Roditelji: Morali smo ga ispisati iz škole, rezao se po rukama i nogama...

Svećenik iz Nove Gradiške slao poruke dječaku? ˝Hajde da se večeras nađemo i malo provozamo autom˝

Objavljeno: 03.06.2023. zagorjeinternational

Nakon što je riječki nadbiskup Mate Uzinić nedavno detaljno progovorio o slučajevima zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji, u medije je izašla nova priča o zlostavljanju u crkvenim redovima. Roditelji jednog dječaka su za Danas ispričali da je njihov sin primao uznemirujuće poruke od novogradiškog svećenika inicijala M.D., a sve se događalo prošle godine.

˝Hajde da se večeras nađemo i malo provozamo mojim automobilom˝, stoji u jednoj od mnogih poruka za koje su roditelji uvjereni da ih je poslao svećenik. 

-Naše dijete je došlo kući, krenulo se derati u panici: ‘Mama, tu je svećenik, mama, tu je svećenik.’ Mi nismo znali o čemu se radi – ispričao je očuh žrtve. Roditelji tvrde kako je dječak vjerovao da se preko aplikacije dopisuje s prijateljem s kojim se nije čuo duže vrijeme, koji je svećenikov imenjak, prenosi Index.

Od policije – ništa

-Svećenik je došao tu gdje živimo, na početak ulice, i naše dijete ga je srelo putem. Kada je došao do njega, svećenik je otvorio prozor automobila i rekao: ‘Ja sam, sa mnom si se dopisivao, uđi u automobil.’ On je pobjegao kući i rekao nam što je bilo – prisjetili su se roditelji koji navode da je njihov sin imao veliko povjerenje u svećenika i tretirao ga kao duhovnog vođu. Nakon što su saznali za sve što se događalo, s dječakom su otišli na policiju. 

-Policija je digla ruke i rekla da on ima 16 godina, da on sam odlučuje o tome i da oni s tim nemaju ništa. Kazali su nam da je dijete trebalo ući u automobil i tek tada bi oni mogli nešto poduzeti te su se ogradili. Žalosno je što policija ni zbog reda nije izašla na mjesto gdje on živi, što mu nisu uzeli laptop – naglasili su i dodali kako su nakon toga odlučili kontaktirati Požešku biskupiju, kojoj pripada sporni svećenik.

-Objasnila sam im o čemu se radi, da imamo slike zaslona poruka i da je to strašno. Biskupija je reagirala brzinom munje te u roku od dva sata svećenik više nije bio u Novoj Gradiški. Nisu nam htjeli reći gdje je, osim da je u samostanu u blizinu te da mu je zabranjeno sve osim sprovode – ispričala je majka i naglasila da su iz Crkve poslali nadležne osobe koje su u civilu došle razgovarati s dječakom. Svećenik je tada radio i u novogradiškoj školi, ali ubrzo je prestao tamo raditi. Očuh je uvjeren kako je svećenik doista slao poruke dječaku. 

-Sigurni smo da je to bio taj svećenik jer da nije bio on, da je to nekakva izmišljotina ili laž, ne bi ga biskupija maknula iz Nove Gradiške, ne bi ga maknuli s mjesta profesora u školi- smatra očuh.

˝Rezao se po rukama i nogama˝

Radi se o mjestu koje je udaljeno ni sat vremena vožnje od Nove Gradiške.

-Znamo da će on završiti negdje na moru i da će se to nastaviti. Crkva nas je stavila na led dok ne vide što će dalje i kakav će biti odgovor Vatikana. Godinu dana nas nitko nije kontaktirao, nitko nije nazvao pitati je li to dijete živo, ima li volje za život- poručuju roditelji čiji će sin uskoro postati punoljetan, ali ovaj slučaj je značajno utjecao na njegovo odrastanje, osobito jer se sve događalo u malom slavonskom gradiću.

-Brzo se to pročuje i sazna. Djeca ga zezaju: ‘To je onaj što je bio sa svećenikom.’ Sve to ima svoju težinu. Morali smo ga ispisati iz škole. Rezao se po rukama, rezao se po nogama, završio je u dvije psihijatrijske ustanove u Zagrebu- ispričali su.  

-Želim da svaki roditelj koji ovo pročita razgovara sa svojim djetetom. Je li što doživio, je li bilo situacija da bude sam sa svećenikom. Sigurno je u Novoj Gradiški toga bilo još, uvjeren sam u to – istaknuo je, a danas je pokušao kontaktirati i Požešku biskupiju.

-Odgovaramo kako nismo u mogućnosti dati Vam tražene informacije s obzirom na to da svaki postupak takve vrste iziskuje nužnu diskreciju – priopćili su. Policijska uprava brodsko-posavska je potvrdila kako je prošle godine primila prijavu o mogućem svećeničkom uznemiravanju.

-Prilikom kriminalističkog istraživanja nisu utvrđeni elementi kaznenog djela ili prekršaja – poručili su i dodali kako je o slučaju obaviješten i novogradiški Centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera koje su u njihovoj nadležnosti. Proslijedili su i posebno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu “na znanje i eventualno daljnje postupanje”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba