U grad stiže preko 700 sudionika iz 18 zemalja svijeta

Varaždin je domaćin najvećeg europskog natjecanja u robotici

Objavljeno: 06.06.2023. zagorjeinternational

Sve je spremno za najveće europsko natjecanje u robotici koje će se održati u varaždinskoj Areni od 7. do 10. lipnja. Riječ je o 4. European RoboCup Junior natjecanju koji se po prvi puta organizira u Hrvatskoj i koje će okupiti oko 730 sudionika iz 18 zemalja.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak ističe kako je samo natjecanje veliko priznanje za samu županiju, ali i za sve učenike, profesore i mentore, odnosno za sve koji su poticali djecu i mlade na bavljenje robotikom.

– Naši učenici već više od deset godina postižu fantastične rezultate na robotičkim natjecanjima diljem svijeta, od Meksika, Brazila, Japana, Kine, Australije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Rusije, do Tajlanda i brojnih drugih zemalja. Zbog njihovih uspjeha na natjecanjima u robotici, u ovih 10-tak godina, dodijeljeno im je 117 Oskara znanja, što je najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove postignute uspjehe na natjecanjima. Sve to govori u prilog da su naši centri izvrsnosti opravdali svoje povjerenje, da su međunarodno prepoznati i da osim što daju jednu dodanu vrijednost znanju našim učenicima da su i odlični promotori Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Glavni organizator natjecanja Ivica Kolarić, ujedno voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije ističe kako je ovo natjecanje najveću uspjeh u njegovom životu.

– Uspjeli smo dovesti u Hrvatsku točno 159 timova, 507 učenika iz 18 zemalja. Drago mi je što osim europskih zemalja imamo i sudionike iz udaljenijih zemlja, kao što su Južna Koreja, Egipat, Izrael itd. Oni će se natjecati u tri kategorije: ON Stage, Rescue i Soccer. To su tri vrlo zahtjevne kategorije u 15 potkategorija gdje ćemo dobiti 15 europskih prvaka – objasnio je Kolarić. 

Predsjednik Hrvatskog društva za robotiku Darko Pongrac rekao je kako je ovo natjecanje kruna dosadašnjeg rada Društva.

– Veselimo se natjecanju i koliko god je iza nas puno neprospavanih noći, ovo je trenutak kad ćemo uživati u dostignućima natjecatelja – rekao je Pongrac te je pozvao sve zainteresirane da tih dana dođu u varaždinsku Arenu kako bi se upoznali sa svijetom robotike. 

Na njegove riječi nadovezao se tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjaić podsjetivši kako su 2011. godine hrvatski natjecatelji se prvi puta pojavili na međunarodnim natjecanjima i odmah postigli zapažene rezultate.

– Iako put nije bio lagani, to je ipak jedna slijed događaja u koje je utkano puno vremena, emocija, rada, truda, tako da smo svi sretni što je Hrvatskoj pripalo domaćinstvo ovog 4. po redu europskog natjecanja u robotici – rekao je Krnjaić. 

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep istaknula je kako joj je izuzetna čast što je FOI izabran kao partner ovog događanja.

– Koliko je ovo natjecanje važno za cijelu obrazovnu vertikalu i razvoj obrazovanja u Republici Hrvatskoj; informatike, robotike, umjetne inteligencije, IT-a i svega onoga što je danas izuzetno visokog prioriteta u razvoju informacijsko komunikacijske znanosti, pokazuju teme koje će se obrađivati i kategorije natjecanja koje su sastavni dio ovog projekta. Veselim se što su u natjecanje uključena i djeca iz vrtića čime se pokriva cijela obrazovna vertikala. Sigurna sam da ćemo u sljedećim godinama uključiti i naše studentice i studente i krenuti u natjecanja na svjetskoj razini – rekla je, između ostalog, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep naglasivši kako će i volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-a pomoći da natjecanje protekne u najboljem redu. 

Za Hrvatsku će se sa svojim kolegama natjecati i Franko Prikratki, polaznik Centra izvrsnosti za robotiku i učenik Elektrostrojarske škole Varaždin.

– Nadamo se najboljem. Pripremali smo se svakodnevno. Uz školovanje svladavati robotiku je izazov, ali mi smo ustrajni i trudimo se najbolje što možemo. Pripremao se na različite načine, s različitim varijantama robota, uspoređujemo robote s kolegama, unaprjeđujemo ih, međusobno si dajemo ideje, rješavamo probleme. Osobno za samo natjecanje nisam spreman, ali ne u tehničkom smislu, već je više prisutan taj psihički element. Bojim se, ali tko prizna, pola mu se prašta – kazao je otkrio Franko Prikratki.

Konferenciji za medije prisustvovali su pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, njegova zamjenica Sanja Herceg, ravnatelj Javne ustanove „Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ mr. sc. Robert Kelemen, tajnica Hrvatskog društva za robotiku Jelka Hrnić.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Program European RoboCup Junior 2023., Varaždin 7. – 10. 6. 2023.

Arena – Gradska sportska dvorana Varaždin

Utorak, 6. lipnja 2023.

  • Registracija sudionika                  17,00 – 20,00

Srijeda, 7. lipnja 2023.

  • Registracija sudionika                  8,00 – 12,00
  • Svečana ceremonija otvorenja      11,00 – 12,00
  • Natjecanje                                 12,00 – 18,00

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

  • Natjecanje                                 10,00 – 18,00

Petak, 9. lipnja 2023.

  • Natjecanje                                 10,00 – 18,00

Subota, 10. lipnja 2023.

  • Finale                                       9,00 – 13,00
  • Svečana ceremonija zatvaranja     14,00 – 15,00

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba