Evo i što vas sve očekuje ove godine

Poznat je datum tradicionalnog, 14. Sajma pri starom gradu u Konjščini

Objavljeno: 09.06.2023. zagorjeinternational

Tradicionalni Sajam pri Starom gradu u Konjščini postao je jedna od važnijih manifestacija Krapinsko – zagorske županije, a ovogodišnji, 14. po redu Sajam koji je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, nakon odgode zbog lošeg vremena, održat će se 1. srpnja. 

Na sajmu se tradicionalno prikazuju stari zanati – kovači, licitari, lončari, izrada drvenih igračaka te izrada drvenih bačva – “pintarenje“. Također, prikazuju se stari običaji – kako se radi domaći sir, puter, pčelarenje, ispaša krava i konja na livadi, vožnja u kočijama, jahanje na konjima, a za djecu je organizirao jahanje na ponijima.

Također, na ovogodišnjem će sajmu, osim već spomenutog, biti predstavljeni plesovi koji uključuju i sekciju renesansnih plesova i replika haljina iz 16. stoljeća.

Inače, Sajam pri Starog gradu organizira Udruga grofovija Konjski Konjščina koja je osnovana 11. svibnja 2007. godine u želji da se iz mrtvila pokrenu i iskoriste kulturni, povijesni i arheološki potencijali općine Konjščina. Prvenstveni cilj Udruge je promicanje, razvitak i unapređenje kulturne, arheološke i povijesne baštine vezane uz Stari grad (Kaštel Konjskih Konjščina).

Jednom godišnje Udruga priređuje srednjovjekovni sajam, na kojem prikazuje stare zanate i običaje, te oživljava život stanovništva oko Starog grada za vrijeme bitke s Turcima, koja se odigrala 4. svibnja 1545. godine. Bitke koju je predvodio ban Nikola Šubić Zrinski.

U 10 sati predviđen je dolazak udruga i postavljanje tabora. Po taborima će biti organizirane radionice koje će trajati cijelo vrijeme sajma, a neke od radionica su radionica srednjovjekovnog oružja, radionica dječjeg mačevanja, srednjovjekovne igre. 

U 14 sati započinje streličarski turnir, dok je u 16.30 sati službeni početak Sajma. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba