Vrlo zanimljiva izložba Dominika Stojanovića

Od utorka ćete u zabočkoj Gradskoj galeriji moći vidjeti makete brodova rađene po originalnim nacrtima

Objavljeno: 09.07.2023. zagorjeinternational

U utorak, 11. srpnja, u Gradskoj galeriji Zabok s početkom u 18 sati održava se otvorenje “Izložbe maketa” Dominika Stojanovića na kojoj ćete moći vidjeti makete brodova koje su rađene po originalnim nacrtima i odgovaraju stvarnom izgledu svakog broda. 

Za izradu maketa brodova potrebno je mnogo vremena. Primjerice, za manje brodove potrebna je, u prosjeku, godina dana, dok je za veće i složenije brodove potrebno i do dvije godine rada. Svaka dovršena maketa je ručni rad i unikat, izrađen isključivo od prirodnih materijala kao što su drvo oraha, hrasta…

Inače, autor je porijeklom iz Rame (BiH), a rođen je 1953. godine. Dok je 1973. godine živio na Visu, zainteresirao se za poznate moreplovce i istraživače koji su tijekom svojih ekspedicija putovali u krajeve svijeta nepoznate ondašnjim Europljanima. Razmišljanje o malim drvenim brodicama na velikim, uzburkanim morima i oceanima s vremenom je dovelo do želje za izradom tih plovila u umanjenom obliku. Tako su nastali njegovi prvi radovi, a s vremenom je usavršio tehniku i umijeće izrade maketa.

Dominik Stojanović je svoje makete u dva navrata izlagao u Njemačkoj, a ovo mu je prva izložba u Zagorju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba