na sustave koje idu istočno, prema središtu grada.

Što se onda događa, zbog čega se šire priče kako su se kupači u pješčanoj uvali na Boriku i obližnjoj plaži prema Diklu “probudili” s crijevnim poteškoćama te kakva je kakvoća mora na tim mjestima?

Benito Pucar, voditelj službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša u Zavodu za javno zdravstvo Zadar (ZJZZ) potvrdio je kako su više puta u posljednjih 15-ak dana, zbog pojave informacija da su neke osobe zadobile simptome viroze, vršili ispitivanje kakvoće mora.

– Redovno ispitivanje kakvoće mora napravljeno je 21. lipnja. Tad su rezultati pokazali da je more kod hotela ‘Donat‘ drugog stupnja kakvoće, a u uvali gdje je pješčana plaža prvog stupnja kakvoće. Drugi uzorci uzeti su 26. lipnja i to na zahtjev uprave obližnjeg hotela koji je ponovno tražio ispitivanje jer je bilo dojava da je nekolicina osoba koje su se kupale na tim plažama zadobila simptome viroze poput temperature, dijareje i povraćanja. Osim redovnih pokazatelja koje i inače ispitujemo u moru, a to su Escherichia coli i crijevni enterokoki, dodali smo i ispitivanje na Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) koji može uzrokovati povraćanja – rekao je Pucar dodajući i kako je uz redovnu proceduru uzimanja uzoraka mora, koja se uzima na 30 centimetara, ali tamo gdje je more duboko jedan metar, zatražio i uzimanje uzoraka u plićaku.

– Bakteriju zlatnog stafilokoka nismo pronašli, a drugim ispitivanjem kakvoće mora dogodila se obratna situacija od 21. lipnja. More je kod hotela Donat bilo prvog stupnja kakvoće, a u uvali na pješčanoj plaži drugog stupnja kakvoće – kaže voditelj Pucar dodajući kako su početkom srpnja ponovno imali dojave da se u hotelu pojavila zaraza.

– Tad su osobe koje su imale simptome dale uzorke stolice na analizu i potvrđen je jedan slučaj rotavirusa. U dogovoru s našom Službom za epidemiologiju i HZJZ-om odlučili smo 5. srpnja poslati uzorke mora s ta dva mjesta kako bi pokušali iz njih izolirati rotavirus. Međutim, nismo uopće sigurni hoće li takvo nešto biti moguće, jer to nije uobičajena procedura. Uz uzorke mora, poslali smo i uzorke iz bazena obližnjeg hotela – rekao je Pucar dodajući kako se osobe koje imaju simptome rotavirusa trebaju javiti Službi za epidemiologiju ZJZZ-a kako bi oni mogli napraviti anketu među pacijentima i pronaći poveznicu gdje se osobe razbolijevaju.

– Služba za epidemiologiju je izolirala dva slučaja rotavirusa, jedan kod odrasle osobe koja je boravila u hotelu i jedan kod djeteta koje nije bilo gost hotela. Pojava rotavirusa u dječjoj dobi je učestala, a većina djece, njih više od 90 posto, takav oblik virusa preboli kroz dan-dva pa roditelji stoga niti ne nose uzorke stolice na analizu. Kad dijete dobije rotavirus, ono na što najviše treba paziti jest da dijete ne dehidrira – govori voditelj službe za epidemiologiju, dr. Alan Medić, dodajući kako je rotavirus pomalo nezgodan jer ima veliki epidemiološki potencijal, ali i kako u literaturi dosad nije zabilježen niti jedan slučaj da se rotavirus prenosi morem.

– Ako vidite da je velika gužva i da more nije čisto, odnosno da je mutno, nemojte se tu kupati, potražite drugu lokaciju. Mi stvarno imamo dobro more, ali isto tako ljeti broj stanovnika uvelike naraste i nemoguće je da je stanje na svim plažama izvrsno – zaključuje dr. Medić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba