Zlatomisničko slavlje trojice fratara u Krapini

Proslavljeno 50 godina svećeništva patera Lucija Jageca, patera Franje Tomaševića i patera Stanka Belobrajdića

Objavljeno: 18.06.2023. zagorjeinternational

Blagdan Bezgrješnog Srca Marijina slavi se dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova. Ove godine slavlje je bilo u subotu 17. lipnja, kada je ujedno proslavljeno 50 godina svećeništva patera Lucija Jageca, patera Franje Tomaševića i patera Stanka Belobrajdića u samostanskoj crkvi sv. Katarine u Krapini, na svečanosti kojoj su nazočila dvojica od spomenutih slavljenika.

Uz nazočnost pedesetak svećenika, dijecezanskih i redovnika franjevaca, brojnih vjernika ne samo iz Krapine, nego i iz župa u kojima je službovao pater Franjo, od Karlovca do Vukovara, obljetnicu je vodio pater Vlado Mustač, župnik u Đurmancu. 

U uvodu je spomenuo simboliku marijanskih blagdana, od mlade mise patera Franje u Vidovicama, blagdan Bezgrješnog začeća BDM, do ovog zlatnog jubileja.

Pozdravljajući okupljene, pater Tomašević objasnio je simboliku pet svijeća s lijeve strane oltara koje simboliziraju pet franjevaca iz njegove generacije koji su preminuli, tri svijeće s desne strane koje simboliziraju njih trojicu slavljenika, tri ljiljana u dubini oltara i pedeset ruža (crvenih i bijelih) koje simboliziraju znak njihovih križeva i boli, ali i radosnih događaja u njihovim svećeničkim životima.

U svetoj misi propovijedao je pater Vjenceslav Janjić, inače nećak patera Tomaševića koji je naglasio da nema Crkve bez apostola, euharistije i Marije, a od govornika valja spomenuti i patera Ferdu Vragovića koji je u svom obraćanju zaključio da je “biti svećenik – redovnik, biti čovjek za druge i biti čovjek za svakoga”.

Misno slavlje uveličali su članovi crkvenog zbora iz Vukovara, pater Miroslav Petracotpjevavši psalami Stijepo Gleđ Markos, gitarist koji je izveo dvije pjesme u čast patera Franje.

Sve nazočne posebno su pozdravili provincijal franjevačke provincije fra. Milan Krišto  i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a misnom slavlju nazočile su brojne udruge i limena glazba.  

Na kraju slavlja, pater Franjo je zahvalio Bogu na zajedništvu, na proslavi te pozvao sve prisutne na druženje uz prigodan domjenak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba