Unatoč kiši odlična je atmosfera zavladala u ovom dijelu Zagorja

FOTOGALERIJA IZ KONJŠČINE: Danas se održava Sajam pri Starom gradu

Objavljeno: 01.07.2023. zagorjeinternational

Stari grad u Konjščini koji se nalazi uz cestu koja povezuje grad Zabok s gradom Novi Marof bio je važan objekt koji je kroz povijest ostao zabilježen kao mjesto u kojem se 1545. godine održala najveća bitka s Osmanlijama u Hrvatskom zagorju, a koju je predvodio ban Nikola Šubić Zrinski. Utvrda je to koja svoje korijene vuče s kraja 15. stoljeća i nedavno je obnovljena. Danas se u ovom mjestašcu održava Sajam pri Starom gradu, 14. put po redu. Unatoč kiši, Sajam je okupio velik broj posjetitelja, a valja još na početku napomenuti kako se on održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Udruga Grofovija Konjski ga upriličuje kako bi posjetitelji imali prilike upoznati stare zanate i običaje.

Sajam je, kao izaslanik predsjednika RH, otvorio župan Željko Kolar a tom je prilikom istaknuo kako je kroz novu financijsku omotnicu, kroz novu perspektivu osiguran dio sredstava osiguran za obnovu kulturne baštine pa vjeruje, kada će se indikativno vidjeti lista natječaja, da će biti mogućnosti prijave i ovakvih spomenika kao u Konjščini.

– Činjenica da je predsjednik prihvatio pokroviteljstvo samo govori o tome da je prepoznao kapacitet ove manifestacije koja bi tek u budućnosti mogla značiti strahovito puno za kulturno – turističku ponudu Krapinsko – zagorske županije. Bitno je i da se nagradi trud udruge i svih ljudi koji se okupljaju oko ove manifestacije. Danas u ovom teškom datumu kada su počeli godišnji odmori velik se broj udruga odazvao što je odlično. Sljedeće godine je okrugla 15.obljetnica i ovdje očekujem pravi spektakl – rekao je Kolar, a načelnica Općine Konjščina Anita Krok poručila je:

– To je naša najvažnija manifestacija, tradicionalno uz Dan općine i župe. Jedina bitka s Turcima u Zagorju odvila se upravo u Konjščini, to je nešto što trebamo promovirati. Udruga Grofovija Konjski aktivno radi da promovira baštinu iz tog vremena i Konjščina je upravo i po tome prepoznatljiva, tako da će Općina i ubuduće stavljati fokus na brendiranje toga, a ono što slijedi je daljnja obnova Starog grada i prostora okolo. Sljedeće godine očekujemo i veći broj udruga, iako obzirom da je ove godine kasniji termin, ima puno udruga. Iduće godine vjerujem da ćemo potrefiti dan kada neće biti kiše, no kiša nije omela događanje – rekla je Krok.

Predsjednica Udruge Grofovija Konjski Jasna Lugarić zadovoljna je odazivom iako se nebo rastvorilo. Istaknula je kako su odlučili prkositi vremenu i pobrinuti se za odličnu atmosferu uz odličan program, ali i neizostavne mitske priče.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba