POVIJESNI DAN: Nekadašnja Titova rezidencija, Vila Kumrovec, od danas i službeno predana u ruke Općini

“Trebat će oko dva milijuna eura da objekt stavimo u funkciju, a za posjetitelje bi ga mogli otvoriti za tri do četiri godine” 

Objavljeno: 09.06.2023. zagorjeinternational

Vila Kumrovec, nekadašnja Titova rezidencija, od petka je i službeno ponovno u rukama Općine Kumrovec. Ugovor o predaji Vile u ruke Općine su potpisali načelnik Kumrovca Robert Šplajt i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. 

Radi se o objektu od oko 2500 kvadrata koji je 40-tih godina bio izgrađen kao hotel, zatim je 60-ih prenamijenjen u vilu, odnosno rezidenciju, a do 1993. godine, kada su osnovani Muzeji Hrvatskog zagorja, bio je u sklopu radne organizacije spomen doma. Tito je u njemu posljednji puta boravio svega nekoliko puta, a posljednji put 1979. godine, godinu dana prije smrti.

Kako je rekao ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, njihovim osnivanjem 1992. godine i početkom rada godinu dana nakon, ovaj je objekt ušao u sustav Muzeja Hrvatskog zagorja u sklopu muzeja “Staro selo”. 

Prijave na natječaje

– Muzeje čini ukupno pet sastavnica, a imamo više od 60 objekata. U ovaj objekt, na žalost, nije zapravo uloženo ništa punih 40 godina. Sama arhitektura, pa i statika, je poprilično narušena i potrebno je vrlo brzo uložiti značajna sredstva. Stvari su se sada poklopile i na inicijativu, prije svega načelnika Šplajta, mi smo prošle godine vrlo brzo dogovorili da bismo prenijeli upravljačka prava na Općinu Kumrovec – rekao je Sabol. 

Jedan od razloga je bio i to da do ove godine, Muzeji nisu bili prihvatljivi prijavitelji na natječaje europskih fondova, za razliku od Općine koja, kao jedinica lokale samouprave, je. 

– To nam se činilo da će možda biti možda najlakši i najbrži put revitalizacije ovog objekta u kojem je bilo smješteno više od 100 muzejskih predmeta te su djelatnici muzeja “Staro selo” Kumrovec izmjestili i pohranili sve te pokretne muzejske predmete u depoe u centru sela, međutim, evo ostalo je još nekoliko predmeta poput ugradbenih ormara ili kreveta na katu ove vile koje će zasigurno isto trebati napraviti repliku kako bi se onda stavilo u potpunu funkciju nekakvog posjetiteljskog centra – dodao je Sabol pa nastavio: 

– Pozdravljamo ovu inicijativu od strane Muzeja za Općinu Kumrovec i nadamo se da će se brzo realizirati i doći prva europska sredstva gdje će se zasigurno vratiti kulturno-turistička ponuda Kumrovečkog kraja, a znamo i da je Muzej u odličnoj sinergiji s lokalnom zajednicom, odnosno stanovništvom i da to sve zajedno sjajno funkcionira preko 70 godina. Sretni smo da imamo tako dobre odnose i da se oni i dalje razvijaju – poručio je Sabol. 

Načelnik Robert Šplajt rekao je da je danas poseban dan.

– Ipak je ovo povijesni trenutak kada Općina Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom. Zahvaljujemo se ravnatelju Muzeja Hrvatskog zagorja i voditeljici našeg “Starog sela” na odličnoj suradnji i na toj zajedničkoj ideji da Općina preuzme ovaj objekt da bi mogli dalje kroz EU fondove ulagati u ovaj objekt da ne bi bio prepušten zaboravu i da bi ga mogli revitalizirati – rekao je Šplajt. 

Ideja se javila prije godinu dana, a posebno je istaknuo da je i vrlo brzo realizirana. 

– Objekt je bio u vlasništvu Republike Hrvatske, a tijekom cijelog smo procesa sa svima imali odličnu suradnju. Primjerice, s Ministarstvom kulture gdje je ministrica odmah bila za tu ideju da to prijeđe u naše ruke. Moramo stvarno biti sretni i zadovoljni kako je taj proces brzo išao za razliku od svih drugih koje već godinama pokušavamo riješiti, pogotovo što se tiče državne imovine ovdje u Kumrovcu. Evo, prvenstveno smo zamislili da ovaj objekt bude jedan kulturni i turistički, znači sadržaj bi trebao biti prvenstveno kultura, multimedija i sve okrenuto prema povijesnoj jezgri samog “Starog sela”, životu i svemu što je vezano za Josipa Broza Tita. Ipak je to njegova rezidencija i smatramo da ne smijemo takve stvari prepustiti zaboravu i da moramo ljudima omogućiti da na ovom mjestu imaju taj kvalitetan postav koji bi mogli kroz razne izložbe i vidjeti – poručio je načelnik. 

Dva milijuna eura 

Ono što sada slijedi je da se objekt prijavi na ‘INTERREG’ program, a načelnik Šplajt je rekao da je to izgledno već idući tjedan. 

– To je znači program kojeg ostvarujemo sa susjednom občinom iz Slovenije, Bistricom ob Sutli i s Rogaškom Slatinom te javnim ustanovama Kozjanski park i našom javnom ustanovom koja upravlja zaštićenim krajobrazom Zelenjaka te cijelom ovom našom zaštićenom zonom uz rijeku Sutlu. Nadamo se da ćemo već prva sredstva uspjeti izrealizirati u narednih godinu dana. Za prvo što ćemo uložiti je procijenjeno da će nam trebati oko dva milijuna eura da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju, ali kroz faze bi to trebalo biti kroz tri do četiri godine i tada bi objekt otvorili za posjetitelje. Isto tako, tu je, osim same zgrade, i arboretum od oko 80.000 kvadrata koji okružuje ovaj prostor i koji je do sad održavan od strane Muzeja, ali s nekim našim internim ugovorom kojeg ćemo potpisati sljedeći tjedan, ćemo isto tako dobiti i njega na održavanje. Veliki je to zadatak ispred nas, ali nadamo se da ćemo uspjeti sve to pokrenuti i da ćemo uspjeti sve to održavati da ne propada i da imamo, uz ovu zgradu, i jednu prekrasnu šetnjicu koja je okružuje – poručio je na kraju načelnik Šplajt. 

Kako je istaknula voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec Anita Paun Gadža, u Vili se, osim vrijednog namještaja koji je tamo od 60-tih godina, nalaze i pokloni koje je Josip Broz dobivao prilikom svog posjeta Kumrovcu od stranih, ali i domaćih gostiju. 

Vrijedan inventar

– Prema našim podacima, on je bio svega nekoliko puta ovdje u Vili, imamo fotografije, naravno tu je bio i predsjednik Nixon, što možete vidjeti u rodnoj kući. Znači sada trenutno stalni postav rodne kuće, upravo povijesni dio, prikazuje tko su sve državnici koji su dolazili ovdje u posjet. Ovaj veliki hol u kojem se nalazimo je bila prostorija gdje je on primao goste i održavao sastanke te, ajmo reći ozbiljne razgovore, dok je gornji dio više bio prostor za odmor i opuštanjePoznato je da je Josip Broz volio primati poklone, ali i isto tako darivati goste koji su dolazili u posjet. Osim tih poklona koje je dobivao prilikom posjeta Kumrovcu, bili su izloženi i pokloni koji su prije nekoliko godina dovezeni iz ureda predsjednice. To je sve skupa 105 poklona, od toga 101 poklon je u vlasništvu Muzeja, a ostali su na dugoročnoj posudbi – rekla je Paun Gadža.

Predmeti su renutno izmješteni iz ovih prostora, nalaze se u čuvaonicama Muzeja, a plan je napraviti izložbu, a moguće i stalni postav, u kojem bi posjetitelji i dalje mogli razgledati poklone koje je Tito dobivao dok je boravio u Vili. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba