Krapinsko - zagorska županija postala je sigurno mjesto za žene

“Imamo neslavan položaj u Europi, treći smo po femicidu, zbog toga je Županija spremno prihvatila ovu inicijativu”

Objavljeno: 28.06.2023. zagorjeinternational

Na danas održanoj sjednici Županijske skupštine KZŽ je donesena odluka da Krapinsko – zagorska županija postaje sigurno mjesto za žene, a sve je krenulo od grupe europskih socijalista u Europskom odboru regija koja je pokrenula inicijativu da se općine, gradovi i regije u Europi proglase sigurnim mjestom za žene, pojasnila je dožupanica Jasna Petek. 

– Time se obvezuju na niz aktivnosti i na niz potpora koje se daju žrtvama obiteljskog nasilja. Naravno, uglavnom su to žene. Ono što moram napomenuti je da u Republici Hrvatskoj svake godine od 10 do 20 žena bude ubijeno i uglavnom u velikoj većini su ubojice bliske osobe, osobe iz obiteljskog okruženja ili partneri. Posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj je ubijeno oko 400 žena i imamo zaista neslavan položaj u Europi, treći smo po femicidu. Iz tog je razloga Županija spremno prihvatila ovu inicijativu jer mi u županiji zaista dugi niz godina provodimo različite aktivnosti koje su namijenjene ženama i žrtvama obiteljskog nasilja – rekla je Petek pa nastavila:

– Te su aktivnosti prije svega usmjerene su na savjetovanje, na SOS telefone, imamo i sklonište, sigurnu kuću, ali ono što je izuzetno važno je provoditi niz preventivnih aktivnosti, osvješćivati, educirati i informirati cijelu zajednicu o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji. Kroz ovu odluku Županijske skupštine, Županija se obvezuje da će nastaviti pružati podršku još jače i bolje. Također, ono što je izuzetno važno su preventivni programi u našim odgojno obrazovnim institucijama jer djecu i mlade moramo odgajati, informirati i educirati o tome kako djelovati u svojoj zajednici, kako djelovati u svojoj obitelji, kako rasti, razvijati se, ne tolerirati nasilje i zapravo stvarati zajednicu u kojoj će svi oblici nasilja postati nulta kategorija – poručila je Petek. 

– Ovim putem zahvaljujem članicama i članovima Županijske skupštine što su prihvatili ovaj prijedlog i izglasali ga da nam županija na ovaj način postane sigurno mjesto za žene – poručila je vijećnica Sandra Turković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba