Projekt EU omogućio izvođenje programa predškole za djecu koja nisu polaznici redovnog programa vrtića, načelnica Kočet najavila i produženi boravak

Mališani Donje Voće kroz pjesmu, ples i igru pokazali sve što su naučili u predškoli

Objavljeno: 02.06.2023. zagorjeinternational

Sedmero mališana, polaznika predškole u Donjoj Voći, 31. svibnja je priredbom za svoje roditelje i obitelji demonstriralo što znaju i mogu, a naučili su od listopada te su se tako oprostili od prvih (pred)školskih koraka. Kroz više pomno planiranih koreografija, djeca su rado prikazala znanja i vještine pjevanja, plesanja pa i stranog jezika. Svima je to bio prvi nastup takve prirode te su, kao i sve do sad, odradili izvrsno. 

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje 

Program predškole provodi se u sklopu projekta, gdje su Općina Donja Voća kao nositelj u partnerstvu s Dječjim vrtićem ‘Dječji svijet’ iz Varaždina. Projekt je stopostotno financiran od strane Europskog socijalnog fonda, što omogućava unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz produljeni boravak i održavanje kraćih programa, nakon redovitog radnog vremena vrtića, svakodnevno od 16 do 21, te subotom od 9 do 17 sati. 

– Ono što je potrebno naglasiti, predškola jest obaveza jedinica lokalne samouprave, a mi ju financiramo upravo kroz taj projekt koji omogućuje, uz osnovni sadržaj koji svaka predškola mora imati, i dodatne sadržaje kao što su kultura, likovni dio, program razvoja kreativnosti, rano učenje stranih jezika i sl. – istaknula je načelnica Donje Voće Sanja Kočet kojoj je ovo druga generacija predškolaca te je ovom prilikom otkrila na što će biti utrošena sredstva koja ovaj projekt oslobađa Općini: 

– Sredstva koja je Općina osigurala za predškolu sada se mogu iskoristiti na neki drugi način unutar obrazovnog programa, tako da ćemo od jeseni omogućiti u osnovnoj školi i po prvi puta uvođenje produženog boravka, koji također financiraju jedinice lokalne samouprave na svojim područjima, a naša općina do sada je bila izuzetak po tom pitanju. Ovo će zasigurno biti veliki korak za našu školu i Općinu te najvažnije velika pomoć roditeljima našeg kraja obzirom da interes s njihove strane postoji. Uvođenjem produženog boravka učenici nižih razreda, čiji roditelji iskažu potrebu za uključenjem djeteta u boravak, će nakon nastave biti zbrinuti – kazala je načelnica Kočet. 

Koordinatorica projekta Dječjeg vrtića ‘Dječji svijet’ Sanja Hajdin ispričala je što su to djeca kroz proteklih pola godine radili u predškolskim klupama. 

Mnoštvo programa 

– Od listopada do svibnja, djeca su razvijala predčitalačke i predmatematičke vještine, kao i socijalne, kognitivne i motoričke vještine. Neki od programa koji se provode su ‘Kraći informatički program’, ‘Tradicionalne igre’, ‘Razvoj kreativnosti’, ‘Kraći ekološki program’, ‘Kraći program ranog učenja engleskog jezika’, ‘Kraći likovni program’ i ‘Kraći sportski program na otvorenom’. Trudimo se pratiti i odgovarati na potrebe i interese svakog djeteta te tako kreiramo naš kurikulum iz godine u godinu – pojasnila je Hajdin te se zahvalila roditeljima koji su im povjerili djecu i napomenula kako im je zapravo žao što se rastaju jer odnos koji su ostvarili je bio jedinstven. 

Najzaslužnija za odlično odrađenu predstavu zasigurno su djeca uz vodstvo Manuele Dušak koja je protekle mjesece svakodnevno radila s djecom na spomenutim vještinama kroz program predškole. Djeca su sama odabrala najdraže pjesme i brojalice koje su i predstavila roditeljima. 

– Djeca Donje Voće su susretljiva i spremna na suradnju, isto kao i njihovi roditelji pa je bilo lijepo raditi. Sve aktivnosti su dobro prihvatili, kao i strani jezik – engleski koji su dobro svladali i baš su bili sretni zbog toga – zaključila je Dušak kojoj, kako sama kaže, najveću snagu za daljini rad daju djeca i njihovi osmjesi.

 

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Općine Donja Voća. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba