Evo što na ukidanje sljemenske utrke kaže načelnik Stubičkih Toplica

˝Snježna kraljica Stubakima u turističkom smislu nije donosila nešto posebno˝

Objavljeno: 28.05.2023. Nikola Turin

Iduće skijaške sezone, prvi put nakon 19 godina, u rasporedu Svjetskog skijaškog kupa nema utrke na Sljemenu. Vijeće FIS-a usvojilo je kalendar za sezonu 2023./24. u kojem se nije našla ‘Snježna kraljica’. Čelnici FIS-a nisu uvažili zahtjev i argumente Hrvatskog skijaškog saveza za organizaciju utrka na Sljemenu. Naime, posljednjih su godina organizatori Snježne kraljice imali velike probleme zbog visokih temperatura i nedostatka snijega. Prošle sezone održana je samo jedna od dvije planirane utrke ženskog slaloma, dok je godinu prije toga odvožena samo ženska, ali ne i muška utrka. Zbog nedostatka snijega, otkazane su bile i utrke 2014. te 2016. godine.

Peh s vremenom

Na odluku FIS-a osvrnuo se Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu te direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

– Žao nam je što Snježne kraljice neće biti ove zime, ali već razmišljamo o sezoni nakon i nadamo se i vjerujemo da će Snježna kraljica biti opet uvrštena u kalendar Svjetskog kupa 2024/25. U organizaciji utrka Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar, pa očekujemo da će tako biti i s našim utrkama. Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine, ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi, ali smo svake godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku. Ako nemate utrku, to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima, a naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate te se iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze – zaključio je Pavlek.

Zagorje

Sam vrh planine Medvednica spada u Krapinsko – zagorsku županiju, točnije Sljeme se nalazu u Općini Stubičke Toplice, a kako se sve više gleda na cjelogodišnju turističku ponudu loša vijest o neuvrštavanju Snježne kraljice došla je istog mjeseca kada i dobra vijest o otvaranju vidikovca na RTV tornju. Odgovor na kako će se to odraziti na prihod od turizma potražili smo kod načelnika Stubičkih Toplica Josipa Beljaka koji nije impresioniran ni otvaranjem vidikovca niti otkazivanjem utrke.

– I kada je bila ‘Snježna kraljica’ svih ovih 19 godina, nije donosila nešto posebno Stubičkim Toplicama jer u pravilu radilo se tu o jednodnevnoj migraciji. Ljudi bi došli autom, parkirali bi se te krenuli gore, tako da od eventualne kave koju bi popili tu, ne bi se moglo govoriti o značajnom turizmu – rekao načelnik Beljak te se osvrnuo na novu sljemensku atrakciju:

– Isto tako, od vidikovca nećemo ‘T’ imati od turizma. Mi imamo fokus na sportski turizam, ali baš u Stubičkim Toplicama, tu bi istaknuo ‘Disc Golf’ na koji nam dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta, a što je najvažnije oni odsjedaju kod nas – zaključio je načelnik Josip Beljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba