Odlična prilika za mlade Zagorke i Zagorce, angažirajte se

U participativnom proračunu KZŽ za mlade je na raspolaganju 26.750 eura

Objavljeno: 19.06.2023. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija raspisala je Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni proračun za mlade za 2023. godinu, koji je predstavljen na konferenciji za medije održanoj danas u Krapini.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek tom je prilikom istaknula kako KZŽ svojim svakodnevnim radom dokazuje da je uključiva zajednica te da ima dugu tradiciju rada za mlade i rada s mladima. Tako je među prvima u Hrvatskoj još 2006. godine imala Županijski program djelovanja za mlade, a ujedno je i prva županija u Hrvatskoj koja je uvela participativni proračun za djecu.

-Nošeni dobrim iskustvima u provedbi projekta participativnog proračuna za djecu, odlučili smo napraviti i participativni proračun za mlade čime šaljemo jasnu poruku mladima diljem županije da nam je važno što misle, što trebaju, kuda žele da idu politike za mlade i da mi, kao donositelji odluka, imamo putokaz za dalje, da sve ono što radimo za mlade, radimo zajedno s njima – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

Ove godine u participativnom proračunu za mlade na raspolaganju je 26.750 eura. Najmanji iznos traženih sredstava za financiranje projekta je 300 eura, dok najveći iznos traženih sredstava iznosi 2700 eura. Prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina koji imaju prebivalište na području KZŽ, grupe mladih od tri do pet osoba, obrazovne ustanove sa sjedištem na području Krapinsko – zagorske županije, organizacije civilnog društva koje ispunjavaju preduvjete za financiranje iz javnih izvora sa sjedištem na području KZŽ, ustanove socijalne skrbi koji pružaju socijalne usluge korisničkoj skupini mladih, savjeti mladih te jedinice lokalne samouprave uz pismeni dokaz o potpori mladih projektnoj prijavi. Predlagatelj može podnijeti jednu prijavu.

Cilj javnog poziva pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

-Važno je naglasiti bit ovog javnog poziva, a to je da mladi predlažu, mladi provode, mladi odabiru. Svaka prijava mora biti dokazana da je inicirana od strane mladih. Na taj način mladi vježbaju ulogu aktivnih građana te preuzimaju odgovornost za provođenje aktivnosti – istaknula je pročelnica Martina Gregurović Šanjug.

U ovom drugom javnom pozivu novost je ta da, jedinice lokalne samouprave koje imaju osnovan savjet mladih, obvezne su projektnoj prijavi priložiti pismeni dokaz potpore savjeta mladih za prijavljeni projekt. Jedinice lokalne samouprave koje nemaju osnovan savjet mladih obvezne su priložiti pismeni dokaz o potpori mladih s područja jedinice lokalne samouprave i to o potpori najmanje 10 osoba dobne skupine mladih.

Da je važno u projektnoj prijavi naglasiti da je inicijativa potekla upravo od mladih, smatra Savjet mladih Krapinsko – zagorske županije.

-Savjet mladih ima ulogu da potiče mlade da se angažiraju, ali da potiče i donositelje odluka da shvaćaju mlade, da im daju prostora i da ih slušaju jer mladi sami najbolje znaju što im treba – rekla je zamjenica predsjednika županijskog savjeta mladih Sandra Plečko.

Osnovni uvjeti javnog poziva su da projekt mora biti iniciran od strane mladih i njime se mora ostvarivati javni interes na području KZŽ. Rok za podnošenje prijava je od 7. lipnja do 6. srpnja do 24 sata.

Dodajmo da se sva pitanja vezana uz prijavu na ovaj Javni poziv mogu se postaviti isključivo elektroničkim putem, slanjem upita na adresu: www.kzz.hr/javni-poziv-participativni-proracun-za-mlade-2023  najkasnije do 22. lipnja 2023. godine. Svi detalji i obrasci mogu se pronaći na web stranici Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba