Promocija Velikog Tabora te nematerijalne kulturne baština Hrvatskog zagorja

“Čarobni svijet lutaka” u Veliki Tabor tijekom dva vikenda privukao preko 300 posjetitelja 

Objavljeno: 05.06.2023. zagorjeinternational

Tijekom dvije nedjelje, 28. svibnja i 4. lipnja, u Dvoru Veliki Tabor održano je događanje “Čarobni svijet lutaka” u sklopu kojeg je više od 330 posjetitelja obje nedjelje pratilo četiri lutkarske predstave te se aktivno uključivalo u tri edukativno-umjetničke radionice.

Na samom početku okupljenima se, u ime organizatora, obratila voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman predstavivši program koji je osmislila te priredila s Krunom Tarle, kazališnom i likovnom umjetnicom multimedije, a u programu je s dvije zanimljive predstave sudjelovala i umjetnička organizacija KRUNA TARLE-art iz Zagreba. 

U veseloj lutkarskoj predstavi “Krava na ormaru” izvrsne su nastupe ostvarili Magda Henok, Tomislav Rožić i Patrik Gregurec. Iako se navedena predstava svojom odgojnom porukom prvenstveno obraća djeci, zahvaljujući humoru kojim obiluje privukla je pažnju i odraslih te je uspjela razveseliti i nasmijati sve posjetitelje.

U multimedijskoj interaktivnoj predstavi “Zagorje – zelena kolijevka” nastaloj u sklopu projekta “Tvrđave govore”, uz gore spomenute glumila je i Ivana Škrlec. Navedeni projekt posvećen je njegovanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja, kajkavskog narječja, glazbe, legendi i običaja te muzejskih artefakata kao što su tradicijske igračke i slično. Scenarij i režiju potpisuje Kruna Tarle koja je osmislila ovu predstavu inspirirana upravo Velikom Taborom.

Dvije lutkarske predstave (Zmajevo blago i Legenda o Veroniki Desinićkoj) izvela je lutkarska družina Ioculatori koja od 2006. godine djeluje unutar Muzeja Hrvatskog zagorja a u njoj su glumili Andrea Brlobuš, Siniša Žnidarec, Nives Ćurković te Tomislav Drempetić Hrčić zajedno s Lovrom Brlobušem.

Održane su i tri radionice izrade lutaka i maski u tehnici modeliranja gipsanim zavojima, a vodile su ih Kruna Tarle, Goranka Moćnik Puceković, Magda Henok te Ivana Škrlec. Na radionicama “Tajni život dvoraca” i “Mali šumski stvorovi” djeca su imala priliku pokazati svoju kreativnost izrađujući štapne lutke te lutke-prstiće nadahnute likovima iz legendi. Za odrasle je bila organizirana radionica “Sva lica Veronike Desinićke” na kojoj su postupkom uzimanja gipsanog odljeva lica izrađivali maske. Nadahnuće se pronašli u izložbi “Veronikin rubac” autorice Krune Tarle, na kojoj su bile izložene maske izrađene od gipsa i gaze.

Događanje je sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Njime je promoviran Veliki Tabor te nematerijalna kulturna baština Hrvatskog zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba