PRESTRAŠAN PRIZOR! Jesmo li mi toliko bogata država da se na ovaj način razbacujemo hranom?!

Splitski osnovci naboli jabuke na šiljke od ograde, ravnateljica: Rasplakala sam se zbog djece koja svaki dan nemaju što jesti

Objavljeno: 22.06.2023. zagorjeinternational

Prizor koji je, nakon sendviča u vreći za smeće, poslaganih banana i sendviča na kontejneru, ponovno šokirao javnost osvanuo je na portalu Slobodna Dalmacija. Fotografija je to nabijenih jabuka na šiljke ograde na Mažuranićevom šetalištu u Splitu koja prikazuje odnos učenika prema besplatnim obrocima u školama.

Banane i sendviči koji su naslagani na kontejneru snimljeni su na malom parkingu kod Osnovne škole Manuš, a ravnateljica Marita Guć zgrožena je viđenim.

– Nažalost, mi ne možemo kontrolirati djecu kad napuste prostor škole, ali ovakvo ponašanje je za svaku osudu. U projekt besplatnih marendi krenulo se s dobro namjerom, ali u hodu su se neke stvari poremetile. Razlikujemo nekoliko kategorija djece kad je u pitanju odnos prema marendama, a jedna od njih su i oni koji će radije ostaviti sendvič sa strane i otići u obližnje trgovine kupovati čips i sličnu nezdravu hranu. Upravo se svi mi borimo protiv te nezdrave hrane jer želimo da djeca shvate važnost zdrave prehrane – govori ravnateljica Guć i dodaje kako svakodnevno apeliraju prema djeci da, ako ne žele ili neće pojesti obrok, da ga odnesu kući ili ostave u razredu pa će se kasnije podijeliti drugim ustanovama.

– Međutim, djeca u većini slučajeva obrok uzimaju sa sobom, odlaze na veliki odmor i napuštaju školsku zgradu. Što dalje rade s time, ne možemo i nije na nama da utvrđujemo. Mi možemo samo s tugom, gorčinom i velikom razočaranošću gledati te slike. Kad sam vidjela ono voće nabijeno na ogradu, rasplakala sam se zbog djece koja svaki dan nemaju što jesti. Grijeh je s ljudske, vjerske, ma sa svake strane bacati hranu. Jesmo li mi toliko bogata država da se na ovaj način razbacujemo hranom – retorički postavlja pitanje ravnateljica škole Manuš dodavši da će se od jeseni u njihovoj školi kuhati topli obroci jer će do tad imati sve ispunjene uvjete za to.

– U rujnu prije početka nove školske godine poslat ću cirkularno pismo svim roditeljima u kojem ću ih zamoliti da porazgovaraju sa svojom djecom i da se izjasne hoće li jesti tople obroke, a ako neće zašto. Svijest o zdravoj prehrani i konzumaciji zdravih namirnica je proces koji traje i ne možemo očekivati da će djeca preko noći obožavati voće i slično. U našoj školi smo se u ovom polugodištu trudili organizirati na najbolji način pazeći na sve segmente. Znali smo i mijenjati meni kad bismo vidjeli da većina djece nešto ne može jesti, ali najveće ograničenje nam je vrijednost tog obroka od 1,33 eura. Ako želite nešto promijeniti i uzeti malo kvalitetnije, to odmah prelazi zadanu cijenu. Stalno bi se morali vraćati u zadane gabarite tako da svako dijete dobije obrok koji mu je odlukom Vlade zagarantiran – kaže ravnateljica Guć za Slobodnu Dalmaciju.

Za kraj, Guć je naglasila kako podržava ovaj projekt i želi da se nastavi jer su brojne njegove blagodati, ali dodaje da svi zajedno u sustavu obrazovanja trebaju sjesti i promisliti kome obrok treba biti namijenjen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba