Djevojčice su već podigle svoje šatore, a sljedećih pet dana živjet će u Čarobnoj šumi

PRVI GIRLSCODE CAMP U ZAGORJU: Tu sam zato što hoću nešto pametno napraviti od svog života

Objavljeno: 03.07.2023. Marta Čaržavec

GirlsCode kamp koji se organizira s ciljem poticanja mladih djevojaka da istraže svijet programiranja te da postanu pokretači inovacija koje mogu “spasiti” naš planet započeo je danas na području Marije Bistrice. Djevojčice će, tijekom šest intenzivnih dana spavati u šatorima, upravljati robotima i koristiti prave izviđačke alate, a upoznat će i važnosti usklađivanja tehnologije i prirode kako bi stvarale nove inovacije te razvijale poduzetničke vještine potrebne za budućnost.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša istaknula je kako su Krapinsko – zagorska županija i Poduzetnički centar uz sufinanciranje Saveza Alpe Jadran i uz partnerstvo slovenskih partnera i austrijskih partnera organizirali prvi Girlscode Camp na području KZŽ.

– Namjera nam je okupiti djevojke zainteresirane za naučiti više o STEM područjima. Na ovaj način šaljemo jasnu poruku da podržavamo djevojke i djevojčice u odlučivanju za STEM zanimanja. Neka istraživanja su pokazala da često i društvo nekako, možda i nesvjesno, više daje uloge da se dječaci okreću prema tehničkim, tehnološkim zanimanjima, a djevojke više možda na neki humanizam i društvene znanosti općenito. Trend se mijenja polako, ali i mi želimo pridonijeti tome pa smo osmislili ovo kampiranje – učenje životnih vještina, preživljavanja i boravka u prirodi zajedno s učenjem o tehnologiji. Ove će djevojke sljedećih pet dana živjeti u Čudesnoj šumi, u Mariji Bistrici. Dići će svoje šatore, kuhat će same svoj doručak, ručak i večeru, izmjenjivat će svoja iskustva o životu, ali će, isto tako, pod stručnim vodstvom predavača iz Brainobrain-a raditi na robotici, na matematici, na svojim tehničkim i tehnološkim vještinama ovdje u šumi. Cilj nam je da ovo postane svakako jedno godišnje događanje koje je prepoznatljivo za Krapinsko – zagorsku županiju kojim dokazujemo da je mogući i spoj i tehnologije i prirode i uživanja – objasnila je Matuša.

Za prvi kamp ove vrste prijavilo se deset djevojčica što znači da je interes dobar, a prema riječima Matuše, interes roditelja je bio jako velik, a oduševljeni su ovom idejom.

Direktor tvrtke Čudesna šuma Tomislav Sušenjak kazao je kako vjerujem da će djevojčicama ovo iskustvo uvelike obogatiti život i pružiti jedinstveno iskustvo.

– Iskustvo će se sastojati od izviđačkog dijela i STEM radionicama. U STEMU ćemo učiti programirati i na praktičnim primjerima vidjeti kako se to primjenjuje aplikativno u stvarnim okolnostima, a u izviđačkom dijelu ćemo učiti sve izviđačke tehnike – kako podići logor i kako se snalaziti u prirodi, kako živjeti s njom i okruženjem oko nas. Cijela priča traje šest dana i mislim da će nam biti jako lijepo – rekao je Sušenjak.

Jedna od polaznica, Irma Kuljak na samom je otvorenju ispričala kako joj se jako sviđa prostor i da se veseli svim zajedničkim aktivnostima.

-Želim naučiti više toga o STEMU i volim predmete iz STEMA i bila sam na natjecanju iz informatike i to je razlog – rekla je Irma.

Evelin Roksandić, također jedna od polaznica kazala je kako će joj kamp smanjiti dosadu, ali je i naučiti životu:

– Ovdje sam došla zato što mi je doma dosadno i zato što hoću nešto pametno napraviti od svoga života jer drugo ništa pametnije nemam za raditi.

Ema Runjak je pak ispričala sljedeće:

– Došla sam ovdje zato što volim i inače boraviti u prirodi, interesira me programiranje i volim predmete iz STEM područja, bila sam na natjecanju iz STEM – a, a htjela bih ići u neku prirodoslovnu srednju školu. Zanimljivo mi je družiti se s djecom svojih godina i biti u prirodi.

Irma Kuljak, Evelin Roksandić i Ema Runjak

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba