FOTOGALERIJA: 55. Sajmom i izložbom vina započela manifestacija Ljeto na Bajerima

ČESTITKE! Ledena berba, traminac iz 2018. OPG-a Prekratić je ovogodišnji zagorski šampion

Objavljeno: 02.06.2023. zagorjeinternational

Hrvatsko zagorje je daleko poznata i bogata vinska regija iz koje dolaze neka od najkvalitetnijih i u svijetu nagrađivanih hrvatskih vina. 

Zbog toga manifestacija ‘Ljeto na Bajerima’ ima određenu težinu jer u sklopu nje je svečano otvoren 55. Sajam i izložba zagorskih vina u Bedekovčini. Ovaj sajam okuplja najbolje od najboljeg, a koliko je važan za zagorske vinogradare, bilo to hobiste ili profesionalce, govori podatak kako su sudjelovala 63 zagorska vinara sa 134 uzorka, od kojih su nagrađena pet velikih zlata, 42 zlata, 68 srebra, 15 bronci i dva priznanja. 

– Još jedna uspješna godina za naše vinare i vinogradare, iako je zadnjih godina, svaka godina imala velike izazove pa tako i protekla. Naši vinari se jako dobro snalaze u svim tim izazovima što i rezultati pokazuju po lijepim ocjenama – primijetila je enologinja Jasminku Šaško te objasnila posebnost naše regije. 

Velika zlata 

– Kada pogledamo, Hrvatsko zagorje je jedno jako malo područje, ali imamo veliku raznolikost te kod nas nikad niti nije dominirala samo jedna sorta. Imamo 15-ak sorti podjednako zastupljenih, no ako baš moramo istaknuti dominantu, onda je to graševina uz rajnski rizling, silvanac i sauvignon. Osim što imamo toliko sorti, imamo i mogućnost proizvesti puno kategorija, od pjenušca pa do predikata, što samo po sebi veliko bogatstvo. Dok u novije vrijeme dolaze do većeg zastupanja voćnih vina, kod kojih je prvo došlo kupinovo vina pa proširilo na malinu – kazala je Šaško. 

Šampion ovogodišnjeg sajma, s visokih 95 bodova je Traminac, berbe 2018., OPG-a Prekratić iz Kumrovca te tako najbolje vino dolazi iz kategorije Predikatnih vina. 

U grupi “prirodna pjenušava vina’ najboljim se pokazao s 87 bodova Muscat organic demi sec berbe 2020., Vinarije Kopjar, Budinščina. Najbolje ocijenjeno vino, s 89 bodova, u grupi crvenih i ružičastih vina redovite berbe je Cuvée crnih sorata “Darmol” berbe 2015., Vinarije Micak iz Marije Bistrice, dok je najbolje vino bijelih mirisnih suhih vina, s 88 boda, graševina berbe 2021., Vinarije Sever iz Klanjca. Kod mirisnih vina s ostatkom šećera najbolji je Rajnski rizling iz iste godine i isto bodova Vinarije Kopjar. U kategoriji hobista pobjedu i veliko zlato s 91 bodom odnijelo je vino Rajnski rizling berbe 2022., Marka Pušeca iz Oroslavja.   

Velika zlata, uz pobjednički traminac OPG-a Prekratić vino, osvojili su još i hobisti Mario Drenški za pinot sivi te profesionalni proizvođači vina, OPG Žugec Rudolf za kupinovo vino i OPG Josip Cvek za traminac. 

Pobjedničko vino je sad već staro osam godina, no to mu izgleda niti malo ne ide na štetu, već je iz godine u godinu bolje. Kako je do toga došlo objasnio je njegov tvorac Milivoj Prekratić. 

– Jako smo zadovoljni i ponosni pogotovo zato što zaista je užitak to proizvesti i donijeti ovdje kako bi uživali iz te boce u svakom gutljaju te ledene berbe. Vino je pet godina staro, te je ove godine dobilo još više bodova, što znači da mu godine pašu, a ne štete. Bila je to posljednja ledena berba koju smo imali, od onda nije zime bilo. Naime, mošt treba teći ispod –7 Celzija, ako je ujutro samo hladno onda mora biti niža od –10 stupnjeva. Nažalost ledena vina postaju rijetkost, no posebno je imati ih u podrumu i ponuditi pa je samim time vino za posebne prilike – rekao je Prekratić koji je na novinarsko pitanje o kiselim zagorskim vinima dodatno pojasnio kako su ona zapravo danas još više tražena jer se tu radi o svježim vinima, a ne kiselim.   

Bogat program 

Kao pravi domaćin, Općina Bedekovčina pobrinula se za kompletan popratni sadržaj sajma, pa su tako i mladi i stari mogli uživati u prirodi samih Bajera, ali i zabavnih točaka kojih nije nedostajalo.   

– Ove godine je u petak vino, u subotu štrukli i u nedjelju glazba, za svakog ponešto. Imamo likovne radionice, predstave za djecu, posvetili smo se ove godine obiteljima, mladim parovima s djecom da mogu doći uživati – rekao je načelnik Bedekovčine Darko Ban te uz čestitku vinarima poručio kako su uvijek u Bedekovčini najbolji od najboljih.  

Elementarne nepogode sve su češće, te zbog njih ponajviše stradavaju vinogradi. Svjestan toga je župan Željko Kolar koji je primijetio kako ove godine ima manje uzoraka, ali je i naglasio kako su pristigli uzorci kvaliteti.   

–  Još jedanput smo pokazali da je Krapinsko – zagorska županija vinska regija, jer regija u kojoj se proizvodi toliko vina različitih sorti, od ledenih berbi do sjajnih pjenušaca, ne može se drugačije zvati nego vinska regija – zaključio je župan Željko Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba