Serijal “Rak nije mrak” donosi:

Kada liječnik postane pacijent: inspirativna priča neurologinje iz OB Zabok Sanje Kovačić 

Objavljeno: 12.06.2023. zagorjeinternational

Sedma emisija iz serijala “Rak nije mrak“ koji se, zahvaljujući udruzi “Onkološki pacijent”, a u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka i udrugom “Europa Donna” Krapina, emitira na četiri lokalne zagorske radijske postaje (Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica i Radio Zlatar) donosi intervju s dr. sc. Sanjom Kovačić, neurologinjom u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te volonterkom koja je za svoj rad višestruko nagrađivana. Aktivna je članica brojnih udruga u Mariji Bistrici, a nedavno je objavila svoju pjesničku zbirku “Ti se, princezo moja, uvijek smij“ posvećenu kćeri Niki.

Grupa za potporu oboljelima od malignih bolesti i njihove obitelji

Značajne su njene aktivnosti u grupi za potporu oboljelima od malignih bolesti i njihove obitelji koja djeluje u Mariji Bistrici kao dio palijativnog tima Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije. Grupa djeluje već osam godina, a vodi je socijalna radnica Gordana Tkalec. Tijekom dijagnostičkog procesa koji se odvija u nekoliko faza, pacijent i u psihološkom smislu prolazi kroz razne faze, ističe dr. Kovačić, od početnog šoka, depresije pa sve do prihvaćanja bolesti. Osim podrške obitelji, koja je od iznimne važnosti, veliku ulogu u pružanju psihološke podrške onkološkim bolesnicima imaju profesionalne osobe, ali i osobe koje prolaze kroz istu situaciju, kaže doktorica Kovačić. Zanimljivo je spomenuti suradnju s poljskom udrugom “Feniks Amazonke“ koja okuplja žene oboljele od karcinoma dojke s kojom Grupa za potporu oboljelima od malignih bolesti i njihove obitelji iz Marije Bistrice razmjenjuje iskustva, međusobno se posjećuju i to uglavnom povodom Dana ružičaste vrpce u listopadu. Ove će im godine biti treći susret, najavila je dr. Kovačić. 

Dijagnostički proces i liječenje 

U liječenju malignih bolesti obično se primjenjuju kirurško liječenje, liječenje lijekovima i radioterapija, ovisno o vrsti tumora. U posljednjih nekoliko godina veoma su popularni tzv. ‘pametnilijekovi’ odnosno imunoterapija koja specifično djeluje na sam tumor i ima vrlo malo nuspojava, objašnjava neurologinja Kovačić. Onkolog je taj koji prema patohistološkom nalazu i raširenosti tumora određuje koji će terapijski protokol primijeniti, a i pacijent može puno napraviti za sebe tijekom procesa liječenja. Prije svega, održavati normalnu tjelesnu težinu i kretati se, pogotovo kada je tumor povezan s hormonskim statusom, a preporučuje se i mediteranska prehrana. 

Suočavanje s dijagnozom 

Neurologinja Kovačić i sama je bila onkološka pacijentica i prošla je kroz sve faze dijagnosticiranja i liječenja što joj je još više pomoglo da razumije kroz što prolaze onkološki bolesnici. U prvoj fazi procesa dijagnosticiranja vjerovala je, kaže, da će nalazi biti uredni i da do dijagnoze karcinoma ipak neće doći. Nakon nalaza koji je bio loš, slijedio je period depresije, nešto što njoj nije uobičajeno stanje, jer je veoma pozitivna i društvena osoba. Nakon kirurškog liječenja i završetka terapije, depresija je i dalje bila prisutna do te mjere da se pribojavala povratka na posao. Najviše se bojala, kaže, da će stres, s kojim se svakodnevno suočava na poslu, utjecati na ponovno širenje bolesti. Za sve treba vremena, pa tako i za prihvaćanje bolesti, a kada se to dogodi, onda je sve puno lakše, zaključuje Kovačić. 

Dijagnoza karcinoma – trauma za dijete 

U tom cijelom procesu najteže joj je bilo zbog djeteta, jer je njena majka, s kojom je bila iznimno bliska, umrla od karcinoma dojke. Znala je što znači izgubiti roditelja, a kada se to dogodilo, bila je starija nego što je njena kćer bila kada je njoj dijagnosticiran karcinom, prisjeća se doktorica Kovačić tog teškog perioda. Htjela je svoje dijete zaštititi od trauma koje je ona doživjela kao dijete osobe oboljele od karcinoma. U tim trenutcima suprug joj je bio najveća podrška. 

Kako možemo sami sebi pomoći

U liječenju malignih bolesti, kaže doktorica Kovačić, najviše si možemo pomoći tako da živimo na ‘visokoj vibraciji’. Kod svojih pacijenata koji su starije životne dobi primjećuje upravo to, kao recept za dug život – vedar duh i ležernost te spremnost za šalu, što se u današnjem društvu zapravo rijetko viđa. Ipak, oni koji to uspiju, žive dugo i zdravo. Uz to, savjetuje redovite posjete liječniku. 

Poruka ove, sedme po redu emisije iz serijala “Rak nije mrak“, je: brinite o svom zdravlju i ‘udri brigu na veselje’!  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba