8000 EURA ZAGORCE U 'ZLATNOJ DOBI': U slučaju više prijava iz iste općine ili grada, sredstva će dobiti samo oni koji su se prvi prijavili

PETEK: Želimo ojačati kapacitete zagorskih udruga umirovljenika

Objavljeno: 21.06.2023. zagorjeinternational

Demografska slika Hrvatske je u jednom negativnom trendu starenja populacije. Svjesni su toga u Krapinskoj – zagorskoj županiji te su kada je došla inicijativa od strane umirovljenika zdušno prihvatili i raspisali Javni poziv za dodjelu sredstva u visini od osam tisuća eura.

– Prema posljednjem popisu stanovništva u RH,  osobe iznad 65 godina čine 22,45 posto ukupnog stanovništva, a u KZŽ to je 20,8 posto. U odnosu na prethodni popis stanovništva to je dva do tri postotna boda više. Produljio se životni vijek nas svih građanki i građana te zapravo starenje stanovništva nosi niz izazova. Tu su povećanja potreba koje se događaju kod osoba treće životne dobi, a koje su drugačije i veće. Naravno tu govorimo prije svega o zdravstvenim potrebama i onima iz sfere socijalne skrbi – kazala je zamjenica župana Jasna Petek te je istakla kako je nedavno osnovan Savjet za umirovljenike i osobe treće životne dobi,  kao stručno i savjetodavno tijelo Županije.

8000 eura

Upravo taj Savjet je inicirao raspisivanje ovog Javnog poziva, a KZŽ koja dugi niz godina brine o članovima društva s povećanim potrebama,  prihvatila je ovu inicijativu.

– Svrha ovog Javnog poziva je, prije svega, jačanje kapaciteta udruga umirovljenika s područja županije. Posebno onih koje su odlučile uspostaviti kontaktne točke na kojima umirovljenici s područja općina i gradova mogu dobiti određene informacije i podršku u ostvarivanju svoji prava te na kraju krajeva, educirati se za životne potrebe. Sredstva u ukupnom iznosu od 8000 eura predviđaju najmanji iznos za projekt, a to je 140 eura i najveći iznos od 730 eura. Planira se dodijeliti 12 potpora, javni poziv je otvoren od 12. lipnja i bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a najdulje do 30. rujna ove godine – objasnila je zamjenica Petek i napomenula kako prijavitelj treba zadovoljavati određene uvijete, a to su: organizacija mora biti civilnog društva koja provodi aktivnosti s umirovljenicima, udruga mora ispunjavati preduvjete za financiranje iz javnih izvora, mora imati sjedište na području KZŽ, mora biti to organizacija čija je informatička oprema starija od pet godina i organizacija civilnog društva koja je osnovala ured za umirovljenike. Podnositelj prijave može podnijeti samo jednu prijavu koje se podnose na propisanim obrascima, isključivo u elektroničkom obliku putem online servisa e-prijave KZŽ, a u slučaju više istih s područja iste jedinice lokalne odabrat će se ona koja je prva pristigla.

Uz to je zamjenica napomenula da KZŽ dugi niz godina ima u praksu kooperativnog odnosa s udrugama umirovljenika preko sufinanciranja Matice te su ove godine dodijelili nešto više od 53.000 eura.

Savjet umirovljenika je ustrojen, ne samo za članove udruga umirovljenika, već za umirovljenike na području Krapinsko – zagorske županije i osobe treće životne dobi.

– Raspisivanjem ovog javnog poziva cilj je jačanje tih informatičkih resursa udruga i jačanje kapaciteta udruga za rješavanje usluga namijenjenih starijim osobama – pojasnila je predsjednica Savjeta umirovljenika KZŽ Đurđa Mohač.

Više inicijativa

Na području županije trenutno djeluje 27 udruga umirovljenika, od kojih sve zapravo trebaju pomoć, prvenstveno u vidu opreme.

– Pola tih ureda nema gotovo nikakvu informatičku opremu, odnosno imaju informatičku opremu koju su naslijedili ili od branitelja, ili donacijama gdje je oprema bila starija i od deset godina pa jednostavno nisu podržavali nikakve te prijave – kazao je predsjednik Stranke umirovljenika KZŽ Željko Čleković te istaknuo nadu kako je ovo početak dodatne pomoći umirovljenicima.

Ovo nije jedina inicijativa koju će umirovljenici provoditi do kraja godine te je tako župan Željko Kolar iskoristio priliku pozvati i ostale osobe starije životne dobi da se priključe projektima.

– Iskoristio bih priliku da pozovem naše umirovljenike da se učlane u Udrugu jer ima puno benefita koji se mogu koristiti kao članovi Udruge, a izuzetno je bitno da se bude aktivan, da se bude u kontaktu. Ako i imate nekakav problem, puno lakše ga je detektirati, a onda u drugoj fazi i riješiti ako ste član Udruge, nego ako ste samac – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba