I dalje tužno u Tugonici, mještani na rubu

MARIJA BISTRICA: Burno na sjednici Općinskog vijeća, projekt Aglomeracije zasjenio sve ostalo, nazočio i direktor Vodovoda Mihovilić 

Objavljeno: 09.06.2023. zagorjeinternational

U srijedu je održana sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice gdje se povela žustra rasprava oko projekta Aglomeracije koji se Bistričanima popeo na vrh glave jer se na području općine provodi već dvije godine. Nositelj projekta je Zagorski vodovod, a na sjednici je bio i direktor Vodovoda Mario Mihovilić. 

Mještani Tugonice i Podgrađa svojevremeno su organizirali i prosvjed, no bez većeg uspjeha. I dok je Mihovilić i ovaj puta nahvalio izvođače radova i plemeniti projekt, vijećnici su bili prilično oštri u svojim primjedbama, istaknuvši kako je njihov zadatak borba za mještane i kako su svakodnevno izloženi napadima s njihove strane. Oni su ocijenili kako su izvođači radova baš suprotno od kvalitetnih i kako se ovaj projekt odvija presporo i s vrlo dvojbenom kvalitetom, izvještava Radio Marija Bistrica

Sve se trese

Vijećnik Željko Novak (HDZ), koji živi u Tugonici je rekao da razmišlja o preseljenju jer su umjesto zakrpanih traka za priključke ostali ‘ležeći policajci’ zbog kojih, kad prolaze kamioni, se tresu cijele kuće uz cestu. Vijećnik Zlatko Ivak (HDZ) je dodao kako se ovakav način izvođenja radova više ne smije dozvoliti. Predsjednik vijeća Teodor Švaljek je pitao hoće li netko odgovarati za ovakvo stanje, no konkretan odgovor nije dobio. 

Direktor Mihovilić nije ponudio nikakve konkretne odgovore po pitanju Aglomeracije. Spomenuo je brojne sastanke, od kojih je jedan upravo bio na dan sjednice i na kojem je dogovoreno da će se krenuti u izradu hodograma, kako bi se što prije asfaltirali sporedni putovi po Tugonici, a spomenuo je i da bi za nekih desetak dana trebali početi ti radovi, kada izvođač završi posao na kojem je sada. 

Inače, na području općine Marija Bistrica izvođač radova je Niskogradnja Hren, a za asfaltiranje je zadužena slovenska tvrtka CPG, koja je u zajednici ponuditelja s Niskogradnjom Hren i prošla na natječaju za ovaj veliki projekt.

Uz Aglomeraciju, na dnevnom redu se našla i Odluka o prijenosu vlasništva nad vodnim građevinama vodovoda Laz Bistrički. Općina prenosi u vlasništvo i na upravljanje vodne građevine vodovoda Laz Bistrički koje su u vlasništvu i na upravljanju Općine, javnom isporučitelju vodnih usluga Zagorski vodovod. 

Predsjednik Vijeća Švaljek izrazio je čuđenje da takve odluke uopće može donositi Skupština, jer se radi o tržišnim pitanjima, a ponovio je kako su i prethodne vlasti Općine propustile legalizirati Općinski vodovod, koji će također morati u dogledno vrijeme prijeći pod Zagorski vodovod. 

‘Puno znači’

Vijećnike je zanimalo hoće li se ovime povećati udio Općine u vlasništvu Zagorskog vodovoda, na što je Mihovilić odgovorio da je to odluka Skupštine Zagorskog vodovoda, ali i da do sada nije bila takva praksa.

Načelnik Josip Milički je napomenuo kako je još prije dvije godine Općinsko vijeće donijelo odluku o davanju u vlasništvo izvorišta “Oštri hum”, nakon čega su krenule intenzivne investicije u cijeli sustav, kako bi se on pripremio da može napokon kvalitetno opskrbiti naselje Laz, a u planu je i naselje Sveti Matej.

– Ovo puno znači za mještane Laza, jer nažalost ovo izvorište u lošim hidrometeorološkim mjesecima nema dovoljan kapacitet za opskrbu postojećih korisnika, a da ne pričamo da treba spojiti još tri naselja Vrhi, Gornji Gabudi i Bekci. I kad sve to zajedno zbrojimo ova investicija koju je odradio Zagorski vodovod, odnosno doveo transportni vod iz svojeg sustava, iz Podgrađa preko Marije Magdalene do Oštrog huma jednostavno daje garanciju za sigurnu i kvalitetnu opskrbu vodom mještana Laza – rekao je Milički, a odluka je prihvaćena uz pet glasova za i tri oporbena suzdržana glasa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba