Dodijeljene županijske nagrade učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na državnim natjecanjima

KOLAR: U Zagorju ima posla za sve vas, plaće su dobre i nema potrebe da igdje odlazite

Objavljeno: 30.06.2023. Vanja Hozmec

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku u petak su dodijeljene županijske nagrade učenicima koji su ostvarili zavidne rezultate s državnih natjecanja. Ove je godine na državna natjecanja bilo pozvao 102 učenika/učenica iz zagorskih srednjih i 136 učenika/učenica iz zagorskih osnovnih škola. Za natjecanja ih je pripremalo 36 mentora/mentorica i jedan korepetitor. 

Kako je izvijestila dožupanica Jasna Petek, rezultati su na natjecanjima iz znanja bili odlični. Ukupno su zagorski učenici i učenice osvojili 14 prvih, tri druga i osam trećih mjesta. 

– Učenici osnovnih škola su osvojili četiri prva mjesta, šest drugih mjesta i jedno treće. U sportskim natjecanjima osnovci su osvojili jedno drugo mjesto i dva treća, dok su u glazbenim natjecanjima osnovnoškolci osvojili tri druge nagrade. Što se tiče srednjoškolaca, na natjecanjima iz znanja su osvojili devet prvih, tri druga i pet trećih mjesta. U sportskim su natjecanjima osvojili jedno prvo mjesto – rekla je Petek.

Gotovo 300 učenika 

Uz natjecanja koja organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje odraslih i Hrvatski školski sportski savez, Županija je pratila učenike i na drugim državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima u organizaciji nekih drugih asocijacija pored navedene tri.

– Na tim je natjecanjima sudjelovalo 216 učenika/učenica i 78 mentora/mentorica. Dakle, kada pribrojimo sva ta natjecanja zajedno, na njima je sudjelovalo 290 učenika i učenica iz zagorskim škola sa 110 mentora i mentorica – dodala je Petek.

Što se nagrada tiče, učenici koji su pojedinačno osvojili prvo mjesto u natjecanjima iz znanja, sporta i glazbe je 80 eura. Za drugo mjesto nagrada je 70 eura, a za treće 60. Što se timskih natjecanja tiče, za prvo mjesto se svaki učenik koji je bio dio tima nagrađuje s 40 eura, za drugo s 30, a za treće mjesto s 25 eura. 

– U sportskim natjecanjima gdje je u ekipi troje i više učenika, nagrada je 300 eura po ekipi (3 do 5 učenika), zatim 400 eura tamo gdje je u ekipi od šest do devet učenika, i 550 eura za one ekipe koje su brojale više od 10 članova. Što se glazbenih grupnih natjecanja tiče, tamo gdje je bilo troje i više učenika dobiva se 400 eura za školu, ako je osvojeno jedno od prva tri mjesta – navela je Petek.

Isto tako, sve one škole čiji su učenici sudjelovali na smotrama ‘LiDraNo’, ‘Građanski odgoj’ ili na međudržavnim natjecanjima, dobivaju 150 eura ako su učenici sudjelovali na jednom natjecanju, 300 eura za tri do četiri natjecanja, 400 eura za pet do devet natjecanja te 700 eura za deset i više natjecanja, dodala je dožupanica te poručila da će nagrade, skladu s uspjesima učenika, dobiti i mentori. 

Župan Željko Kolar istaknuo je da su svi ovi sjajni rezultati dokaz kvalitetnog rada školskog sustava u zemlji. 

– Čestitke svima na sjajnim uspjesima i želim vam svima poručiti da u Zagorju ima posla za sve vas, plaće su dobre i nema potrebe da igdje odlazite. Što se tiče maturanata, želim vam svima da upišete fakultete koji su vam prvi izbor, a da se potom vratite u Zagorje i da svoje znanje koje steknete donesete ovdje, a mi ćemo se maksimalno potruditi da stvorimo idealne uvjete za ugodan život – poručio je nagrađenima Kolar. 

Osnovnoškolci 

Od osnovaca, na trećem mjestu bili su Luka Hržica iz OŠ “Ljudevit Gaj” Krapina na natjecanju iz njemačkog jezika. Njegova je mentorica Mirjana Klobučar. Zatim ekipa Osnovne škole Oroslavje na državnom prvenstvu u stolnom tenisu (učenice 6. i 8. razreda), a njihov mentor je Tomislav Kačavenda te ekipa Osnovne škole Zlatar Bistrica na državnom prvenstvu u sportskom plesu, a njihova mentorica je Sandra Belinić. Nadalje, drugi su bili ekipa Osnovne škole Donja Stubica  (futsal – dječaci, 7. i 8. razred). Njihov mentor je bio Slaven Belinić. Zatim, Petra Cvrtila iz OŠ Đurmanec na natjecanju Mladih tehničara (kategorija maketarstvo i modelarstvo), a njezina mentorica je Đurđa Zubić. Potom je tu Nera Poslon iz OŠ “Ljudevit Gaj” Krapina koja je bila na natjecanju “Sigurno u prometu”, a njezin mentor je Kristijan Leskovar. Tomislav Wilco Račić iz OŠ Oroslavje bio je drugi na natjecanju “Sigurno u prometu”, a njegov mentor je Krešimir Hamer. Rebeka Grđan iz OŠ Oroslavje sudjelovala je na natjecanju iz biologije, a njezina mentorica je Nada Falatec. Sebastian Gajski iz OŠ “Vladimir Bosnar” Stubičke Toplice sudjelovao je na natjecanju iz geografije. Njegova mentorica je Marijana Pavlović, a tim dvoje učenika iz Osnovne škole Sveti Križ Začretje, Aleksandar Krznar i Ivana Mokrovčak, bili su na natjecanju “Sigurno u prometu” gdje im je mentorica bila Božena Belanović. Među osnovcima koji su osvojili prva mjesta našli su se Manuela Pondeljak iz OŠ “Viktora Kovačića” Hum na Sutli koja je bila na državnom natjecanju iz kemije. Njezina mentorica je Brankica Tepeš. Zatim Emanuel Kovačić iz OŠ “Ljudevit Gaj“ Mihovljan koji je bio na natjecanju Mladih tehničara (kategorija graditeljstvo), a njegova mentorica je Đurđa Zubić. Leon Usmiani iz OŠ Oroslavje bio je na natjecanju Mladih tehničara (kategorija automatika), a njegov je mentor bio Krešimir Hamer, dok je Aleksandar Krznar iz OŠ Sveti Križ Začretje sudjelovao na natjecanju “Sigurno u prometu” gdje mu je mentorica bila Božena Belanović. 

Što se tiče glazbenih nagrada za osnovce, među nagrađenima su Borna Bručić iz Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Marija Bistrica za 61. Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa – tambure, bisernica. Njegova mentorica je Tatijana Lenart, dok je korepetitorica bila Dina Dorotić. Andrej Ciković iz Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Marija Bistrica također je sudjelovao na 61. Hrvatsko natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (solfeggio), a njegov mentor bio je Dinko Krstinić. Leda Fulir iz Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Marija Bistrica bila je na istom natjecanju (solfeggio) te je i njen mentor bio Dinko Krstinić, dok je Anja Šoštarić ove godine sudjelovala na dva međunarodna natjecanja, na Pianofestu u Bitoli, Sj. Makedonija i na međunarodnom natjecanju mladih pijanista u Šapcu, Srbija te je osvojila dvije treće nagrade. 

Srednjoškolci 

Od učenika srednjih škola, treća mjesta su osvojili Gabrijel Kučko iz Gimnazije Antuna Gustava Matoš Zabok na natjecanju iz geografije. Njegova mentorica je Gordana Tkalčević. Zatim Mihael Herceg iz SŠ Bedekovčina na natjecanju World Skills Croatia (disciplina soboslikarstvo). Njegov mentor je Robert Kuhar. Potom je tu Erik Mak iz SŠ Krapina koji je bio na natjecanju World Skills Croatia (disciplina Administracija IT sustava), a njegov mentor je Mladen Ptičar. Patrik Kos iz SŠ Krapina bio je na natjecanju iz informatike, a njegov mentor je bio Stjepan Šalković, dok su učenici Tin Grabrovečki i Luka Čović iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, kao tim od dvoje učenika, bili na natjecanju World Skills Croatia (disciplina Multimedija) Njihove mentorice su bile Davorka Frgec Vrančić i Ružica Leskovar. Druga mjesta ostvarili su učenici Matija Mirt i Matija Sovec iz SŠ Bedekovčina, kao tim dvoje učenika, na natjecanju World Skills Croatia (disciplina zidarstvo) Njihov mentor bio je Ivan Ded. Petra Žnidarić iz SŠ Krapina bila je na natjecanju iz geografije, a njezina mentorica je Valentina Lež Trgovec, dok je Paula Sviben iz SŠ Zlatar bila na natjecanju iz filozofije i logike. Njezina mentorica bila je Ana Hudi. Prva mjesta osvojili su Otto Brezak iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok na natjecanju iz hrvatskog jezika. Njegova mentorica je Nikolina Tuđa Svečak. Zatim ekipa Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok (futsal – dječaci, 2., 3. i 4. razred) čiji je mentor bio Miroslav Komar. Potom je tu Petar Ružđak iz SŠ Bedekovčine koji je bio na natjecanju World Skills Croatia (disciplina keramičarstvo i oblaganje), a njegov mentor je Stjepan Sinković. Tim dvoje učenika, Vedran Presečki i Branimir Ružđak, iz SŠ Bedekovčina, također su bili na natjecanju World Skills Croatia (disciplina suha gradnja). Njihov mentor je Ivan Mohač. Marina Horvat iz SŠ Bedekovčina sudjelovala je na istom natjecanju (disciplina cvjećarstvo), a njezina mentorica je Božica Slivnjak Kruhek, kao i Leonarda Gustović (disciplina Graditeljstvo, geodezija i arhitektura) iz SŠ Bedekovčina čija je mentorica bila Sanja Markuš. Učenici Patrik Kos, Leonardo Špiranec i Niko Vrgoč, kao ekipa, također su bili na natjecanju World Skills Croatia (disciplina Sektor strojarstva, brodogradnje i metalurgije) pod mentorstvom Gorana Buntaka, a Noa Pasanec iz SŠ Oroslavje na istom je natjecanju (disciplina Strojarske tehnike) nastupio pod mentorstvom Andrije Huića. Verena Dagmar Reister iz SŠ Zlatar bila je na natjecanju iz njemačkog jezika. Njezina mentorica je Melani Brezak, a Lovro Klancir iz SŠ Zlatar bio je na natjecanju iz geografije gdje ga je mentorirala Davorka Pelko. 

Škole

Pročelnica upravnog odjela nadležnog za obrazovanje Mirjanu Smičić Slovenec uručila je nagrade predstavnicima škola, a nagrade su dobile OŠ Bedekovčina (1 natjecanje, 1 učenik, 1 mentor), OŠ Đure Prejca Desinić (2 natjecanja, 9 učenika, 2 mentora), OŠ Oroslavje (2 natjecanja, 6 učenika, 2 mentora), OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice (2 natjecanja, 10 učenika, 3 mentora), OŠ Sveti Križ Začretje (5 natjecanja, 20 učenika, 12 mentora), OŠ Veliko Trgovišće (2 natjecanja, 20 učenika, 2 mentora), OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok (4 natjecanja, 9 učenika, 5 mentora), OŠ Ante Kovačića Zlatar (1 natjecanje, 4 učenika, 1 mentor), COO Krapinske Toplice (1 natjecanje, 2 učenika, 1 mentor), SŠ Konjščina  (1 natjecanje, 1 učenika, 1 mentor), SŠ Krapina (5 natjecanja, 52 učenika, 7 mentora), SŠ Oroslavje (1 natjecanje, 1 učenik, 1 mentor), SŠ Zabok (5 natjecanja, 13 učenika, 6 mentora), SŠ Zlatar (7 natjecanja, 48 učenika, 10 mentora), ŠUDIGO Zabok (6 natjecanja, 9 učenika, 6 mentora), OGŠ pri OŠ Franje Horvata Kiša Lobor (3 natjecanja, 6 učenika, 4 mentora), OGŠ pri OŠ Augusta Cesarca Krapina (2 natjecanja, 7 učenika, 2 mentora), OGŠ pri OŠ Marija Bistrica (7 natjecanja, 22 učenika, 8 mentora), OGŠ pri OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok (4 natjecanja, 16 učenika, 9 mentora) i GŠ ŠUDIGO (3 natjecanja, 6 učenika, 2 mentora). 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba