Počela prva etapa projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica  

Investicija je vrijedna oko 120 milijuna eura, a planirani završetak je za 44 mjeseci – pretovarne stanice bit će u Varaždinu i Zaboku

Objavljeno: 03.07.2023. zagorjeinternational

U Koprivnici je danas započela prva etapa projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, u kojem će se zbrinjavati otpad s područja četiriju županija, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske i Međimurske.   

U HGK – Županijskoj komori Koprivnica potpisan je Zapisnik o uvođenju u posao izvođača radova na projektiranju i izvođenju radova na izgradnji RCGO-a Piškornica, i to nakon što je ranije potpisan ugovor, a potpisali su ga Mladen Ružman, direktor RCGO-a Piškornica, i Miljenko Muha, predstavnik izvođača, zajednice ponuditelja Kostak – komunalno in gradbeno podjetje d.d. Krško Slovenija i Kostak – graditeljstvo, tehnologija, sirovine Zagreb. 

KZŽ

Prva faza 

Uvođenje u posao izvođača radova predstavlja prvu fazu u projektu izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, vrijednog 88.910.270,74 eura

Potpisivanju su, među ostalima, prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat, načelnica Sektora za fondove EU Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, varaždinski župan Anđelko Stričak, međimurski župan Matija Posavec, župan koprivničko – križevački Darko Koren te zamjenica župana KZŽ Željka Kolara, Jasna Petek. 

Regionalni centar za gospodarenje otpadom gradit će se na području općine Koprivnički Ivanec, a u njemu će se zbrinjavati otpad s područja četiri županije sjeverne Hrvatske na kojem živi 500.000 stanovnika u 110 općina i gradova. 

Kako je ovom prilikom poručio župan Stričak, zaštita okoliša, odnosno tla, vode i zraka je top tema današnjice. 

– Upravo ovim projektom tome značajno doprinosimo. Cilj ovog velikog ulaganja je smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima te uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na sjeveru Hrvatske. Današnjim uvođenjem u posao činimo ključan korak prema izgradnji i konačnoj uspostavi Regionalnog centra za gospodarenje otpadom za četiri županije – rekao je župan Stričak. 

Župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren je u ime osnivača zahvalio svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta. 

– Ovaj projekt započeo je 2000-tih godina, a primjer je toga da put do ostvarenja velikih ciljeva nije lagan. On sadrži brojne komponente, od ekoloških, ekonomskih, do društvenih i socijalnih, a njime će biti uveden koncept gospodarenja otpadom koji se odnosi na gotovo petinu države. Doista se nadam da ćemo nakon današnjeg susreta punim jedrima zaploviti prema našem konačnom cilju te da ćemo 2027. godine svi zajedno svjedočiti uspješnoj realizaciji projekta – rekao je župan Koren. 

– Nakon današnjeg potpisa, očekujem intenzivan početak radova te da ćemo zajedničkim doprinosom svih uključenih, od izvođača radova, projektanta i nadzora do Uprave i Skupština društva, čim prije realizirati projekt od nemjerljive važnosti za pola milijuna ljudi, među kojima i 120.942 stanovnika Krapinsko – zagorske županije – komentirao je uvođenje u posao župan Kolar.

Direktor RCGO-a Piškornica Mladen Ružman je naveo da se prva etapa projekta odnosi na projektiranje.   

– Prema planu, projektiranje bi trebalo trajati do godinu dana, što znači da bi se za otprilike 12 mjeseci mogli naći na samoj lokaciji u općini Koprivnički Ivanec te započeti s izgradnjom Centra. Otpad je dinamička kategorija i ovo postrojenje je, prema idejnom rješenju, zamišljeno da bude fleksibilno te da se u njemu obrade sve količine otpada koje će početi pristizati 2027. godine. Na području četiri sjeverne županije se godišnje, prema podacima iz 2021., proizvede oko 200.000 tona otpada, odnosno svake sekunde proizvede se 6,11 kilograma otpada. Stoga bez ovakvih centara za gospodarenje otpadom, obrada miješanog komunalnog otpada prema svim direktivama, pravilima i zakonskoj regulativi RH, nije dovršena – rekao je direktor Ružman.   

Financiranje 

Prva etapa projekta vrijedna je 88.910.270,74 eura, dok će oko 120 milijuna eura iznositi ukupna vrijednost projekta, koji obuhvaća i izgradnju pretovarnih stanica, nabavu mobilne opreme, nadzor nad izgradnjom Centra RCGO Piškornica i drugo, nakon revizije studije izvedivosti, uz implementaciju novih cijena u građevinskom sektoru, opreme i radne snage. Prihvatljivi troškovi projekta sufinancirani su EU i nacionalnim sredstvima, udio EU sredstava iznosi do 69,9975 posto, udio nacionalnih sredstava (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) do 20,0025 posto, dok je 10 posto sredstava osigurano iz vlastitih izvora.   

Projekt uključuje i izgradnju dvije pretovarne stanice, od kojih će jedna biti u Varaždinu, na lokaciji u Poljani Biškupečkoj, a druga u Zaboku. Služit će za pretovar miješanog komunalnog otpada i ostataka nakon sortiranja, a s ciljem racionalnog transporta do Regionalnog centra Piškornica.

Tehnologija obrade otpada u RCGO-u Piškornica bit će mehaničko-biološka obrada, uz izdvajanje materijala koji se mogu reciklirati, goriva iz otpada (GIO) i proizvoda sličnog kompostu (PSK) koji se odlaže na odlagalište za neopasan otpad.  

Rok za završetak projektiranja i izgradnje Regionalnog centra Piškornica je 44 mjeseca od dana uvođenja u posao.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba