U Radoboju održan “NTC Open Day” na kojem je predstavljen NTC sustav učenja cijenjenog dr. Ranka Rajovića

“Ovdje nije poanta u učenju nego u razmišljanju. Kada misle, djeca nauče lekciju, a kada uče napamet, onda zaborave”

Objavljeno: 04.07.2023. Vanja Hozmec

U organizaciji Društva ‘Naša djeca’ Radoboj i Centra ‘Nikola Tesla’ (NTC) te uz potporu Općine Radoboj, u Radoboju je i ove godine organiziran NTC kamp u prirodi za darovite učenike iz Krapinsko – zagorske županije. 

U radu NTC kampa za darovite primjenjuje se NTC sustav učenja autora dr. Ranka Rajovića, dugogodišnjeg člana Odbora svjetske MENSE za rad s darovitom djecom i suradnika UNICEF-a za rani razvoj djece. NTC program se uspješno primjenjuje u 18 država Europe, jedna od njih je i Hrvatska, a Radoboj je jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem se NTC kamp provodi. U utorak je tamo stoga održan i ‘NTC Open day’ kako bi se svim zainteresiranima prezentirao taj način rada s djecom.

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec naglasio je da općina dugi niz godina nastoji biti što ugodnije mjesto za život, a ovaj je kamp samo jedna od stavki da se to doista i ostvari. 

Tri kampa

– Ponosni smo na onu tablu koja stoji na ulazu u našu općinu, “Općina, prijatelj djece“. Bili smo jedna od prve tri općine u Krapinsko – zagorskoj županiji. Taj naš trud je sad prepoznat i od strane Centra ‘Nikola Tesla’ i od Županije, pa sada već dvije godine zaredom imamo kampove za djecu. Prvi kamp je bio za djecu s područja Krapinsko – zagorske županije, a druga dva kampa su za djecu iz cijele Hrvatske i tu zahvaljujem Društvu ‘Naša djeca’ Radoboj bez kojeg toga ne bi – rekao je Topolovec pa dodao: 

– Generalno, uvijek se osjećam ponosno zbog stvari koje se događaju u Radoboju, a i zbog ljudi koji sve to odrađuju. Ono što se javi svaki put kad imamo kampove s djecom, to je pozitivna energija koja onda pršti u Radoboju i to nas drži još sljedećih nekoliko mjeseci. Ja se nadam, s obzirom da smo prošlu godinu imali dva kampa, a ove godine ćemo ih imati tri, da ćemo iduće godine imati još i više. Već smo o tome razmišljali, ali ne možemo naći termin, pa se nadamo da ćemo dogodine imati još barem dva kampa više i još više pozitivne energije u Radoboju koja će se onda širiti prije svega na Krapinsko – zagorsku županiju, a onda i šire – dodao je načelnik Topolovec.

Predsjednica DND-a Radoboj Jelena Crnek istaknula je da su izrazito ponosni što se ovaj projekt provodi već drugu godinu zaredom.

– Svi pričaju o pozitivnoj energiji koja pršti u Radoboju, a ja bi posebno istaknula kvalitetu koju dobivaju i djeca, ali i stručni suradnici te kolegice i kolege iz DND-a. Ono što želimo je da se ovo i dalje nastavi te da svake godine budemo sve veći i jači te da imamo što više posjetitelja, jer nas upravo to drži, ta pozitivna energija i podrška kolega i stručnjaka – poručila je Crnek.

Svojim prepoznatljivim programom, autor NTC programa dr. Rajović i predavači NTC tima, omogućavaju djeci učenje kroz igru i istraživanje. Cilj ovog programa je poticati kod djece razvoj vještina, znanja i emocija koje se u svakodnevnom životnom ritmu usporeno razvijaju ili sasvim zapostavljaju, a NTC tim je vrlo senzibilan za potrebe darovite djece koja u školskom sustavu ne dobivaju mnogo pažnje i potpore. 

Kako je rekao dr. Rajović, ovdje se napravilo jako puno.

– Osim raznih igara koje se igraju na drugačiji način, potičući djecu na razmišljanje, vrlo važno za razvoj mozga je i kretanje, a što je također važan dio ovog kampa. Živa bića koja se kreću imaju kompleksan živčani sustav, a kretanjem se on razvija, baš kao i mozak. To je posebno bitno u ranoj fazi odrastanja. Ono što je danas velik problem, a roditeljima na to treba ukazati, je da djecu olako puštaju da borave pred raznim ekranima. Ipak, svi zajedno, i roditelji i odgojno-obrazovne ustanove, moraju zajedno raditi za dobrobit djece – rekao je Rajović. 

NTC program dobio je i verifikaciju za škole. 

– Mi predajemo i u školama diljem Hrvatske, gdje god nas se pozove, tako da kroz edukacije školama dajemo i kompletne materijale za rad s djecom. Sve to radimo jer smo shvatili da darovita djeca bolje shvaćaju program nego mi i onda to znanje vrate u svoje učionice. Nastojimo vratiti u škole kreativnost koja se kod djece koči jer ih se uči samo onome što je logično, no time se koči njihov razvoj. Ovdje nije poanta u učenju nego u razmišljanju. Kada misle, oni nauče lekciju, a kada uče napamet, onda zaborave – dodaje Rajović.  

Kampu je potporu dala i Krapinsko – zagorska županija koja je i sufinancirala boravak djece u Kampu, a osim Županije, boravak djece u kampu sufinancirali su i gradovi i općine za djecu sa svojeg područja.

Kvalitetno vrijeme za najmlađe

Dožupanica Jasna Petek istaknula je da je Županija s doktorom Rajovićem surađivala već nekoliko puta i da je to bilo pravo zadovoljstvo.

– Ovaj je kamp pravi primjer kako organizirati kvalitetno slobodno vrijeme za najmlađe. Izuzetno je važno sve ono što se kroz Centar ‘Nikola Tesla’ promiče, a to je učenje kroz igru, istraživanje, boravak u prirodi, i vraćanje iskonskim vrijednostima kojima smo svi mi kao djeca bili izloženi, a to je sinergija s prirodom, te ono što je imanentno djeci, a to je igra – poručila je Petek te dodala da će Županija i dalje podržavati djecu da sudjeluju u kampu. 

Provedbi kampa za darovite učenike pomogle su i osnovne škole koje su predložile darovite učenike koji su željeli sudjelovati, a sudjelovalo je 32 učenika trećih i četvrtih razreda iz 12 gradova i općina. 

Na kampu su sudjelovale i učenica Marta Juras iz Marija Bistrice koja je završila 6. razred te Vida Petanjek iz Mača koja je završila 4. razred.

– Prvi put sam u Radoboju I ovo mi je drugi dan. Dosad smo igrali igre, planinarili smo, šetali, dogovarali kako ćemo dalje raditi. Također, radili smo neke igre asocijacija i pamćenja. Trebamo, na primjer, reći jednu državu i dvije boje njene zastave, a ne smijemo se ponavljati. Trebamo pamtiti što je tko rekao i onda možemo u sljedećim krugovima ponoviti – ispričala je Marta i dodala da nije teško. 

Mobitela ovdje nema, dobivaju ih samo jednom na dan i to na pola sata, a kako je rekla Marta, ne fali joj.

– Mobitel dobivamo samo jednom na dan na pola sata samo da se javimo roditeljima i ja mislim da je to uredu. Ne nedostaje mi zato što cijelo vrijeme nešto radimo i onda ionako ne bi imala vremena za mobitel – dodala je, a s njom se složila i Vida:

– To što ga dobivamo jednom na dan je sasvim u redu – složila se. 

Što se tiče aktivnosti, posebno je istakla igru ‘Atomi’.

– Jedna naša voditeljica nas pusti da se šetamo po prostoru, a ona kada pljesne veli da moramo spojiti stopala, a potom moramo spojiti tri glave, pet palca i to je jako zabavno. Mi kao atomi trčimo okolo i onda se moramo spojiti – ispričala je Vida.

Dodajmo da, osim ovotjednog NTC kampa za darovitu djecu, u naredna dva tjedna se održavaju kampovi za svu zainteresiranu djecu od 6 do 12 godina u trajanju od ponedjeljka do petka. U prvom će tjednu sudjelovati 39 djece, a onda još 41 dijete iz cijele Hrvatske. Inače, NTC kamp se održava u novoizgrađenom Planinarskom domu u Radoboju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba