#BeatPlasticPollution

Znate li da se svake minute u svijetu u ocean baci kamion plastičnog smeća?!

Objavljeno: 06.06.2023. zagorjeinternational

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u ponedjeljak je zajedno s dekanom Geotehničkog fakulteta dr. sc. Hrvojem Meaškim, dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Ninom Begičević Ređep te dekanicom Tekstilno-tehnološkog fakulteta Anicom Hursa Šajatović prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u Varaždinu koje se održalo u Šetalištu Ivana Pavla II. Obilježavanju su se odazvali i prorektori Sveučilišta u Zagrebu Jurica Pavičić i Tomislav Josip Mlinarić, a predstavnica Varaždinske županije bila je pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša Ivana Dukši.

I ove su godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima vezanima za zaštitu okoliša, Geotehnički fakultet, Fakultet organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološki fakultet organizirali obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja kako bi svim zainteresiranim posjetiteljima kroz dostupne informacije na izložbenim štandovima, izložbenim i edukativnim maketama i prigodnim radionicama predstavili tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada i primjenu informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša. Ove godine slogan događanja bio je #BeatPlasticPollution čime se građane želi osvijestiti koliko su u rješavanju sve većeg problema onečišćenja plastikom važni upravo postupci ljudi u okolišu te koliko je bitno implementirati kružno gospodarstvo.

-Danas kada imamo saznanja o tome da se svake minute u svijetu u ocean baci kamion plastičnog smeća, izuzetno je važno da činimo sve kako bi educirali i informirali naše građane o utjecaju plastike na okoliš, o načinima kako možemo bolje gospodariti otpadom, kako se taj otpad može ponovo upotrijebiti te kako svi zajedno možemo doprinijeti čišćem okolišu. Sve to na kraju ima utjecaj i na ljudsko zdravlje. Podržavamo ovakve projekte koji rade na podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša kod naših građana, posebice kod mladih i veseli me da se mladi uključuju i da pokazuju interes, to je znak da se sav trud isplati. U Gradskoj upravi ograničili smo upotrebu jednokratne plastike i zaista se trudimo da Varaždin na svaki način bude zeleni grad – rekao je gradonačelnik Bosilj, a dekan Meaški podsjetio je kako varaždinski fakulteti zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša već treću godinu zaredom.

-Osim što ovim događajem jačamo međufakultetsku suradnju između Geotehničkog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, istovremeno pridonosimo dobrobiti lokalne zajednice kroz aktivnosti kojima promičemo zaštitu okoliša i visoko obrazovanje. Drago nam je da su nam se ove godine aktivno priključili tvrtke Parkovi d.o.o. Varaždin, Čistoća d.o.o. Varaždin i Prehrambena industrija Vindija d.d. – kazao je dekan, a zadovoljstvo suradnjom na ovom projektu iskazala je i dekanica Fakulteta organizacije i informatike.

-Izuzetno mi je drago da naša tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na sjeveru Hrvatske, FOI, TTF i GFV, već niz godina okupljaju ovaj zajednički projekt s ciljem očuvanja okoliša. Osim očuvanja okoliša, održivih izvora energije i održivog korištenja prirodnih resursa,  projekt u fokus stavlja i interdisciplinarnost, obzirom da svaki fakultet tome daje doprinos na svoj način. FOI stavlja naglasak na primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša i ponosni smo da i na ovaj način podižemo ekološku svijest među našim sugrađanima – rekla je dekanica Begičević Ređep.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba