Udruga 'Zagorje moje' i ove godine organizirala je festival njoj u čast

Znate li što je heligonka?

Objavljeno: 26.06.2023. zagorjeinternational

Lobor je u subotu ponovno bio središte promocije tradicijske glazbe. Naime, po drugi se puta na Petrovoj gori, u organizaciji Udruge ‘Zagorje moje’, održao Festival heligonke, specifičnog instrumenta, dijatonske harmonike – heligonke, a cilj ove glazbene manifestacije je očuvanje i promocija te vrste glazbe kao i samoga instrumenta.

Na festivalu je sudjelovalo 15 ekipa iz Hrvatske i Slovenije, a ove je godine festivalu poseban pečat dao Slovenac Robertu Goteru iz Velenja, virtuozu na heligonki, koji je svojevremeno bio i europski prvak u sviranju heligonke.

Tajnik Udruge ‘Zagorje moje’, Zdravko Tkalec, istaknuo je kako je na festivalu ove godine bila pokazana zavidna kvaliteta izvođenja te vrste glazbe.

– Ovaj festival ima jedan širi kontekst zato jer je Udruga ‘Zagorje moje’ registrirana za očuvanje i promociju zagorske tradicijske glazbe – polke i valcere. Jedan od naših načina očuvanja i promocije te vrste glazbe je i Festival heligonke. Radi se o specifičnom instrumentu na kojem se izvode polke i valceri, glazba koja se izvodi u ovom dijelu Europe. Mi na taj način želimo popularizirati ne samo tu vrstu glazbe koju želimo zaštiti, očuvati i razviti, nego i taj instrument – rekao je Tkalec, te dodao kako ovaj festival nije samo festival zabave, već da festival ima i edukativni kontekst u smislu očuvanja zagorske tradicijske glazbe.

Upravo je Lobor savršeno mjesto za organizaciju ovakve vrste festivala, jer je iz loborskog kraja, unatrag 100 godina, došlo nekoliko vrhunskih izvođača na heligonki.

Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Lobor, a zadovoljstvo festivalom istaknula je loborska načelnica Ljubica Jembrih.

– Ovo je jedna važna manifestacija za očuvanje i promociju, ne samo zagorske tradicije ove vrste glazbe i instrumenta, nego i za tradiciju na ovom dijelu Europe. Imali smo ekipe iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije. Drago mi je da možemo podržati ovaj festival kao i Udrugu ‘Zagorje moje’, jer nam je važno da se njeguje i promovira tradicijska glazba – rekla je načelnica Jembrih, te zahvalila Udruzi ‘Zagorje moje’ na odličnoj organizaciji te svim ekipama koje su sudjelovale na festivalu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba