Svečana sjednica povodom Dana grada Donja Stubica

˝Ideja ne nedostaje, naš grad ponovno živi punim plućima˝

Objavljeno: 03.06.2023. Marta Čaržavec

Rijetko se koje mjesto u Hrvatskoj može pohvaliti toliko opće-poznatim imenom kao Donja Stubica. Mjesto je to koje spada u onaj niz gradova koji su svoju potvrdu dobili već s prvim poveljama hrvatsko-ugarskih kraljeva. Prvi puta spominje se 1209. godine u povelji ugarskog kralja Andrije II. svojem vjernom pristaši županu Vratislavu i njegovoj braći. U povelji se potvrđuje vlasništvo posjeda i određuju njihove međe. Među predijima koje je Vratislav dobio nalazi se i onaj koji se zove Stubica. Prostorno je bio najveći od svih posjeda u Vratislavovom vlasništvu, a obuhvaćao je područje od Gornje Stubice do Stubičkih Toplica. Grad Donja Stubica poznat i kao Grad perunika, koji se nalazi se u južnom dijelu Zagorja, smješten u centralnom dijelu sjevernih padina Medvednice, u središtu stubičke doline, svojim južnim dijelom obuhvaća bujne šume Parka prirode Medvednica, a na sjeveru se prostire prema dolini rijeke Krapine u petak je proslavio svoj dan i Dan svoje župe.

Uz domaćine, donjostubičkog gradonačelnika Nikole Gospočića i predsjednika Gradskog vijeća Nikole Boromise, svečanoj su sjednici prisustvovali i izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, saborski zastupnik i predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, načelnik prijateljske općine Mikleuš Robert Grabar i predsjednik Općinskog vijeća Općine Mikleuš Miroslav Lazar, mnoge gradonačelnice, gradonačelnici, načelnice, načelnici te predsjednici gradskih i općinskih vijeća susjednih i prijateljskih gradova i općina.

Protekla godina
Predsjednik Gradskog vijeća Boromisa zaključio je kako je rad Vijeća posljednjih godinu dana bio konstruktivan i za svaku pohvalu, jer to, kako je istaknuo, rad u okruženju u kojem nema tenzija, gdje se svakog sasluša, a gradonačelnik ima odgovore na sva pitanja. Borimisa je, inače, i predsjednik upravnog vijeća dječjeg vrtića ‘Bubamara’…

– Ono što svakako treba spomenuti je novi program koji stupa od jeseni, jedini u Zagorju prema Montessori pedagogiji. S ponosnom svakog dana dižemo kvalitetu rada na novi nivo, a to ne bi bilo moguće bez entuzijazma i novih ideja koje su se zadnjih godina probudile u našem vrtiću – rekao je Boromisa, a onda se gradonačelnik Gospočić osvrnuo na proteklih godinu dana, ali i najavio planove za naredno razdoblje. S obzirom na to da Donja Stubica uz Gornju Stubicu i Mariju Bistricu najviše stradala područja u zagrebačkom potresu ulaganja su izuzetno visoka. Fondom solidarnosti Grad je ograničeni na rok do 30. lipnja kada svi radovi moraju biti gotovi pa se s 1. srpnjem očekuje ”početak nove godine”.

U tom segmentu, Gospočić je istaknuo protupotresnu obnovu dvorca Stubički Golubovec, Fellerove zgrade, zgrade Pučkog otvorenog učilišta, zgrade nekadašnjeg Caritasa i budućeg kulturnog centra, a najveća investicija je vezana uz komunalne infrastrukture, nerazvrstane ceste stradale u potresu, njih 23 na području grada, tu je i provedena sanacija krova sportske dvorane, a usporedno je tu i ŽUC koji sanira posljedice potresa. Zbrojimo li sve zajedno, to je oko 14 milijuna eura infrastrukturnih ulaganja.

– Takvu količinu radova teško da bismo realizirali sami zato hvala svim sudionicima, a najveća hvala ide mojim sugrađanima na strpljenju. Valja još spomenuti da smo iz vlastitog proračuna proveli male komunalne akcije – asfaltirali smo nerazvrstane ceste u dogovoru s Mjesnim odborima, izgradili smo i 200 metara nogostupa, adaptiran je dom u Donjoj Podgori, a uz sve to, zahvaljujući radu naših udruga i institucija, naš grad ponovno živi punim plućima – rekao je gradonačelnik pa u nastavku najavio projekte koji slijede u narednom razdoblju.


Planovi
U planu nam je asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području grada, rekonstrukcija postojećeg asfalta, gradnja novih dionica i nadamo se da će sve biti završeno do 2025. godine. Potpisan je ugovor za rekonstrukciju i dogradnju gradskog groblja pa očekujemo početak radova. Planiramo daljnje radove na domu u Donjoj Podgori i krećemo s izgradnjom novog društvenog doma u Gornjem Hruševcu, ali i izgradnjom buduće tradicijske kuće u budućem vrtu perunika. Krenut ćemo u izgradnju parkirališta, odnosno izgradnju ceste ispod samog groblja pa ćemo tako riješiti problem s parkiranjem i opasno velikog kanala ispod groblja. Krećemo u izgradnju projektno tehničke dokumentacije za izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima u centru Donje Stubice, a ono čemu dugoročno težimo je izgradnja vrtića, jednosmjenska nastava u Osnovnoj školi, izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom, izgradnja savate dvorane, proširenje groblja, solarna elektrana na novouređenom krovu naše sportske dvorane… Veselimo se cjelovitoj obnovi dvorca Stubički Golubovec i otvorenju ZEZ centra. Ideja ne nedostaje pa smo sigurno da ćemo biti spremni za prijave novih projekata. Planova i projekata je puno, a bez suradnika to ne bi bilo moguće zato im svima zahvaljujem – poručio je Gospočić.

Pohvale

U ime svih prisutnih načelnica i načelnika, gradonačelnica i gradonačelnika marijabistrički načelnik Josip Milički uputio je lijepe i poticajne riječi.

– Sve ovo što je danas prezentirano ukazuje na sposobnost našeg kolege koji zajedno sa svojim timom neprilike pretvara u prilike. Grad Donja Stubica će zasigurno dobiti novu, ljepšu i bolju vizuru. Nikola je kao kolega je staložen, smiren i prije svega stručan, a uvijek na usluzi. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu – poručio je Milički, a u ime prijateljske općine Mikleuš, načelnik Grabar je kazao kako je, stigavši u Grad perunika, vidio da se radi i gradi.


– Rekao sam super! Nažalost, teško ste stradali u potresu, vidim da ste počeli s obnovom i želim vam da je što prije završite. Čestitam vam i na svemu što se učinili u posljednjih godinu dana, želim da ispunite zacrtane ciljeve koliko god da ih je – poručio je Grabar dok je Hajdaš Dončić posebno naglasio kako je Gospočić jedan od rijetkih…


– Nikola je jedan od rijetkih gradonačelnika u Hrvatskoj koji sam provodi javnu nabavu što znači da gradu štedi sigurno 50-ak tisuća eura godišnje. Za to nitko neće reći hvala, ali netko sa strane to primijeti. Nikola je oličenje grada – rekao je Hajdaš Dončić, a Tušek je naglasio kako Vlada stoji iza svake jedinice lokalne samouprave i stoji na raspolaganju sa svrhom jednakoj razvijanja svakog dijela Krapinsko – zagorske županije.

Obnova
– Vlada suosjeća sa svima vama koji ste stradali u potresu. Unatoč poteškoćama u početku, sve što je potres uništio bit će obnovljeno. Vladi će i dalje u fokusu biti mali čovjek, jedinice lokalne samouprave, svi oni koji su važni kako bi se naša Hrvatska razvijala u pozitivnom smjeru. Rezultati i brojke govore tome u prilog. Pred nama su novi izazovi i perspektive, ali vjerujem da slijedi period prema novim projektima, a uvjeren sam da ćete sve prilike i iskoristiti – rekao je Tušek, a župan Kolar poručio je kako treba iskoristiti svaki euro i cent koji pruža Europska unija i njeni fondovi. Kao župan, istaknuo je, kako potres koji se dogodio savršeno opisuje stara poslovica.


– U svakom zlu, neko dobro. Sada smo u borbi s vremenom jer sve što ne realiziramo plaćamo iz vlastitih sredstava. Vjerujem da ćemo uz ogroman angažman svih koji sudjeluju u procesu nekih 95 posto ugovorenih radova završiti što je preko 80 milijuna eura. To se mora vidjeti. Nažalost, prije dva tjedna pogodila nas je elementarna nepogoda, otvorena su nova klizišta i moramo od početka. Nadam se pomoći Vlade kako bismo ponovno obnovili našu infrastrukturu – rekao je Kolar i dodao kako je tu i povećanje cijena, ali i strana radna snaga koju treba zadržati i tim ljudima pomoći da se aklimatiziraju. Kolar se onda osvrnuo na obnovu od potresa.

– Obnova je nestvarno spora po pitanju obiteljskih kuća. Uspjeli smo srušiti 16 kuća na području KZŽ i počeli smo s obnovom šest kuća. Ovo je područje uz Gornju Stubicu i Mariju Bistricu najviše stradao. Imali smo plan srušiti svih 34 kuća pa da do kraja jeseni počnemo graditi sve zamjenske kuće. Nismo uspjeli, ali ćemo to napraviti do 30. srpnja. Paralelno se projektiraju zamjenske kuće, a vjerujem da će se svi ljudi do kraja jeseni sljedeće godine vratiti u svoje domove. Opravdanja više nema – poentirao je na kraju Kolar.


Nagrađeni
Za postignute osobite zasluge i uspjehe, čime je dan i znatan doprinos razvoju Grada Donja Stubica, dodijelila su se javna priznanja. Plaketa Grada pripala je NGH grupi d.o.o. povodom 30. godišnjice osnutka i doprinosa zajednici, Multimedijalnom centru Stub klub za doprinos zajednici kroz brigu i izobrazbu djece i mladih, te njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, Odboru za očuvanje baštine Gupčevog Kraja -Hižakovec za doprinos zajednici i očuvanju kulturne baštine, Planinarskom društvu Stubičan povodom 70 godina djelovanja, zalaganja i doprinos zajednici i Darku Bubanku za nesebično zalaganje, promociju kulturne baštine, te doprinos zajednici.
Zahvalnice Grada Donja Stubica uručene su Lovačkom društvu Vepar za doprinos zajednici, zaštiti okoliša i prirode, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije za doprinos zajednici i promicanje vrijednosti domovinskog rata, Mariji Cividini za nesebično zalaganje i doprinos zajednici te Ivici Drempetiću za nesebično zalaganje i doprinos zajednici – za dobrovoljno darivanje krvi s preko 100 darivanja.
Posebna nagrada dodijeljena je Futsal ekipi OŠ Donja Stubica čiji su učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Donja Stubica postali su viceprvaci Hrvatske u futsalu. Nogometašima su i ove godine od Grada poklonjene lopte.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba