FOTOGALERIJA: Pogledajte kako je bilo na ovogodišnjem ‘Festivalčiću’ u Krapinskim Toplicama

Više od 200 djece kroz glazbu, ples i dramsko–scenskim izvedbama predstavilo svoje škole

Objavljeno: 17.06.2023. zagorjeinternational

U parku ‘Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice’ održan je ovogodišnji ‘Festivalčić’ – završno događanje projekta ‘Baltazar’, kojim se slavi kreativnost, tolerancija i uključivost te u kojem sudjeluju učenici i učenice iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Krapinsko – zagorske županije. Događanje je okupilo učenike i učenice s teškoćama u razvoju i njihove kolege koje su svoje škole predstavili putem promotivnih štandova te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama.

Projekt

Projektom ‘Baltazar’ još od školske godine 2014./2015. zapošljavaju se pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području KZŽ. Sredstva za provedbu projekta kontinuirano su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i u proračunu KZŽ. Ukupno je za provedbu projekta dosad ostvareno tri milijuna eura europskih sredstava, dok je Županija osigurala još 300 tisuća eura. U provedbu su kao partneri Županiji uključene osnovne i srednje škole, Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice, a sve ove godine vjerni suradnici na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina i Zagorska razvojna agencija koja priprema i prati realizaciju projekta. Aktualnim projektom ‘Baltazar’ tijekom ove školske godine osigurano je 79 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik za ukupno 94 učenika i učenica s teškoćama u razvoju, a ukupno se putem svih modela financiranja u ovoj školskoj godini osigurava 144 pomoćnika u nastavi za 172 učenika s teškoćama u razvoju. U devet godina kroz projekt osigurano ukupno 578 pomoćnika u nastavi.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec zahvalila je partneru Centru za odgoj i obrazovanje na organizaciji ‘Festivalčića’ te istaknula kako sudjeluje oko 200 djece prijavljenih za različite aktivnosti. U centru su također organizirane radionice za djecu, likovne, sportske i informatičke.

Događanje je posjetila i načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković, koja je rekla da je ovo najbolji pokazatelj da je KZŽ mjesto na kojem se vodi puno računa o svim društvenim skupinama, posebno onima kojima treba dodatna pomoć i dodatni angažman.

Edukacija

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc izrazio je nadu da će kroz naredne godine doći do toga da se stvori standard zanimanja pomoćnika u nastavi kako bi pomoćnici mogli imati stalno zaposlenje i kako bi se mogli dalje educirati za rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je zadovoljstvo još jednom uspješnom godinom provedbe projekta Baltazar.

– Ono što je najvažnije da djeca s teškoćama u razvoju u našoj županiji imaju jednake uvjete u redovnom sustavu obrazovanja sukladno svojim mogućnostima kao njihovi vršnjaci i vršnjakinje bez teškoća u razvoju. S druge strane, važno je napomenuti da se i djeca, koja nemaju teškoća u razvoju, na ovaj način uče poštivanju različitosti, toleranciji te zapravo, s ovim projektom, zaista postajemo bolji ljudi i uključiva zajednica koja poštuje različitosti – rekla je zamjenica Petek.

Vrijedno je napomenuti da je značaj projekta ‘Baltazar’ prepoznat i međunarodno te je 2021. godine osvojio nagradu publike u sklopu prestižne nagrade Europske komisije ‘Regiostars’ u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba