Zaplešimo na varaždinskim ulicama i u kazalištu, zakoračimo u svijet mašte i umjetnosti, učimo i rastimo zajedno

JESTE LI SPREMNI? Bliži se osmo i posljednje izdanje Kliker festivala u Varaždinu

Objavljeno: 03.06.2023. zagorjeinternational

Kliker festival poziva da po osmi puta izađemo iz svojih soba i odmaknemo se od ekrana, te od 09. do 18. lipnja ove godine zaplešemo na varaždinskim ulicama i u kazalištu, zakoračimo u svijet mašte i umjetnosti, učimo i rastemo zajedno, najavljeno je na konferenciji za medije, kojoj su uz organizatore nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, direktorica ureda TZG Varaždin Jelena Toth i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini. Kliker festival pokreta i plesa svojoj maloj i velikoj publici donosi prave poslastice vrhunskih umjetnika iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Litve, Španjolske, Nizozemske, Italije, Slovenije i Izraela. 10 dana, 10 predstava, a u uz njih i predavanja, istraživački projekti i radionice, koncerti, Plesokaz, Kliker choir i Klik klub simpozij, čine programe za sve uzraste, od beba do teenagera i njihovih odraslih. Jedna od posebnosti ovogodišnjeg festivala je i predstava za slijepu i slabovidnu djecu do 8 godina starosti, za koje Kliker priprema izvedbu litvanske predstave „World without eyes“.

-Znamo koliko je u današnjim vremenima teško organizirati jedan ovako velik festival čiji cilj je da kod djece pobudi kreativu i upravo ono što im u današnje vrijeme nedostaje, da su uključeni i dio neke veće priče u kojoj se mogu naći, a neki možda i pronaći svoj životni poziv u kreativnim zanimanjima. Ovakvi događaji su značajni jer predstavama i radionicama otvaraju direktnu interakciju i pobuđuju stvaralaštvo kod djece koja time dobivaju bolje uvjete za odrastanje – rekao je zamjenik gradonačelnika i najavio da će
Grad Varaždin, koliko je to moguće, i dalje pružati podršku takvim projektima.

-Kliker festival je stasao iz Dana suvremenog plesa, te se kao varaždinski plesni festival događa zapravo 15.-tu godinu za redom. U tih 15 godina u Varaždinu smo ugostili više od 150 inozemnih plesnih predstava, više od 1000 umjetnika, koreografa, plesača, plesnih pedagoga, redatelja, teoretičara, predavača i kulturnih radnika iz cijelog svijeta, te najvažnije od svega, doprijeli do gotovo 20.000 djece, što je jako velika i važna brojka. U svim tim godinama rada ostvarili smo krasnu suradnju s varaždinskim školama i vrtićima, a postigli i to da varaždinska publika zna što je to kvalitetno kazalište i dobra dječja predstava, te se svake godine veseli Kliker festivalu – istakla je umjetnička ravnateljica festivala Sanja Tropp Fruhwald i dodala kako je ovaj međunarodni festival jedinstven u regiji, ali i ovom dijelu Europe te nam jednom godišnje dovodi vrhunske programe i izvođače, a upravo takva vrsta festivala te briga za djecu i mladu publiku nije moguća bez suradnje i zajedničkih napora svih gradskih institucija u kulturi.

-Novost ovog izdanja su i POP UP programi, točnije programi koji nisu namijenjeni kazališnoj pozornici, već ulaze u škole i školske dvorane, te se na taj način integriramo u školski kurikulum i to ne samo u varaždinskim školama, već i školama i vrtićima diljem Varaždinske županije. Dodatno, domaćin Kliker festivalu će biti i Festival varaždinskih dvorišta u sklopu kojeg ćemo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina i Gradskim Muzejem Varaždin, preuzeti dvorište palače Sermage te spremamo veliki broj predstava i interaktivnih radionica za djecu svih uzrasta, ali i njihove odrasle – dodala je.

Svečano otvorenje festivala će se održati 10. lipnja s početkom u 18 sati na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, uz predstavu Pink Unicorns, u izvedbi zvijezda španjolske plesne i kazališne scene, kompanije La Macana. Festival starta i prije svečanog otvorenja kroz Erasmus + projekt Exit the room, u sklopu kojeg će u Varaždinu boraviti 25 mladih i razvijati nove programe te ih prezentirati na Kazališnom trgu na dan svečanog otvorenja Klikera.

Unseen world, Pink Unicorns, Srebrno zlato, Matta Matta, Stories in blue, Tajni vrt, Clay Play i Ljubičasto in concert by Cura i dečko, samo su dio kreativnih programa u kojima možete sudjelovati. Ovogodišnja edicija festivala upotpunjena je posebnim projektom razvoja publike naziva Mapiranje budućnosti. Proizlazeći iz dugoročne festivalske teme “festival s kojim rasteš”, ali i fazom transformacije festivalskog u neke nove formate, cilj ovog projekta je usmjeriti se prema budućnosti, sukreirajući je zajedno s mladom publikom i umjetnicima, suradnicima i gostima Kliker festivala i umjetničke organizacije Vrum.

Kliker program donosi i radionice suvremenog plesa i klasičnog baleta te site-specific izdanje kazališno plesne predstave Bazen umjetničke organizacije Škvadra, ali i koncert klasične glazbe uz kolače i babyccino za bebe, toddlere, djecu i njihove roditelje, u izvedbi MiniArtUrica, pijanistice Lee Šantek i flautistice Melanije Gradečak.

Svoj dio programa ima i KLIK KLUB koji, između ostalog, priprema simpozij “Plesna umjetnost u odgojno-obrazovnom procesu” namijenjen odgajateljima*icama, učiteljima*icama, nastavnicima*icama i voditeljima*icama aktivnosti za djecu i mlade koji su osvijestili važnost poticanja gibanja, pokreta i plesa u radu s djecom i mladima te tome pristupili studiozno.

-Klik klub kroz umreženu komunikaciju sa školama, vrtićima i studentima, daje odgovore na gomilu pitanja, ali i ono najvažnije – što njima treba, a mi im možemo ponuditi. Upravo kroz te odgovore skrojili smo plesno-pedagoške programe i skupili 50-tak članova. Kroz godinu smo odradili 6 edukacija s idejom povezivanja plesne sa drugim umjetnostima. A te edukacije, ples i zagrljaji se nastavljaju i na Kliker festivalu kroz brojne programe, a između ostalog otvoreno predavanje “Poetsko tijelo u plesnom teatru za djecu” Nataše Govedić i predstavljanje knjige “Kako djeca opisuju svoje kazalište” Maše Rimac Jurinović – istakla je Iva Nemec, medijatorica programa Kliker festivala i voditeljica Klik Kluba.

-Želimo osloboditi djecu „zatočeništva“ edukativne situacije zbog koje idu u kazalište samo kada ih netko odvede i gledaju samo ono što moraju. Zato treba educirati učitelje i odgajatelje kako odabrati kvalitetne kazališne sadržaje, a djecu kako ih gledati i naučiti da odlaze u kazalište – dodala je Iva.

Na samom kraju ovogodišnjeg festivala održat će se, već tradicionalno, Plesokaz – program kraćih koreografskih cjelina plesača iz Varaždina, Požege, Čakovca, Zadra i Zagreba, a u režiji Davorke Čorko-Rodeš, voditeljice Plesnog studija Vindi.

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin, Turističkom zajednicom Grada Varaždina kroz program Klikerovog dvorišta u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, Koncertnim uredom Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu i Plesnim studijem Vindi te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Europske Unije, Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Varaždinske županije, Zaklade Kultura nova, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Veleposlanstva Republike Litve i Veleposlanstva Republike Slovenije.

Ulaznice za predstave su dostupne na blagajni HNK u Varaždinu, a mogu se rezervirati i na [email protected] ili kupiti na dan programa (sat vremena prije) na festivalskoj blagajni u HNK u Varaždinu.

Više informacija o programu i festivalu dostupno je na www.klikerfestival.com

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba