LAG ‘Zagorje - Sutla’ domaćin jedinstvenog međunarodnog događaja u okviru projekta “winEU.rur”

“U procesu smo traženja najboljih praksi koje bi nam pomogle zaštititi i promicati naše ruralne kulture i krajolike”

Objavljeno: 09.06.2023. zagorjeinternational

LAG ‘Zagorje – Sutla’ domaćin je zanimljivog i jedinstvenog međunarodnog događaja u okviru projekta “winEU.rur”, koji spaja zemlje proizvođača vina, odnosno općine i gradove u kojima je ono zastupljeno, a u petak, na četvrti dan od početka ovogodišnjeg izdanja događaja, u hotelu Well u Termama Tuhelj, održana je i konferencija za medije.

Brojni su gosti iz svih krajeva svijeta tako ovog tjedna stigli u Zagorje gdje ih je LAG odlučio provesti spomenutim vinskim krajolikom kako bi iz prve ruke mogli, uz naravno degustaciju, naučiti što to zagorski vinogradari rade drugačije od njihovih europskih kolega.  

Kako je pojasnio voditelj LAG-a ‘Zagorje – Sutla’ Hrvoje Novak, ovaj projekt nastao je s ciljem da se stvori mreža malih ruralnih zajednica za zaštitu, promicanje i valorizaciju europskih ruralnih krajolika koji potiču nova iskustva održivog turizma te digitalnu i ekološku tranziciju.

– Projekt se oslanja na suradničku mrežu pokrenutu u projektu ‘EU safe’, akcija građana za pametna, povijesna sela općine Boljarovo iz Bugarske i našeg LAG-a, koja je za cilj imala stvaranje mreže europskih pametnih, povijesnih sela koja povećavaju uključenost i sudjelovanje građana u socio – ekonomskom životu njihovih ruralnih zajednica, promiču akcije društvenog angažmana i definiraju strategije lokalnog razvoja na temelju mogućnosti koje nude materijalna i nematerijalna kulturna baština – pojasnio je Novak.

Svi sudionici

Sudionici projekta su španjolska općina Vedra, talijanski grad Capannori, slovenski Centar za obrazovanje odraslih Lendava, bugarska općina Boljarovo, portugalski grad Lousada i LAG ‘Zagorje – Sutla’ iz Hrvatske.

Oni su ovom prilikom održali i kratka predavanja o svojim gradovima te su prezentirali svoju situaciju i probleme s kojima se susreću, ali i željene ciljeve kojima streme putem ovog projekta.  

– Dosad je održan jedan međunarodni sastanak u Španjolskoj na temu zajedničkih društvenih vrijednosti i etnografske kulturne i povijesne tradicije oko obrade zemlje i žetve usjeva u Europi, a u Tuheljskim Toplicama se održava drugi međunarodni sastanak gdje su partneri imali priliku upoznati se s primjerima dobre prakse uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u vinarijama Sever i Bodren. Ujedno, to je bila prilika za razmjenu iskustava i usporedbu sličnih praksi u svakoj od zemalja – dodao je Novak i rekao da će sudjelovanje LAG-a u ovom projektu doprinijeti lokalnom razvoju jer će se primjeri dobre prakse prezentirati domaćim poljoprivrednicima.  

Menadžerica projekta Vanessa Crespo iz španjolske Vedre istaknula je da su itekako uvidjeli važnost projekta, te su zato i uključili.

– Odlučili smo se za širi pristup pa smo zato tražili i druge suradnike iz Europe i smatrali smo da je upravo mreža sudionika koju smo sada i stvorili, sjajna opcija za ovaj projekt. Trenutno smo u procesu traženja najboljih praksi koje bi nam pomogle da zaštitimo naše ruralne kulture i krajolike. Vjerujemo da ćemo podizanjem svijesti o potrebi za zaštitom naše kulture, postići pozitivan učinak na buduće generacije – poručila je Crespo.

 

Kako ne bi ostalo samo na zagorskim vinima, pobrinula se je dati širu vinogradarsku sliku Neda Telišman Košuta iz čije su prezentacije na temu ‘Vinorodni krajevi Hrvatske: Tradicijski krajolici u suvremeno doba’, internacionalni gosti, ali i učenici ŠUDIGO-a,  mogli naučiti kako je Hrvatska najveći proizvođač graševine u svijetu. Zatim je uslijedila prezentacija o etnografskoj tradiciji, društvenim vrijednostima i kulturnim iskustva na područjima vinogradarskog poljoprivrednog krajolika.

Pročelnica za gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije Sanja Mihovilić istaknula je da su, kada su vina i vinarije u pitanju, na području Zagorja parcele male, no mnogo je tu proizvođača koji mnogo ulažu u kvalitetu.

– Izrazito je bitna razmjena iskustava i znanja, a upravo je to ono što se ovim projektom radi. Dakle, bitno je da se to znanje utka u njihove proizvode. Vino je tema koja je uvijek prisutna, no bitna je i enogastronomija. Podsjetimo, naša županija na europskoj razini ima zaštićena četiri proizvoda – štrukle, mlince, bagremov med i meso zagorskog purana. Također, Županija radi i na projektu zaštite autohtonih sorata vina i nastojat ćemo da i naša vina dobiju zaštitu na našem, ali i europskom prostoru – kazala je Mihovilić i dodala da je Županija pametna sela uključila u Masterplan gospodarskog razvoja.

Županija za vinare

Gosti su prilikom ovog posjeta posebno bili oduševljeni našim šumama, a Mihovilić je poručila da u Zagorju ima nekoliko lokaliteta na čijoj se zaštiti radi. Što se pak tiče poljoprivrede općenito, istaknula je da Županija ima 11 mjera koje provodi kroz godinu, a u svakoj od mjera ima i poseban dio koji se odnosi na vinare.

– Posebno bih htjela istaknuti da smo ove godine otvorili mjeru za sadnju autohtonih sorata vinove loze i osigurali smo da naši vinogradari koji kreću u sadnju, dobivaju jedan euro po loznom cijepu jer taj projekt kojeg Županija provodi traje već 16 godina. Naša se sredstva za poljoprivrednike povećavaju svake godine za oko 10 posto, no veći projekt je ‘Vinska omotnica’ koji je pod ingerencijom Ministarstva i tu mi dajemo potporu za projektnu dokumentaciju čiju izradu sufinancirano 60 posto – rekla je Mihovilić.
Nadalje, kada je u pitanju poljoprivreda, dobre vremenske prilike su vrlo bitne za uspjeh. Ove godine, barem za sada, vrijeme u Zagorju, moglo bi se reći, poljoprivrednicima ide na ruku, a tuča nas je dosad zaobilazila.

– DHMZ je neki dan rekao da će krenuti s provedbom protugradne obrane s 15. lipnja. Na županijama koje se brane od tuče je da izdvajaju financijska sredstva. Naša je županija sredstva uplatila, no cijene su doista visoke. Što se tiče raketa, njih više nema i ta je odluka donesena. Ono što mi imamo je natječaj za zaštitu od padalina gdje se vinogradari mogu javiti pa si napraviti mreže za zaštitu – zaključila je Mihovilić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba