Udruga pruža pomoć i podršku osobama u riziku od siromaštva

APSURD! Splitska udruga gradske je prostore pretvorila u luksuzne apartmane – noćenje stajalo 1500 eura 

Objavljeno: 06.06.2023. zagorjeinternational

Splitska udruga ‘Dan Amore’, što se tiče prostora, nema brige kao ostale splitske udruge. Naime, dok druge udruge imaju velikih problema s pronalaskom prostora za rad, udruga ‘Dan Amore’ je jedan gradski prostor pretvorila u luksuzni apartman u centu grada s pogledom na Rivu.

Kako je za 24sata rekla pročelnica za gradsku imovinu u Splitu Maja Đerek, Grad i Udruga sklopili su ugovor o zakupu gradskog poslovnog prostora 1. siječnja 2016. 

63,49 kvadrata

– Prostor je površine 63,49 metara kvadratnih, uz zakupninu od 1,99 eura po metru kvadratnom odnosno ukupno 126,40 eura mjesečno uvećano za PDV, a na temelju provedenog javnog natječaja. Ugovor o zakupu produžen je od 28. prosinca 2020. na sljedećih pet godina – rekla je, pa nastavila:

– U Ugovoru o zakupu su kao djelatnosti koje su dopuštene u prostoru navedene samo registrirane djelatnosti Udruge, zbog čega je i cijena zakupa povlaštena cijena jer Grad Split na taj način subvencionira i podržava djelovanje udruga – pojasnila je Đerek.

U registru udruga, kao djelatnosti udruge ‘Dan Amore’, navedeno je promicanje religijske kulture, promocija i izgradnja međuvjerničkog dijaloga, pomoć i podrška djeci i starijim osobama te osobama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. 

Đerek je ispričala i kako su kontaktirali predsjednicu Udruge Smiljanu Reić Šerbo koja je rekla da Udruga više nije u posjedu poslovnog prostora te kako prostore koristi donedavni predsjednik Udruge Jakov Periš, koji je promijenio bravu i uredio prostor za usluge smještaja.

Također, postoje dokazi da je Reić Šerbo tražila nadopunu djelatnosti za usluge smještaja te je tražila i smanjenje zakupnine. 

Reić Šerbo imala je obavezu otkazati ugovor o zakupu s danom prestanka korištenja prostora od strane Udruge. Grad je zatražio ključeve od predsjednice udruge, a kontaktirali su i prethodnog predsjednika koji je, nakon više poziva, ipak pristao dobrovoljno vratiti poslovni prostor Gradu.

1500 eura po noćenju

– Ulaskom u poslovni prostor imali smo što i vidjeti – ekskluzivne apartmane. U spisu postoji dokaz kako je gđa Reić Šerbo još 2016. zatražila dopunu djelatnosti i za djelatnost smještaja, navodeći kako će tamo smještati strane državljane. To je završilo nažalost na tome da se smještaj oglašavao preko Bookinga za 1500 eura po noćenju. Dakle, ista je bila upoznata sa svime, a meni kao pročelnici se obratila pismeno tek nakon što smo je kontaktirali. Udruga nije registrirana za djelatnost smještaja niti su ikada zatražili minimalne tehničke uvjete za istu djelatnost od nadležnog odjela Županije – pojasnila je Đerek.

Prostor je sada vraćen Gradu, a dalje slijedi prikupljanje dokaza i slanje dokumentacije nadležnim tijelima da razmotre radi li se o kaznenom djelu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba