U Ameriku leti već u kolovozu

BRAVO! Maturant Frane upisao prestižni Yale

Objavljeno: 01.06.2023. zagorjeinternational

Mladi Omišanin, maturant Frane Marušić iz Srednje škole ‘Jure Kaštelan’ u Omišu, upao je na prestižni američki fakultet Yale. I dok ostali maturanti tek trebaju prijavljivati fakultete koje žele i čekati da vide jesu li na njih i upali, te su brige iza ovog mladog Omišanina.

Uz prestižni Yale, upao je i na Bocconi u Milanu te Cornell u Americi, a još su ga dva američka fakulteta stavila na čekanje, no njegova je odluka konačna. 

Što se pak tiče točnog smjera kojeg će studirati, ta odluka ipak još nije konačna.

– Namjeravam studirati ekonomiju ili primijenjenu matematiku, a možda i oboje, u Americi nude tu opciju double majora kojim možete dobit diplomu iz dvaju područja. Oduvijek sam volio brojke te se ova odluka pokazala kao logičnim odabirom, no ponajviše sam odabrao ova područja jer bih volio naučiti kako funkcionira svijet i dobiti dublji uvid u globalnu ekonomiju. Također, volio bih bolje produbiti svoje znanje o procesu realiziranja poduzetničke ideje kako bih stekao potrebna znanja i vještine za uspješno vođenje vlastitog poduzetničkog pothvata – ispričao je za Srednja.hr.

Cijeli proces prijava započeo je na jesen, a bio je složen.

– Najviše vremena su mi uzeli eseji kojih je bilo poprilično, a svaki je fakultet imao svoje eseje. Yale je imao zanimljiva pitanja poput: Da možeš, koji bi predmet predavao na Yaleu i kako bi se zvao? U takvim pitanjima traže kreativu i da vide kakva ste osoba van brojki i statistike – rekao je Frane.

Godinu je dana za vrijeme srednje škole, proveo na razmjeni u Americi, a kada je doznao da je upao na Yale, bio je jako iznenađen.

– Za nas internacionalne učenike je to još teže jer imaju određen broj mjesta za nas koji je dosta manji nego za Amerikance. Također određeni broj mjesta ide sportašima, tako da su šanse da upadnem bile iznimno male – pojasnio je.

U SAD Frane leti već u kolovozu jer Yale organizira orijentacijski tjedan za brucoše tijekom kojeg će se upoznati s kolegama i kampusom te se tako uvesti u novo poglavlje života. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba