U Maruševcu svečano obilježena 124. obljetnica rođenja Gustava Krkleca

Klinci od 1. do 4. razreda inspiraciju za svoje slike našli Krklecovim stihovima – evo nagrađenih

Objavljeno: 23.06.2023. zagorjeinternational

Jedan izrazito vruć dan koji je najavio početak ljeta, nije bio prepreka mnoštvu stanovnika Maruševca i njihovih gostiju da se okupe i obilježe rođendan dragog sumještana, književnika i pjesnika, Gustava Krkleca.

Pred spomen – pločom održalo se polaganje vijenca Ogranka matice hrvatske Varaždin, a okupljene je u ime organizatora i nositelja ove manifestacije već punih 25 godina, Udruge prijatelja Maruševca, pozdravila njezina predsjednica Blanka Glavica-Ječmenica. S puno poštovanja pozdravila je prečasnog oca biskupa u miru, Josipa Mrzljaka, uvijek rado viđenog počasnog građanina Općine Maruševec, kao i posebnu gošću, novu predsjednicu Društva hrvatskih književnika, Hrvojku Mihanović Salopek. Goste je pozdravio i Ernest Fišer te zahvalio domaćinima, čuvarima spomen-ploče na dugogodišnjoj suradnji.

Pjesnikinja Ljubica Ribić govorila je pjesmu Gustava Krkleca “Kćeri“.

Prigodni program

KUD Klaruš izveo je dvije pjesme, Zašumile gore i Maruševec, a potom se svečanost preselila u prostorije Općine Maruševec gdje je goste na početku pozdravio načelnik Mario Klapša, naglasivši vrijednost imena Gustava Krkleca ne samo za Maruševec, nego i daleko širim razmjerima, a isto tako i značaj Udruge na čelu s predsjednicom, koja četvrt stoljeća doprinosi razvoju kulture u ovoj Općini.

U nastavku programa tamburaški sastav KUD-a Klaruš odsvirao je dvije skladbe, Savski valovi i Djeca Pireja, a mladi recitatori Anja Peharda i David Kelemen recitirali su Krklecova “Četiri grenadira“.

Uslijedio je nastup učenika šestih razreda Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec pod vodstvom profesorice Ljerke Brezovec, s dvije scenske igre, “Drveni bicikl“ i „Dobro stablo“. Nastupili su Tamara Peharda, Antonija Matijašec, Iva Šćuric, Melani Žlibar, Martin Hainž, Patrik Gregar, Leon Tekić, Dorian Zauder, Maja Hanžek, Sara Korpar, Fran Kumrić i Karlo Špoljar.

Premijerno je svoju skladbu inspiriranu Maruševcem, stalnom prisutnošću Gustava Krkleca i dvorskim slikarom Juricom Vargom, uz gitaru otpjevala kantautorica Mirjana Pospiš.

Svi izvođači programa nagrađivani su dugotrajnim pljeskom, što je posebno ohrabrilo i male slikare, učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Oni su tradicionalno stvarali slike na temu Krklecovih stihova, od čega su po tri rada po razredima nagrađivana.

Značaj u književnosti

Za prve razrede bili su to Gabrijel Šipek, Fran Kokot i Anastazija Kovačević.

U drugim razredima nagrade su primili Elena Božić, Simona Slivar i Ena Lipovec, u trećima Lea Kujavec, Nea Pecek i Laura Tekić te u četvrtima Ida Fajfarić, Martina Štrok i Leonardo Špoljar.

Prisutnima se obratila nova predsjednica Društva hrvatskih književnika, Hrvojka Mihanović Salopek,  izrazivši veliko zadovoljstvo viđenim i načinom na koji se obilježava ime velikog književnika Krkleca. Govorila je o njegovom opsežnom i raznovrsnom književnom radu te njegovom značaju u književnosti. Najavila je i nove aktivnosti u djelovanju Ogranka DHK Varaždin te poželjela  puno uspjeha u novim manifestacijama kao i daljnjem razvoju kulturnog života Maruševca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba