GALERIJA GRADA KRAPINE: U sklopu izložbe ovog utorka će biti održana radionica taktilnog kiparstva

SCENE IZ ATELJEA: Otvorena izložba skulptura gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac

Objavljeno: 17.06.2023. zagorjeinternational

Posebna izložba skulptura pod nazivom ‘Scene iz atelja’ otvorena je jučer u Galeriji grada Krapine. Naime, ono što ju čini iznimno jedinstvenom je činjenica kako su izložene skulpture djelo gluho slijepe kiparice Sanje Felišavac koja dolazi iz Požege. U sklopu same izložbe autorica će održati 20. Lipnja od 17 do 19 sati u Galeriji likovnu radionicu taktilnog modeliranja za djecu i odrasle na kojoj će posjetitelji imati povez preko očiju te pokušati napraviti skulpture kako bi iskusili njezin način stvaralaštva.

Na samoj izložbi predstavljeno je 50-tak keramoskulptura i nekoliko bronci koje čine umjetnički opus neakademske kiparice Sanje Fališevac. Njezino stvaralaštvo čini jedinstven fenomen na hrvatskoj umjetničkoj sceni od početaka 80-tih godina kada se prvi put predstavila javnosti na izložbi Tiflološkog muzeja. Sanja je zbog svoje osobitosti kao gluhoslijepa osoba školovala u Zagrebu, a uz podršku akademske kiparice Nede Orel otkriva potencijal i mogućnost da se profilira u smjeru umjetničkog stvaralaštva. Pohađala je školu ‘Primijenjene umjetnosti i dizajna’ gdje je specijalizirala keramiku i tehniku tkanja. Kroz rad s akademskim kiparom Želimirom Janešom nastavlja taktilna istraživanja kiparskog medija i priprema se za ‘Akademiju likovnih umjesnosti’ koju, nažalost, nikad nije upisala. No, to ju nije spriječilo u postavljanju skulptura u nekoliko javnih prostora u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci pa i Londonu.  

– Posebno nam je drago imati među prvim događanjima ovu izložbu u sklopu ‘Ljeta u Krapini’ koje samo po sebi obiluje kulturnim, sportskim i zabavnim programom, a na što se nastavlja naš tradicionalni ‘Festival kajkavskih popevki’ i ‘Tjedan kajkavske kulture’ – poručila je ispred Grada pročelnica Upravnog odjela Andra Cobović.

Okupljenima se je obradila i autorica izložbe Sanja Fališevac.

– Iznimno mi je drago što je Izložba ovdje te bi se posebno htjela zahvaliti gospođi Kunštek, Gradu Krapini i svim prijateljima iz Zagorja koji su svojim dolaskom upriličili ovaj događaj – kratko se zahvalila kiparica Fališevac.

Otvorenu izložbe nazočili su i gosti iz mađarske, ravnateljica Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu dr. Anna Mladenovics i dr. Jozef Terek uz domaćine kustosicu izložbe Jasminu Fučkan i ravnateljicu POU Krapine Grozdanu Pavlović.

Kako bi večer otvorenja bila što svečanija, održan je koncert ‘Tárógató Hungarikum’ mađarskog glazbenika i etnografa Jozsefa Tereka i prijatelja. Tárógató je inače, poznat i kao glas mađarske duše, koji je prisutan u mađarskoj glazbenoj povijesti više od 700 godina. To je drveni puhački instrument koji ima mnogo sličnosti s klarinetom, saksofonom i oboom jedinstven je u svijetu, poznat stanovništvu Karpatskog bazena, a izvan toga gotovo potpuno nepoznat. Koncert su jedinstvenim događajem učinile pratnje viole i kontrabasa Zsolta Farkasa i Pétera Marcella Szekeresa.

Treba napomenuti, kako se prijave za radionicu tekstilnog kiparstva primaju na e-mail: [email protected] ili na broj: 049 370 810.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba