'MALI VRTEK': Hvalevrijedan projekt revitalizacije školskog vrta pri OŠ Sveti Križ Začretje

Sjajna ideja srednjoškolke Maje Peroš nastavlja se uz podršku Udruge Bioteka, zadruge “Začretko” i Općine

Objavljeno: 12.06.2023. zagorjeinternational

Nastavlja se realizacija lokalnog projekta revitalizacije školskog vrta “Mali vrtek” pri OŠ Sveti Križ Začretje. Pod mentorstvom Udruge Bioteka, a u sklopu projekta  Girls own STEM, srednjoškolka Maja Peroš je u suradnji s učeničkom zadrugom “Začretko” i volonterima nastavila s radom na svom projektu, a nakon pripremnih aktivnosti uređenja zemljišta, nabavke sadnog materijala i alata, kojeg je većim dijelom financirala udruga Bioteka, pristupilo se radu na projektu. 

U projekt se uključila i Općina Sveti Križ Začretje koja je nabavila i ugradila drvene elemente za povišene gredice te članovi i volonteri “Začretka”. Oni su napunili iste zemljom i supstratom te zasadili u njih sadnice lavande i smilja. U jednu od povišenih gredica je između sadnica postavljen i digitalni analizator (sa senzorima) svojstva i parametara okoliša koji daje podatke o stanju pH, vlazi i temperaturi zemljišta te visini insolacije, a putem kojeg se dobiveni podaci evidentiraju i analiziraju. Povratno se na temelju dobivenih podataka poduzimaju potrebne aktivnosti (zalijevanje, prihrana, raskrivanje ili zagrtanje zemljišta radi optimuma temperature i vlage).  

Realizaciju ovog dijela projekta su, osim voditeljice Zadruge i učiteljice kemije Jadranke Tepeš te učiteljice biologije i agronomke Martine Kvež, pomagale volonterke i prijateljice iz Majinog 1. Fa razreda Petra Mezdić i Mateja Pavlić. Sudjelovali su i “domaći” volonteri Sara Jurman, Nola Prelčec, Valentina Veček, Hela Kotarski i Majina mama Željka. 

Fizički zahtjevniji dio projekta je bio iskop sadnih jama za sadnice jabuka, krušaka i višnji. U njih je trebalo dovesti dio humusa i supstrata te posaditi i zalijati sve posađene voćke. Tu je u pomoć priskočila muška ekipa volontera u kojoj su bili Martin i Juraj Majsec, Ivan Martinjak, Majin tata Davor te ravnatelj OŠ Dario Šimag kao moralna i logistička podrška. 

Tijekom rada je bilo zasluženih malih i velikih odmora za prijeko potrebno osvježenje, a nije izostao ni prigodni domjenak tijekom kojeg se iz mladih grla moglo čuti i starih zagorskih popevki. U zadnja dva tjedna planiran je po jedan školski sat izvan učionice iz prirode za šestaše i osmaše na kojima će učenici obići površine voćnjaka i povišenih gredica. Obilazak će učenicima poslužiti za uvid u suvremene metode pripreme zemljišta, uzgoja i njege sadnica ljekovitog bilja i voćaka. Iako je školska godina pri kraju, projekt se nastavlja kroz praćenje rasta sadnica. Svi jedva očekuju kraj ljeta i početak jeseni kada će se pokazati prvi rezultati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba