Evo kako su se u Zlataru posvajala djeca iz Konga

Odluke su se donosile u 10 minuta, bez mogućnosti žalbi, i sve kod odabranih sutkinja 

Objavljeno: 18.06.2023. zagorjeinternational

Kako prenosi Index.hr, Jutarnji je list proveo veliko istraživanje o načinu na koji su hrvatski općinski suci potvrđivali presude o posvojenjima i tijekom istrage prikupio 54 rješenja o međunarodnom posvojenju, od kojih se 50 odnosi na djecu iz DR Konga. U istrazi je otkriveno mnogo sumnjivih aspekata u proceduri koju su hrvatski sudovi provodili kad je riječ o posvajanju djece iz Afrike.

Po broju odobrenih presuda, rekorderka je sutkinja suda u Zlataru, Stalne službe u Krapini, Jasna Božić. Ona je 10. lipnja 2020. godine u 10 minuta posvojiteljici bez supruga ili partnera priznala presudu o posvojenju dvogodišnje djevojčice iz Konga, iako po zakonu Konga posvojiti mogu samo bračni partneri nakon pet godina braka. Posvojiteljica se, prenosi Index.hr., odrekla prava na žalbu (protiv same sebe jer druge strane nije bilo) pa je sutkinja bez dodatnog obrazloženja omogućila da žena pribavi državljanstvo za curicu i dovede je u Hrvatsku.

Sutkinja Božić je pet minuta nakon toga održala novo ročište s istim ishodom – bez žalbi i bez obrazloženja svoje odluke. U tom rješenju zaboravlja imena bioloških roditelja te se ne zna je li i kako je utvrdila da se radi o originalnoj, a ne krivotvorenoj presudi o posvojenju. Tom je njenom odlukom istog dana jedna Zagrepčanka postala zakonita majka curice (2,5 godina). 

Kako piše Jutarnji list, sutkinja je te predmete dobila ciljano, a od 23 slučaja posvojenja u Zlataru, njih 15 rješavale su favorizirane sutkinje. Od 23 predmeta, ukupno 11 ih je potpisala Božić, po četiri Barbara Čuček i Sanja Leskovar-Hostić, dva Romana Mališ i Vesna Posavec, sutkinja u Donjoj Stubici, a Nataša Večković Jurman jedan. 

Nadalje, prenosi Index.hr., iako se mora provjeriti jesu li posvojitelji upisani u Registar posvojitelja u Hrvatskoj, to u ovim slučajevima nije učinjeno, a u 99 posto analiziranih rješenja nema osnovnih podataka o biološkim roditeljima.

Isto tako, suci nisu ni pokušali provjeriti autentičnost potpisa i pečata na kongoanskoj presudi. Sadržaj svih presuda i sudionici postupka bili su isti, a jedino što se mijenja su imena djece, bioloških roditelja i posvojitelja. Uz to, pregledom sadržaja presuda je utvrđeno da su isti ljudi u Kinshasi od sedam milijuna stanovnika, bili u istom satu na dva različita ročišta. 

Također, dogodilo se i to da je jedan par iz Zagreba u godinu dana posvojio čak petero djece iz Konga, iako tamošnji zakon ne dozvoljava da itko posvoji više od troje djece. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba