'Građanski odgoj i obrazovanje u praksi' u Varaždinskoj županiji, pet najboljih škola dobilo po 1400 eura

˝Ovako naše mlade uključujemo u razvoj svog mjesta, osmišljavanje ideja i pokretanje inicijativa˝

Objavljeno: 20.06.2023. zagorjeinternational

‘Od konfuzije do inkluzije’, ‘Oko, ruka, nos – u parku je štos’, ‘Čudesna STEMionica’ – samo su neki od projekata učenika osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, a koji se mogu pronaći u drugom izdanju brošure, ‘Građanski odgoj i obrazovanje u praksi’.

Naime, Varaždinska županija nastavila je s primjerima dobre prakse te je početkom i ove školske godine raspisala poziv za dostavu projekata u okviru Građanskog odgoja. Na njega su se javile sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija te Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti.

Brošura ‘Građanski odgoj i obrazovanje u praksi’ koja je objedinila projekte 33 osnovnih i 14 srednjih škola predstavljena je danas u varaždinskoj Glazbenoj školi, gdje je varaždinski župan Anđelko Stričak ujedno uručio priznanja predstavnicima škola čiji su projekti ocijenjeni najuspješnijima.

Građani Europe

– Kada se pogledaju svi uspjesi koje su naši učenici ostvarili na raznim natjecanjima, smotrama, njihovo uključivanje u brojne Erasmus programe, brojne izvannastavne aktivnosti, sada na kraju još jedne školske godine mogu reći da je bila uspješna. Ujedno, kroz cijelu ovu školsku godinu, naši učenici bili su uključeni u jedinstveni projekt – provođenje građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije. Želja nam je bila na taj način potaknuti učenike, da već u školskoj dobi budu uključeni u razvoj svog mjesta, u osmišljavanje ideja i pokretanje inicijativa, da uočavaju nedostatke prostora gdje žive, ali isto tako da znaju istaknuti po čemu je taj prostor važan. Tako oni od najranije dobi sudjeluju u donošenju odluka, načinima na koje se one donose, a sve kako bi jednog dana mogli biti odgovorni članovi svoje zajednice i preuzeti vodstvo u sredinama u kojima žive – rekao je župan Stričak zaželjevši tom prigodom i svim učenicima završnih razreda osnovnih škola da upišu školu koja ih zanima dodavši kako smatra da je Varaždinska županija zbog ovakvog pristupa obrazovnim procesima korak ispred ostalih, a o tome najbolje govori izdana brošura.

Za provođenje projekata svaka škola dobila je 1400 eura, sveukupno je riječ o 65.800 eura, odnosno blizu pola milijuna kuna. Većina projekata odnosi se na područje ekologije, zaštite okoliša, te uređenje okoliša i školskog prostora, a slijede projekti iz područja civilnog društva, zaštite i očuvanja kulturne i tradicijske baštine, projekti kojima se promiče zdravlje, te oni koji se bave STEM područjem, digitalnim tehnologijama i sl.

Predstavljanju su prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek.

– Želimo da naši učenici budu građani Europe, da budu u stanju donositi odluke, da raspoznaju potrebe koje ima njihova školska zajednica, da naprave projekt i da ga potom znaju realiziraju – rekao je pročelnik Huđek istaknuvši kako su ideje potekle od samih učenika, što je izuzetno važno i pohvalno.

Najbolji

Pet najboljih projekata, tri osnovnih i dva iz srednjih škola izabralo je tročlano povjerenstvo koje su činili voditeljica Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama Rosana Štrocinger, savjetnica za razvojne programe iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Romana Kranjčić te mentor i edukator Agencije za mobilnost i programe EU Hrvoje Kovač.

– Bilo je u 40-ak projekata osnovnih škola, 20-ak projekata srednjih škola. Zaista su ove godine projekti bili kvalitetniji u odnosu na prošle godine. Razlog tome je što su imali jasne kriterije na početku školske godine koje su trebali zadovoljiti ako žele osvojiti nagrade i provedene su edukacije učitelja, jer naravno, svi smo morali jednom učiti o tome da bi to znanje mogli prenijeti drugima. I sad je ta kvaliteta očigledna. Držali smo se tih kriterija i uspjeli smo odabrati one najbolje – istaknula je Rosana Štrocinger.

Hrvoje Kovač rekao je kako su ove godine projekti znatno bolji nego prethodne godine jer je bila osigurana edukacija pisanja projekata, a povećala se i uloga učenika u osmišljavanju ideja, što je i bila glavna intencija cijelog projekta.

Jedan od najboljih projekata je ‘Potraga za zvukom – glazbeno putovanje za djecu i mlade’ Glazbene škole u Varaždinu.

– Najveća vrijednost samog projekta je da su ga osmislili učenici trećeg razreda srednje glazbene škole. Same radionice koje su obuhvaćale rad na dječjem instrumentariju i različite književne predloške za djecu vrtićke dobi odradili su naši učenici uz svoje mentorice, pedagoginju škole Marinu Sokol i razrednicu Petru Zidarić Györek. Oni su posjetili pet dječjih vrtića Grada Varaždina i sama reakcija djeca, ali i učenika bila je fantastična. S jedne strane dobili smo inkluzivno, odnosno participativno uključivanje najmlađih u svijet zvuka, glazbenih instrumenata, a s druge strane naši učenici otkrili su i specifičan dar za rad s najmlađima – zaključio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

 Najuspješniji projekti u kategoriji osnovnih škola su:

1.      TZP – Tradicionalna, a zdrava prehrana u našoj školi – Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

2.       Žena – Osnovna škola Ivana Rangera Kamenica

3.       Sačuvajmo ljubeški kaj! – osnovna škola Ljubešćica

U kategoriji srednjih škola najuspješniji su:

1.       Potraga za zvukom – glazbeno putovanje za djecu i mlade – Glazbena škola u Varaždinu

2.       2. Festival ljudskih prava – Prva gimnazija Varaždin

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba