Nezaobilazna ljetna tradicija – Vatrogasne igre u Konjščini donose alku u tačkama

“Ovo je događanje za najmlađe, kako bi upoznali što vatrogasci znače za našu sredinu”

Objavljeno: 13.06.2023. zagorjeinternational

U organizaciji DVD-a Gornja Konjščina i Općine Konjščina, krajem ljeta će se održati tradicionalne vatrogasne igre namijenjene za djecu i odrasle u dobi od sedam do 77 godina. Iako, natjecateljskog duha, igre su prije svega predviđene za zabavu i druženje s mladim i starijim vatrogascima. Između ostalog, organizirat će se natjecanje u graničaru, skakanje u vrećama, trčanje oko stolice te utrka sa žlicom u ustima noseći ping pong lopticu. Jedna od zanimljivijih igra bit će alka u “tačkama” gdje jedan vozi “tačke”, a drugi kao u pravoj Sinjskoj alki, pokušava pogoditi metu.

– Cilj je privući djecu i mlađi naraštaj u vatrogastvo, ali i okupljanje vatrogasnih društava i druženje. Jedna od igara koja ne ide u natjecanje je potezanje vatrogasne cijevi. Tu se djeca ne mogu s ovim starijima nadmetati i stoga je to posebno natjecanje – rekao je predsjednik DVD-a Gornja Konjščina Stjepan Kereša.

Za natjecatelje su predviđene i nagrade, i to one za najspretnije i za ‘najfer’ ekipe.

– Ne priznamo nikakve razmirice i svađe. Takve stvari kažnjavamo negativnim bodovima i diskvalifikacijom. Pehari su predviđeni za najspretnije i za ‘fair play’, a za sve sudionike su predviđene zahvalnice – rekao je Kereša.

Na natjecanje je pozvano 15 društava. Svako vatrogasno društvo može imati od tri do pet ekipa, a kotizacija je 10 eura po ekipi od osam članova. U tu cijenu je osigurana i hrana za sudionike momčadi.

– Stvarno zanimljivo natjecanje koje svakako treba doći pogledati jer je to posebno iskustvo. Pozivam sve ljude dobre volje, naše sumještane i sve zainteresirane ljude željne druženja, koji se žele prisjetiti svoje mladosti i igara koje smo igrali kada još nije bilo mobitela – rekao je Kereša, te dodao kako posebno poziva djecu koju će ove igre zasigurno zainteresirati za vatrogastvo.

Pozivu se pridružila i načelnica Anita Krok koja je ovom prilikom još jednom izrazila zahvalnost vatrogascima na svemu što su čine za općinu i njene mještane.

– Vatrogasci su tu uvijek kada ih trebamo, a to je najčešće kada je u pitanju neka od prirodnih nepogoda ili nažalost požar. Ovo je prilika da se svi zajedno družimo u jednom puno ležernijem izdanju. Ovo je također događanja za najmlađe, a jedan od ciljeva je da upoznaju što je to vatrogastvo i što vatrogasci znače za našu sredinu – zaključila je Krok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba