FOTOGALERIJA: Pogledajte kako je bilo na jubilarnom autentičnom vjenčanju u Kumrovcu

“Prošlo je punih 40 godina od prve Zagorske svadbe – kad uspiješ održati tradiciju, to nije mala stvar”

Objavljeno: 17.06.2023. zagorjeinternational

Malo tko je mogao zamisliti te 1983. kako će jedan segment tadašnje manifestacije ‘Kumrovečka jesen’ postati nezaobilazan turistički proizvod Krapinsko – zagorske županije koji iz godine u godinu privlači brojne posjetitelje koji žele posvjedočiti živućoj tradiciji svadbe na zagorski način.  

Održati bilo kakvo događanje više desetaka godina je skoro pa nemoguća stvar, zbog toga je domaćin današnje manifestacije ‘Zagorske svadbe’ kumrovečki načelnik Robert Šplajt u prvi red istaknuo udruge i muzej ‘Staro selo’ kao najzaslužnije za održavanje ove kulturne baštine.

Tradicija

– Kada uspiješ održati tradiciju, to nije mala stvar. Danas imamo lijep dan, puni program s pregršt nastupa dobrih KUD-ova koji će nas uveseljavati i pomoći doživljaju prikaza te tradicijske zagorske svadbe. Vjerujem kako su posjetitelji zadovoljni, ne samo audio vizualnom ponudom već i gastronomskim specijalitetima našeg kraja – rekao je načelnik Šplajt te se zahvalio Etno udruzi ‘Zipka’ koji su jedni od glavnih organizatora, a posebno Zdenki Poljak koja radi na ‘svadbi’ već desetljećima.  

Kakav točno program je pripremljen za manifestaciju i zašto ima tako ogroman značaj za Kumrovec, ali i cijelu županiju najbolje je predočila voditeljica Danijela Lončar.

– Ovdje danas možemo vidjeti interpretaciju baštine na jedan drugačiji način. Naša ‘Zagorska svadba’ mogla bi već sada reći da je identitet KZŽ, ona je kulturno turistički proizvod, kojim želimo potaknuti i stvoriti jedan utjecaj da se tradicija mora vrednovati te prenositi iz generacije u generaciju. Tako ćemo vidjeti nastup naših najmlađih iz DV ‘Jaglac’, nakon čega slijedi segment ‘Zagorske svadbe’ to jest nakon vjenčanja, povorka kreće od vile Kumrovec pješice kroz aleju Crvenih javora te dolazi u muzej Staro selo gdje se odvija cijeli proces. Od 18 sati kreće program Ivana Gorana Kovačića folklornog ansambla iz Zagreba – ispričala je Danijela Lončar.

Svaki jubilej je prilika za prisjetiti se prošlih manifestacija, ali i one prve koja je sve začela.  

– Na prostoru muzeja, u autentičnom objektu obilježavamo 40. po redu zagorsku svadbu za koju možemo reći da je najdugovječnija manifestacija koja se odvija ovdje u muzeju Staro selo. Prva je održava 1983. Godine, a ona samo po sebi je bila održana u sklopu tadašnje manifestacije pod imenom ‘Kumrovečka jesen’. Svadbe su najčešće bile glumljene, ali nekoliko godina smo čak imali i prave svadbe s pravim mladencima koji su se željeli vjenčati po tradicijskim regulama – kazala je voditeljica Muzeja Staro selo Anita Paun Gadža.

Svečanost

Voditeljica Turističke zajednice Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić, kratko je pozdravila okupljene te najavila kako i u budućnosti bi htjeli nastaviti s prikazom svadbene svečanosti.  

Čast otvorenja manifestacije pripala je krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru koji se ovom prilikom osvrnuo na važnost dugogodišnjih tradicijskih događanja poput ovog.

– Vele ljudi, sve možeš kupiti novcem osim tradicije. Tako da, kao župan sam jako zadovoljan što imamo stare manifestacije po 40 godina, to samo dokazuje koliko su ljudi kod nas u Zagorju svjesni potrebe za čuvanjem onog što smo naslijedili od djedova i baka. Vremena se mijenjaju, običaji se mijenjaju, svijet je manji, upravo zbog toga je još i bitnije, da mali narodi kao mi Hrvati čuvamo svoju tradiciju – zaključio je župan te uz zahvalu organizatorima spomenuo kako se sjeća prve Zagorske svadbe iz 1983. na kojoj se vjenčao njegov prijatelj za pravo, stoga je pozvao mlade parove koji bi se htjeli tako oženiti da će im Županija platiti bračno putovanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba