Prijepodne u srcu Zagorja započelo je obilježavanjem Dana državnosti RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske

˝Sretan sam da sam živ, žao mi je onih kojih nema˝

Objavljeno: 29.05.2023.

Prijepodne u srcu Krapinsko – zagorske županije započelo je središnjim županijskim obilježavanjem Dana državnosti Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske. Dan državnosti u Hrvatskoj praznik je koji se obilježava 30. svibnja u spomen konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Time je počeo i proces osamostaljenja Hrvatske i taj se datum doživljavao kao prekretnica novije hrvatske povijesti. Dan oružanih snaga obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG – naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju vojnog ustroja za obavljanje obrambeno – redarstvenih dužnosti u RH, preteču Hrvatske vojske) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

– Ovo je prilika ponovno da se sjetimo svih poginulih i nestalih branitelja jer, nažalost, velika većina onih gardista koji su se postrojili 20. svibnja 1991. godine položili su svoj život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a prvi provedeni višestranački izbori za sabor RH, za sastav nove Vlade, bili su prekretnica u daljnjem razvoju demokracije kakvu danas poznajemo – poručio je ovom prilikom krapinsko – zagorski župan Željko Kolar dok je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović podsjetio kako je Grad u suradnji s Ministarstvom branitelja i uz pripomoć KZŽ u Perivoju Janka Draškovića uredio centralno spomen obilježje za sve poginule i preminule branitelje s područja županije.

– Uoči Dana državnosti prisjećamo se svih onih koji su dali živote za svoju domovinu, svih onih koji su ostvarili san o nezavisnoj i demokratskoj RH tako da im velika hvala. Ono najmanje što mi možemo učiniti je prisjetiti ih se – rekao je Gregurović.

Predsjednik udruge ratnih veterana 2. gardije brigade KZŽ, časnik, umirovljeni bojnik, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi KZŽ od 1991. do 2005. godine Zvonimir Kantolić je istaknuo da Zagorci moraju biti ponosni.

– Sretan sam da sam živ kao i mnogi moji kolege. Žao nam je onih kojih nema, onih koji su invalidi. Ponosan sam da stojimo u centru naše županije i odajemo počast svim braniteljima i umrlim s područja KZŽ. Za to uvijek moramo naći vremena. Kao Zagorci moramo biti ponosni – rekao je Kantolić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba