Održan međuparlamentarni sastanak u Bruxellesu na temu ‘Spremni za 55’

Jenkač: Treba osigurati bolju ravnotežu između postavljenih ciljeva i hodograma koji je sebi zacrtala industrija

Objavljeno: 28.05.2023. zagorjeinternational

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, kao član Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu te predsjednik spomenutog odbora Pero Čosić, sudjelovali su u Bruxellesu na međuparlamentarnom sastanku odbora s temom “Postizanje prometnih ciljeva paketa ‘Spremni za 55’ na nacionalnoj razini – prilike i izazovi” koji se održao u organizaciji Odbora za promet i turizam (TRAN) Europskog parlamenta.

U svom obraćanju Jenkač je istaknuo predanost Hrvatske usklađivanju hrvatske energetske politike s Europskim zelenim planom i ciljem dekarbonizirane Europe do 2050. godine.  

Alternativna goriva 

– Hrvatska podržava donošenje Uredbe o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva, no, ne smijemo zaboraviti na potrebu osiguranja bolje ravnoteže između maksimalno postavljenih ciljeva za infrastrukturu, koji zahtijevaju izrazito visoka ulaganja od strane država članica te prilagodbu elektroenergetske mreže u kratkim rokovima, i hodograma koji je sebi zacrtala industrija za tek predstojeći razvoj teških vozila bez emisija koji će koristiti takvu infrastrukturu – kazao je Jenkač te nastavio: 

– Hrvatska se zalaže za realnije ciljeve u smislu tražene snage punionica, maksimalne udaljenosti između njih i produženja rokova – istaknuo je Jenkač.

Uz to je napomenuo kako projekte jačanja elektroenergetskog sustava uz prometnu infrastrukturu nije lako moguće dovršiti u kratkom roku kao što je 2025. godina.  

– Smatramo da je šest mjeseci dogovorenog prijelaznog razdoblja za primjenu uredbe vrlo ambiciozan rok za ažuriranje postojećeg nacionalnog zakonodavstva o alternativnim gorivima i aktivnosti koje je potrebno poduzeti – upozorio je saborski zastupnik Jenkač. 

Klimatska neutralnost 

Europskim zakonom o klimi Europska unija postavila si je cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, istodobno radeći na ostvarenju cilja nulte stope onečišćenja. U tom kontekstu Europska komisija je u srpnju i prosincu 2021. objavila paket mjera za ostvarivanje cilja Europske unije da do 2030. godine smanji neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990. godine.

Predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić istaknuo je da Hrvatska podržava postizanje prometnih ciljeva paketa ‘Spremni za 55’, napomenuvši da će za njegovu provedbu biti potrebna sustavna preobrazba gospodarstva i ključne infrastrukture kako bi se povećao broj plovila s nultim i niskim emisijama. Informirao je da je Hrvatska u svom Nacionalnom programu oporavka i otpornosti ugradila mjere za ozelenjivanje pomorskog prometa i unutarnje plovidbe, u vidu nabave i gradnje šest novih plovila isključivo na električno – solarni pogon. Cilj je podići kvalitetu usluge pomorskog prijevoza kako bi poboljšala dostupnost više od 50 naseljenih otoka, uz ulaganja u razvoj šest luka od međunarodnog gospodarskog interesa, upotrebom zelenijih goriva. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba