S ciljem promicanja zdravih stilova života

Školarci šetnjom do Piclja obilježili Svjetski dan nepušenja i Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Objavljeno: 02.06.2023. zagorjeinternational

U Zaboku je danas obilježen Svjetski dan nepušenja koji se obilježava 31. svibnja i predstojeći Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga koji se inače obilježava 26. lipnja. Ovi su dani obilježeni sada već tradicionalnim pješačenjem i sportsko-edukativnim programom za učenike osnovnih i srednjih škola koji ima za cilj promicati zdrave stilove života kao jedan od učinkovitih načina prevencije rizičnih ponašanja i svih oblika ovisnosti kod djece i mladih.

Ukupno se skupilo oko 150 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije koji su organizirano pješačili iz Zaboka do Planinarske kuće Picelj.

Edukativni program

Radi se o edukativnom programu organiziranom od strane Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Policijskom upravom krapinsko – zagorskom, Zavodom za javno zdravstvo KZŽ,  Stanicom planinarskih vodiča Zagorja, Planinarskim društvom “Zagorske steze” Zabok, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ “Zagorje zeleno”, Domom zdravlja KZŽ, te Gradom Zabokom.

Okupljanje i polazak je bio na Trgu Ksavera Šandora Đalskog u Zaboku, odakle su pješačili oko 90 minuta šumskim stazama do Planinarske kuće Picelj uz stručno vođenje članova Planinarskog društva “Zagorske steze” Zabok i Stanice planinarskih vodiča Zagorja, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), te djelatnika Javne ustanove “Zagorje zeleno”.

Ne ovisnostima

Aktivnim sudjelovanjem PU krapinsko – zagorske u organizaciji i provedbi pješačenja, željelo se javno istaknuti jedan od ciljeva mnogobrojnim aktivnosti u prevenciji razvoja ovisnosti kod djece i mladih koje provodi PU krapinsko – zagorska, a to je razvijanje negativnog stava mladih prema sredstvima ovisnosti i stavljanje naglaska na važnosti zdravih stilova života kod mladih, kao i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Tijekom druženja s policijskom službenicom za prevenciju kod Planinarske kuće Picelj, učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku isprobati tzv. ‘pijane’ naočale koje simuliraju stanja alkoholiziranosti i stanja pod utjecajem droga te osjetiti dezorijentiranost, nesigurnost u koraku i smanjene koordinacije koji nastaju zbog konzumiranja alkohola i droga. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba