A što kažete na ovo?

Nijemci izračunali koliko dijete košta roditelje do 18. godine

Objavljeno: 04.06.2023. zagorjeinternational

Za većinu parova imati vlastito dijete apsolutna je sreća. Međutim, postoji jedan aspekt koji nije baš jednostavan, a to su financije, piše Poslovni.

Bebe trebaju kompletnu opremu, kasnije su tu i troškovi njege i obrazovanja, baš kao i igračke i aktivnosti u slobodno vrijeme, vlastiti pametni telefon i po potrebi, vozačka dozvola.
Što je potomstvo veće, obično ima više (i skuplje) potrebe. Ali koliko novca roditelji moraju potrošiti prije nego što postanu punoljetni?
Prema Njemačkom zavodu za statistiku, u 2018. godini parovi su u prosjeku potrošili 763 eura mjesečno za dijete (9756 eura/godišnje). Samohrani roditelji s jednim djetetom također su u prosjeku potrošili samo 53 eura manje (8520 eura/godišnje), piše Fenix magazin.
Hrana, odjeća i stanovanje čine više od polovice izdataka, dok samo 15 posto izdataka se daje za kulturne sadržaje, aktivnosti u slobodno vrijeme i zabavu. Kako pišu njemački mediji, ako obitelj imaju više djece, troškovi malo padaju.
S dvoje djece troškovi iznose 1267 eura mjesečno (umjesto 1526 eura), s troje djece 1770 eura (umjesto 2289 eura). To je vjerojatno što su neke potrebne stvari za dijete već tu, od starije djece.
Ako pogledate pojedinačne godine djetetova života, postaje jasno: što je potomak stariji, to postaje skuplji. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, roditelji troše oko 679 eura mjesečno za šestogodišnje dijete (8148 eura/godišnje), za dijete od dvanaest godina to je u prosjeku 953 eura (11.436 eura/godišnje).
Do 18. godine dijete tako košta ukupno gotovo 165.000 eura, pišu njemački mediji i navode kako je taj iznos u mnogim regijama moguće kupiti nekretninu srednje veličine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba