Dodijeljene nagrade ‘Zlatni ključ’ najboljim hrvatskim izvoznicima u 2022.

Najbolji srednje veliki izvoznik oroslavski ‘AquafilCRO’, a najbolji izvoznik u Sloveniju ‘Vetropack straža’ iz Huma na Sutli

Objavljeno: 03.07.2023. zagorjeinternational

Dodijeljene su nagrade ‘Zlatni ključ’ najboljim hrvatskim izvoznicima u 2022. godini, a najboljima su proglašeni ‘Pliva’ u kategoriji najboljeg velikog izvoznika, oroslavska tvrtka ‘AquafilCRO’ za srednje velikog izvoznika, a ‘Photomath’ je nagrađen u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, piše Jutarnji list.

Tvrtka iz Oroslavja se bavi proizvodnjom poliamidnog konca i niti za tekstilnu industriju, ‘Photomath’ je inovativna tvrtka koja je razvila aplikaciju za izračunavanje matematičkih zadataka (kupio ju Google), a ‘Pliva’ je već dobro poznata farmaceutska kompanija. 

Nadalje, u kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2022. nagrađena je ‘Klimaoprema’, a nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta. Tako je kao najbolji izvoznik u Italiju (zemlju gdje smo najviše izvozili) nagrađena tvrtka ‘Intinova’, nagrada za izvoz na tržište Slovenije pripala je tvrtki za proizvodnju staklene ambalaže ‘Vetropack straža’, a za tržište Njemačke nagrađena je ‘Haix obuća’. 

Isto tako, dodijeljena je i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu ‘Metalac – Sever’ Stjepana Severa. 

Nagrada ‘Zlatni ključ’ dodijeljena je po 16. puta, a konvencija se ovog puta održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH.

Kako je tom prilikom rekao ministar gospodarstva Davor Filipović, od zadnjeg kvartala pretkrizne 2019. pa do prvog tromjesečja ove godine, hrvatski BDP je realno porastao za 11,8 posto, što je poslije Irske najveći rast od zemalja EU-a. Te brojke, naveo je, takve su upravo zbog rasta izvoza.

Također, Filipović je poručio izvoznicima da predstavljaju vitalan i dinamičan segment gospodarstva, a da Vlada čini sve da Hrvatska bude atraktivnija investicijska destinacija te da će ove godine ukinuti više od 130 milijuna eura parafiskalnih nameta, piše Poslovni.hr.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Davor Baković rekao je da se ulazak u Europsku uniju pozitivno odrazio i na hrvatski izvoz koji je danas tri puta veći nego što je bio prije deset godina, no dodao je da je cilj biti još bolji. Uz to, otkrio je i četiri velika svjetska trenda koji su uzročnici kriza s kojima se izvoznici bore – klimatske promjene, demografija, polarizacija te sve jači sukob SAD-a i Kine te nove tehnologije, digitalizacija i industrija 5.0. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba