FOTOGALERIJA: Polaznici dječjih vrtića otvorili '22. Aquae Vivae Sportske igre učenika' KZŽ

“Nekada smo imali preko 1600 djece, interes pada – treba osvijestiti potrebu za bavljenjem sportom”

Objavljeno: 27.06.2023. Nikola Turin

Tradicionalne, sada već 22. po redu ‘Aquae Vivae Sportske igre učenika’ Krapinsko – zagorske županije otvorene su danas u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, a kako drugačije, nego kroz brojne sportove u kojima su najmlađi polaznici odgojno obrazovnih ustanova pokazali svoje sportske vještine.  

120 mališana

–  Na otvorenju igara okupilo se oko 120 mališana iz dječjih vrtića cijele županije, nakon kojih ova sportska manifestacija kreće po centrima natjecanja dok će na završnici, zadnja tri dana, biti oko 500 najboljih u Krapinskim Toplicama gdje je za njih organizirano sportsko natjecanje uz besplatan ulaz na bazene te naravno, nagrade za najbolje – rekao je ispred organizacije Nenad Sikirica.

 

Kroz 21 godinu održavanja Sportskih igara natjecalo se je više od 20.000 djece, a osnovna ideja je od početka ostala ista – dati djeci koja imaju dovoljno vremena tijekom praznika alternativu nekim drugim aktivnostima jer je sport daleko najbolje što se može raditi u slobodno vrijeme, a ujedno se brine o zdravlju. Na Sportskim igrama će tako biti ukupno 13 sportova, a kao obično interes je najveći za nogomet odnosno futsal, no ni ostali sportovi nisu zakinuti.

– Uz veliku zainteresiranost za odbojku na pijesku, košarku i rukomet imamo individualne sportove kao što su stolni tenis, šah, biciklizam te određene sportove na vodi koji su samim time dodatno interesantni. Također, tu je i kultura navijanja pa nam se za navijačke skupine prijavilo više od 30 djece. Osim sportskog dijela tu su i predavanja koje će imati, kod nas uvijek dobrodošli policajci govorit će o prevenciji ovisnosti – objasnio je Sikirica.

Negativan trend

Za sve učenike koji sudjeluju na Sportskim igrama osiguran je besplatan prijevoz autobusima koji kreću iz određenih punktova diljem županije. S obzirom na to kako je tradicija igara više desetljetna, uvijek u ulici, mjestu ili školi postoji netko tko je bio već na igrama pa se novi natjecatelji lako priključe. No, ove godine je interes nešto manji.

– Organizirali smo po školama za mlađe generacije ‘Zagorski oganj’ i do sada smo već unutar projekta imali 947 učenika, a sada ćemo vidjeti kako će biti po ljeti. Nekada smo imalo preko 1600 djece, a sada ako dođemo do 1000 je dobro. Razlog tome je manje djece, a drugi je taj što opada želja za bavljenjem sportom tako da tu trebamo preventivno i na neke druge načine djelovati i osvijestiti potrebu za bavljenjem sportom – poručio je Sikirica.

Upravo ove potrebe za bavljenjem sportom kako bi se spriječio cijeli niz problema svjesna je zamjenica župana Jasna Petek.

– Sve sportske aktivnosti i općenite aktivnosti koje se provode u ekipama, društvu ili vani na svježem zraku promoviraju zdrave stilove života. Ne samo da prevenira moguću pretilost već i druge brojne moguće bolesti u kasnijoj životnoj dobi i ono što najvažnije, sportom na najbolji način preveniramo potencijalnu zlouporabu droga. Stoga, KZŽ dugi niz godina, koliko traju ove sportske igre, podržava ovu sjajnu manifestaciju. Kod djece i roditelja jednostavno osvješćuje koliko je važna tjelesna aktivnost za naše zdravlje, kako mentalno tako i psihičko – zaključila je zamjenica Petek i dodala kako joj je posebno drago što igre otvaraju predstavnici dječjih vrtića KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba