SVI U MAČE! Sutra kreće tradicionalna “Tamburaška noć”, a zabava traje do nedjelje

“Kroz par godina bit će prestiž uopće ući u konkurenciju za nastup, a kamoli dobiti ‘Zlatnu tamburicu'”

Objavljeno: 06.07.2023. zagorjeinternational

Od sutra do nedjelje najveselija i najglasnija općina u Zagorju definitivno će biti Mače. Naime, kreće manifestacija “Tamburaška noć Mače 2023” čiji je bogat program predstavljen u četvrtak na konferenciji za medije.

Kako je najavila predsjednica KUD-a “Ljudevit Gaj” Mače Monika Sedak, program sutra počinje plesnim programom “Zaplešimo zajedno” kojeg organiziraju mačanske mažoretkinje ‘Alina’, nakon čega slijedi otvorenje izložbe udruge likovnih umjetnika ‘Zlatarska paleta u domu kulture’ u Maču. 

Tri dana zabave

– Samo otvorenje manifestacije predvođeno limenom glazbom DVD-a Mače održat će se u 20 sati pod šatorom pored nogometnog igrališta, a u zabavnom dijelu sviraju ‘Zvuci zagorja’ i sastav Od srca do srca’. U subotu nas očekuje “Domaća kuhača”, drugo izdanje kulinarskog pripetavanja kojeg su pripremile domaće cure, Ženska vokalna grupa “Kajda”. U 18 sati slijedi izložba starodobnih motorkotača i Tomos mopeda u organizaciji Oldtimer kluba Zabok i “Tomos Zagorje”. U 20 sati kreće kulturni program pod šatorom kojeg priprema domaći KUD. Pridružit će se KUD-ovi iz Svetog Križa Začretja, KUD “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba te KUD iz Svete Jane, a od 21 sat sviraju nam ‘Putnici’. U nedjelju, zadnjeg dana manifestacije, ujutro imamo sportska događanja u organizaciji Šahovskog kluba “Gaj” Mače te Društva ‘Naša djeca’ Mače. Imamo i tradicionalno proštenje u crkvi svete Margarete, a okosnica manifestacije očekuje nas u večernjim satima. Radi se o “Zlatnoj tamburici”, natjecateljskoj smotri tamburaških sastava koja će ove godine okupiti osam tamburaških sastava. Od 20 sati zabavljat će nas ‘Tamburaši za 5’, a u 22 sata očekuje nas izvlačenje tradicionalne tombole i ovim putem zahvaljujemo našim sponzorima koji su i ove godine omogućili 70-ak vrijednih nagrada – predstavila je Sedak. 

Načelnica Mladenka Mikulec Šimunec posebne je zahvale uputila glavnom organizatoru manifestacije, KUD-u “Ljudevit Gaj” Mače te je dodala da je to jedna od najaktivnijih udruga koja broji preko 80 aktivnih članova. 

– Ove godine bili su pobjednici Županijske smotre folklora i malih vokalnih sastava tako da je uistinu hvalevrijedan njihov trud tijekom ove, ali i svake godine, a njihov najveći proizvod i najveći rezultat njihovog truda je svakako “Tamburaška noć” u Maču. KUD je osnovan 1980. godine i od tada datira i početak tamburaških večeri u Maču, koje su tijekom godina imale malo uzlaznih i malo silaznih putanja, a nama je izuzetno drago da je unazad par godina “Tamburaška noć” u Maču sve jača i jača i sve je prepoznatljivija i vraća svoj stari sjaj – rekla je načelnica pa dodala da se svake godine uvode neke novine: 

– Trudimo se biti konkurentni i sve bolji. Lani je uvedena “Domaća kuhača”, ove godine gostuju nam Oldtimer klub iz Zaboka koji nisu dosadašnjih godina bili, ali nekadašnjih godina su se također ovdje izlagali oldtimeri tako da nam je drago da smo ponovno dio povijesti vratili u sadašnjost. Također nam je jako drago da smo vratili izložbu ‘Zlatarske palete’ koja je nekoć obavezno pratila “Tamburašku noć” i mislim da je rezultat jako dobar i ovaj program koji ove godine imate priliku posjetiti je odličan i kvalitetan. Spomenuli smo i “Zlatnu tamburicu” koja je svakako kruna našeg događanja, a koja će se održati u nedjelju. Ona je prijašnjih godina također gubila sjaj, no sada sve više raste. Baš ovdje su se kroz godine profilirali mnogi tamburaški sastavi koji su kasnije postali jako uspješni i dan danas su poznati na našoj hrvatskoj sceni – rekla je načelnica i dodala da u programu “Tamburaške noći” i u cijeloj organizaciji sudjeluju gotovo sve mačanske udruge. 

Stari sjaj

Župan Željko Kolar složio se sa zaključkom da je vidljivo kako se ovoj tradicionalnoj manifestaciji vraća stari sjaj.

– Program je iz godine u godinu sve bogatiji. Ima tu sporta, zabave, glazbe, kulture… Za svakoga ponešto i vjerujem da će biti veliki odaziv publike kao što je bilo i prijašnjih godina. Činjenica je da je u nekom trenutku “Tamburaška noć” izgubila onaj zamah koji je imala i onu vrijednost koju je imala u glazbenom smislu. Bila je to manifestacija koja je bila poznata iznad naše regije, ali godinu za godinom se to ponovno postavlja na izuzetno visoku razinu i kao što sam rekao prošle godine, a ponovit ću i ove, bit će kroz dvije do tri godine prestiž uopće ući u konkurenciju biti na “Tamburaškoj noći”, a pogotovo dobiti “Zlatnu tamburicu” ovdje u Maču – poručio je župan Kolar. 

Dodajmo za kraj da su pokrovitelji ove manifestacije, uz glavne organizatore KUD “Ljudevit Gaj” Mače i Krapinsko – zagorska županija, Općina Mače te Turistička zajednica ‘Zlatni istok Zagorja’. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba