Krapinsko - zagorskoj županiji ponovno najviša ocjena za proračunsku transparentnost

“Važno je da građani znaju na što se troši novac“

Objavljeno: 05.07.2023. zagorjeinternational

Institut za javne financije predstavio je u srijedu rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina prema kojima je Krapinsko – zagorska županija i ove godine dobila peticu za transparentnost i jedna je od rijetkih jedinica koja je u svim dosadašnjim ciklusima osvojila maksimalni broj bodova.

Predstavljanju rezultata istraživanja u Kući Europe u Zagrebu bila je nazočna zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula kako proračunska transparentnost omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

– Krapinsko-zagorska županija odlikaš je od samih početaka. Bili smo transparentni i dok još to nije bila zakonska obveza jer nam je važno da odgovorno raspolažemo sredstvima u proračunu i da građani znaju na što se troši javni novac – istaknula je Petek.

Cilj istraživanja je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine ključne proračunske dokumente na svojim mrežnim stranicama koji su temeljni korak prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodan preduvjet za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese

Ovim je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i regionalnih jedinica u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023., a to su godišnje izvršenje proračuna za 2021., polugodišnje izvršenje proračuna za 2022. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2023. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba