Uzgajivači su očajni - ptice ‘narkomani’ su zaštićene pa nema odštete

SLOVAČKA: Labudovi se sami drogiraju u poljima maka po cijele dane

Objavljeno: 17.06.2023. zagorjeinternational

Slovački mediji prenijeli su nedavno priču o jednoj posve neobičnoj talačkoj krizi. Naime, nadomak grada Komarna stotine labudova zaposjelo je polja maka i ne mrdaju. Dapače, toliko su ošamućeni da ne mogu odletjeti čak ni kada bi to htjeli.

Uzgajivači su izluđeni, ne mogu s njima na kraj i, slikovito rečeno, mogu im samo mahati budući da su labudovi u toj državi zakonom zaštićeni. U polja su stigli u veljači, ali razlog tada nije bio sam mak, već jezero koje se stvorilo uslijed obilnih kiša.

– Dolazili su postupno. Ovdje smo ih izbrojili preko dvije stotine – pojasnio je za jednu slovačku televizijsku postaju uzgajivač maka Bálint Pém, prenosi Net.hr.

Ptice, inače modri i crveni mak grizu iz korijena, postaju o tome ovisne, a zabilježeni su i smrtni slučajevi.

– Ako izuzmemo sjeme, biljka maka je otrovna. Labudovi to ne prepoznaju i time sebi štete – dodao je uzgajivač Pém.

U četiri mjeseca labudovi su se “nazobali” makova u iznosu od deset tisuća eura, a golem problem je i to što uzgajivaču nitko neće nadoknaditi štetu.

– Štete uzrokovane ovim zaštićenim životinjama događaju se rijetko u Slovačkoj, stoga labudovi ne pripadaju popisu životinja za koje država plaća odštetu – objasnio je Tomáš Ferenčák, glasnogovornik Odjela za okoliš.

Zakonska zaštita također znači da uzgajivač ne može učiniti baš ništa s labudovima. One koje su u lošem stanju ljudi odvoze u stanice na detoksikaciju, ali kapacitet nije dovoljan za sve.- Uzgajivač bi trebao podnijeti zahtjev za izuzećem za plašenje zaštićene životinje za sljedeću sezonu. One labudove koji se trenutačno tamo nalaze smije plašiti samo rukama i to je otprilike to – pojasnio je Ján Kalavský iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba